[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
頂病左無睇一日點解感覺個post被騎劫左咁
艾sir你一病左就無人控制場面
咁唯有我聽日upload analytical chem既貼士啦
知道個mechanism其實意義唔大 最重要係背後既basic knowledge
明白背後既basic knowledge就算未見過個reaction都可以derive到過mechanism出黎
我係度教org chem mechanism會唔會嚇親d DSE
Cut off上網睇啦
上年87%
冇take AOC org syn嘅我都已被嚇親
Makovnikov巴 question b個mechanism唔啱
呢個應該take sense少少
三年舊制,take一個3字頭就grad得 AIC AOC APC全部冇take
原本個mechanism 最後一步step畫左成個R group shift左過去 我畫完自己都覺得唔多make sense
之後諗到第一個step ring opening break左aromaticity
個high energy intermediate想盡快restore番aromaticity form番個benzene ring
而唔係好似原本個mechanism咁係出面做左rearrangement 先
仲有宜家個mechanism無左個古怪既R group shift
Yes Pericyclic reaction需要heat去overcome energy barrier
就Dergmann cyclisation啦
主要take inorg
好啦 不好大家都係講返DSE chem啦
比應屆考生問下問題

btw聽日應該繼續出片(雖然依家仲係咳到仆街 )
好啦 不大家都係講返DSE chem啦
比應屆考生問下問題

btw聽日應該繼續出片(雖然依家仲係咳到仆街 )
艾sir你快d返黎主持大局啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞