[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
估唔到突然就爆左
btw大家可以繼續問

-------------------------------------------------
上個post:
[url][DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未?
https://lihkg.com/thread/374184/page/1?ref=web
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

之前2016 2017 DSE都有開同名post
不過果時忙 都係考前一個月先開

今年quit左補習社 恢復自由身 少左d限制 又得閒d
今年就早d開post 等多d學生睇到

循例講下自己背景先

小弟之前做開補習社CHEM老師 全職專教左超過六年DSE CHEM
三大CHEM major grad
報考過2013-2017 DSE CHEM 五屆全5** (2012無報考)
全香港暫時得我一個傻佬考左咁多次5**返黎 (睇HKEA年報)

唔敢話勁過其他補習老師 但自問都叫做有d研究 有小小心得可以分享下

呢個post主要係for 2018 DSE同學問問題
有d咩關於DSE CHEM既問題都可以問,我會儘量解答
不過都係果句,太out syl果d野就最好唔好,好易愈溫愈亂,考試大忌

我亦都會不定時upload唔同既material比大家,例如試題分析,精讀notes等等

如果有chem問題要聯絡我 / 提供意見,都可以telegram我:elvislamchem

今年有樣新野,就係我自己開左個youtube channel "5** Chemistry"
https://www.youtube.com/channel/UCPE9pbWdjviOfSWRn9V2kRQ

會一路拍片同大家分享下點應付DSE CHEM

暫時拍緊DSE題目既詳解 依家拍緊2017 chem
之後會多d唔同主題 例如分析下歷屆exam report / 出題分佈 / 唔同題型既做法 / elective貼題...等等

睇過覺得好既 請like / subscribe
有咩意見 覺得有咩地方要改善 有咩想我拍片 都歡迎同我講

最後講多樣
今年離開左補習社 就係覺得有太多地方唔乎合自己理念
補習收人錢天經地義 但都要真係教到人 真正令學生有得著

所以我想比d時間自己試下攪 掂既當然好 無人認同既 都當了左個心願
依家我暫時做緊chem私補/小組補,都有d學生

睇下呢個post反應如何
如果多同學有興趣 黎緊開學可能試下租個課室 幫大家補下底 / 追星

雖然撈緊補習不過都有野問

岩岩經過書局拎左本9星期睇下
見到zinc carbon cell 個cathodic reaction 有啲奇怪
又寫話nh4cl 唔係oa

中學個陣一路都係學cathode 係將
Nh4+ 變nh3 h2加埋mno2 食左h2 兩條式合埋(學校同補習都係咁教)
同埋個h on changes from +1 to 0 理論上麵係oa

如果考試要你寫zinc carbon cell 個oa 應該要寫埋nh4cl and mno2?
Cathodic reaction 又係咪寫nh4+ + mno2 呢條?
N 個o.s 都無變

H 係nh4+ 係+1
變左H2 係0
the product H2 will be used in further reacti9n so there is no net change in ON of H

繼續討論
因為我見aristo 同9星期寫cathodic reaction 係用mno2
但last minute 同埋我手頭上某幾份補習筆記就咁寫
唔明你cis trans repulsion既意思
octet rule實際上係好入門用黎估d compound係咪stable
但事實上有好多compound都可以唔obey octet而又stable
所以條rule其實係廢
section 6主要學polarity / 3D shape of molecule / intermolecular force

雖然撈緊補習不過都有野問

岩岩經過書局拎左本9星期睇下
見到zinc carbon cell 個cathodic reaction 有啲奇怪
又寫話nh4cl 唔係oa

中學個陣一路都係學cathode 係將
Nh4+ 變nh3 h2加埋mno2 食左h2 兩條式合埋(學校同補習都係咁教)
同埋個h on changes from +1 to 0 理論上麵係oa

如果考試要你寫zinc carbon cell 個oa 應該要寫埋nh4cl and mno2?
Cathodic reaction 又係咪寫nh4+ + mno2 呢條?
N 個o.s 都無變

H 係nh4+ 係+1
變左H2 係0
the product H2 will be used in further reacti9n so there is no net change in ON of H

繼續討論
因為我見aristo 同9星期寫cathodic reaction 係用mno2
但last minute 同埋我手頭上某幾份補習筆記就咁寫

Cu2O 都唔係白色... 咁Sc 係咪transition metal
一般黎講都係
2NH4+ + 2e- -> 2NH3 + H2
再2MnO2 + H2 -> Mn2O3 + H2O

如果以overall reaction計
2NH4+ + 2e- + 2MnO2 -> 2NH3 + Mn2O3 + H2O

咁個OA會視為係MnO2
但始終第一步都係出H2 而事實上NH4+都係react左
所以唔可以話由MnO2去drive個reaction

題外話 9星期果本chem真係算把啦
錯漏百出 又打亂曬d topic以為咁樣好醒目
要有既又唔齊 唔需要既又講一堆
讀呢本去考真係多得佢唔少
free radical果d偽某d molecule可以有unpaired electron
但又可以relatively stable地exist 例如NO NO2果d
colored compounds of transition metal只係usually但唔係always
更加唔係transition metal既requirement 唔好因果倒轉
其實DSE 唔駛知咁清楚個def. 不過唔同exam boards 對Sc 有唔同定義
總之你數到outermost shell odd number of electron就會咁
心水好清 Ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞