[DSE化學2018]同學準備好DSE CHEM未? (2)

999 回覆
27 Like 8 Dislike
Thanks
一直覺得電解怪怪地
考mock唔係愈深就愈好既
出得淺 代表人人都高分
計返全體考生overall個performance你排名點先係重點
100人考既話
lv5講緊排11-25左右
5*要3-10名
5**得頭2名
想問下裂解作用嘅詳細過程係點 唔明點樣生成出各種不同嘅烯
過程好似取代反應咁 碳鏈斷開 變左好多自由基出黎 再一路撞人搶電子
可以google下
外國chem撚表示自己d chem好廢
好想拎個high grade 黎完夢
唔該哂巴打
如果想攞4 paper2 大概要幾多分? 20-25夠唔夠
overall 60%左右
想問條sample paper(連marking 搵唔到
解釋乙酸乙酯為什麼能溶解碘,卻不能溶解碘化鈉
如果係啊sir會點答
有極溶有極
冇極溶冇極
每年問親有關溶解既marking都有唔同,但主要朝兩個方面:

-乙酸乙酯分子間的范德華力與碘之間的范德華力強度是可比的
-兩者皆為非極性分子,根據相似相溶原理,.......

但留意如果涉及氫鍵就要用第二個取向去答(如為何氨溶於水)
果題係CE 02 Q6 (c) (iii)
先講乙酸乙酯同碘都係簡單分子
兩者的分子會以強度相若(comparable strength)的范德華力互相吸引 -> 互溶
碘化鈉中,Na+同I-間以強離子鍵連結,破壞離子鍵需要大量能量(拆離子鍵所需能量>>Na+ I-與I2形成的粒子間引力放出的能量)

btw呢類解釋溶解度既題目喺DSE大部分考生都表達得唔好 可以記下marking點寫
e.g. 2012 Q12 (c) & 2014 Q1(c)
唔好答"根據相似相溶原理" 無分的
同類互相係個概念for你去理解邊d物質互溶 但唔係for你解釋(得個term 無解釋到)
想問條sample paper(連marking 搵唔到
解釋乙酸乙酯為什麼能溶解碘,卻不能溶解碘化鈉
如果係啊sir會點答
每年問親有關溶解既marking都有唔同,但主要朝兩個方面:

同類互係個概念for你去理解邊d物質互溶 但唔係for你解釋(得個term 無解釋到)
thanks a lot
我就係睇到人話相似相溶原理 覺得怪怪地先上嚟問
可以參考:
- 2013/DSE IS/Paper2/3b
- 2013/AL CHEM/Paper1/6c

雖然DSE Chem往年都唔需要「相似相溶原理」去答呢類題目
但DSE IS同AL Chem都曾經出現過呢個拎分位
所以我會建議,首先講范德華引力強度相若,
然後再講「相似相溶原理」,寫多一句,就算唔中marking,都唔會扣你分。
好嘅 我會記住防下身
呢個講得清楚啲先,
如果涉及氫鍵,例如解釋為何氨會溶於水,
要用另外一種方法答(氨分子會與水分子形成氫鍵。。。)
2013果題重點係要指出gasoline同MTBE各自都係用vdw force
所以兩者intermolecular force係comparable strength 呢句可以代替like dissolve like果段

DSE 2012個試後seminar
都有指出d考生common mistakes係撻句like dissolve like就當解釋左 唔會比分

就算AL係深過DSE都好 AL marking都唔可以當聖經 公開試個答題要求一直變緊
最簡單 以前AL marking都有解molecular mass increase舨解釋strength of vdw force increase
但依家DSE係唔接受用molecular mass解釋 一定要用molecular size 特別2013後seminar有講過

同類互相係個概念for你去理解邊d物質互溶 但唔係for你解釋(得個term 無解釋到)
可以參考:
- 2013/DSE IS/Paper2/3b
- 2013/AL CHEM/Paper1/6c

雖然DSE Chem往年都唔需要「相似相溶原理」去答呢類題目
但DSE IS同AL Chem都曾經出現過呢個拎分位
所以我會建議,首先講范德華引力強度相若,
然後再講「相似相溶原理」,寫多一句,就算唔中marking,都唔會扣你分。
2013果題重點係要指出gasoline同MTBE各自都係用vdw force
所以兩者intermolecular force係comparable strength 呢句可以代替like dissolve like果段

DSE 2012個試後seminar
都有指出d考生common mistakes係撻句like dissolve like就當解釋左 唔會比分

就算AL係深過DSE都好 AL marking都唔可以當聖經 公開試個答題要求一直變緊
最簡單 以前AL marking都有molecular mass increase解釋strength of vdw force increase
但依家DSE係唔接受用molecular mass解釋 一定要用molecular size 特別2013後seminar有講過
當年AL條題目問:Suggest why MTBE mixes more readily with gasoline than methanol does. marking有0.5分俾左「Based on the concept of “like dissolve like", MTBE would readily mix with gasoline」

AL marking的確係唔可以當聖經
不過「答埋」又的確係唔會扣分
你都識講公開試答題要求會有變化
邊個又可以保證下年問同一題的話,唔會要求答埋呢一個point先有滿分?
anyway 樓主有睇到2013AL ,都幾有心
呢度我唔拗落去啦
各位DSE學生加油 樓主加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞