住咗長洲三十多年,你問我答(旅遊、渡假屋、生活、食物、靈異問咩都得!!

842 回覆
338 Like 4 Dislike
留名學野
點解唔搬去市區

1﹐我無錢要跟老豆老母住,而老豆老母都鐘意長洲寧靜空氣好!!

2﹐我自己住咁耐都有感情,成個生活圈仔都有一大半喺呢度,又唔想重新認識一班人,其實30歲後要識真心嘅新朋友幾乎可以話無可能(唔係講酒肉朋友)!!

3,我成日覺得市區始終有車行,我會覺得間屋好污糟!!

多謝!!
旅客有咩地方推薦要去?

當地大大粒招牌魚蛋是否垃圾劣食?

覺小長城果條路點?

有冇趣事(例如有人上唔切尾班 得 船,冇$租房)

問: 旅客有咩地方推薦要去?
答:愛靜靜哋行吓嘅就南氹同大鬼灣,好動想踩吓單車就西灣同大貴灣,愛游水嘅就所有海邊啦!!

問: 當地大大粒招牌魚蛋是否垃圾劣食?
答:劣過劣包皮,又多味精又煲得耐,賣唔哂就雪番第二日再嚟,長洲人攞嚟喂狗喂貓都驚佢生賢者之石!!

問:覺小長城果條路點?
答:多蚊多垃圾多蝗蟲!!

問:有無趣事分享?
答:咁當然有仲好多添,如果之後我回哂post,無人講嘢個D時間,我就一兩件一兩件咁講,順便當推post囉!!

多謝!!

巴打真係好認真答 多謝你
唔該你記唔記得我 之前問過你係咪開過XX post

係呀,少年XX所嗎!!

多謝!!
LM
!!!
Lm
同左鄰右舍係咪關係好好?
類似樓下呀叔睇住你大嗰啲
邊間茶記好食
邊間芒果糯米滋抵食
樓主住邊

問:邊間茶記好食?
答:個人推薦創興同劉平記!!

問:邊間 芒果糯米滋抵食?
答:個人認為無分別,因為新開嗰D都係舊鋪出走嘅人嚟,即係整嚟整去都係嗰幾條友!!

問:樓主住邊?
答:長洲!!

多謝!!
同左鄰右舍係咪關係好好?
類似樓下呀叔睇住你大嗰啲

多謝!!
咁巴打你都係喺長洲上面讀書?(小/中學)
留名
留名
又係巴打你啊!!
我是來留名的
點睇其他香港人入長洲住

搭船坐邊到最好
地下廁所出面/二樓船尾甲板係咪不成文吸煙區

長洲有咩工好做

點解間馬會咁八十年代feel

問:點睇其他香港人入長洲住?
答:只要唔影印人,我無意見!!

問:搭船坐邊到最好
地下廁所出面/二樓船尾甲板係咪不成文吸煙區?
答:坐係坐椅上就ok啦!!
係,好多長洲人都會知道,所以唔食煙嘅就唔會坐嗰度!!

問:點解間馬會咁八十年代feel?
答:因為間馬會真係80尾90頭開㗎嘛!!

多謝!!
感激劉明!

留名感激!!

多謝!!
巴打對柚木同前年個Dse男仔死左有無d咩特別既睇法

我覺得樓主講過因為條屍係南丫島發現 d村民覺得唔關事就無理
巴打對柚木同前年個Dse男仔死左有無d咩特別既睇法

記得樓主講過因為條屍係南丫島發現 d村民覺得唔關事就無理
留名
你以前啲post都有追晒
留名支持
外地人死左點處置?送條屍返市區?
d海鮮檔係咪真係漁民自己打魚?
邊間海鮮最抵食?
嚮朵有無折?
點睇火車頭
長洲人
d海鮮檔係咪真係漁民自己打魚?
邊間海鮮最抵食?
嚮朵有無折?

仲有本地人食唔食海鮮檔?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞