住咗長洲三十多年,你問我答(旅遊、渡假屋、生活、食物、靈異問咩都得!!

842 回覆
338 Like 4 Dislike
長洲南邊凌晨係咪有黑社會出沒

你講到佢地好似鯊魚咁

唔係嘅,又唔一定係黑社會嚟,因為長洲D青年都比較外向,所以只可以稱為夜青啫,放心佢地唔會打人嘅,長洲非出咗名淆底!!

多謝!!

有次我同班朋友入長洲玩幾日 成班友係我地渡假屋門口爆樽兇我地喎

有無詳情,成件事喺點??

會唔會你講咗D咩傷咗佢自尊心呀?

唔知點解,一見到d全形感嘆號
我就諗起鴻福郎

其實我是來留名的

郎郎我都有追佢post!!

多謝!!
我地仲應該多謝你解答咁多問題添啦

多謝!!

多謝你嘅多謝!!

多謝!!
巴打係咪係華威做?我之前都有去玩

我無做過華威呀,我嘅推薦都係一般長洲人嘅推薦!!

多謝!!
巴打早晨,我係入嚟留名架,第一次睇你出嘅post

多謝撐場,這裏是連登,這裏有力量!!

喂 華哥!上個post我都有留名架
撐你!

多謝你支持,不過叫我華仔ok㗎啦,華哥真係受唔起!!

多謝!!
今晚食咩好
藍鳥出面個粥檔 比幾多分
聖誕節唔好留係長洲啦
多人到瀨屎!!!!!!
仲要好多死𡃁仔係內街唔睇路踩車踩勁快!!!
今日先差啲比個𡃁仔踩住四人車撞到
長洲有冇習俗叫磨柱?

我個年代呢樣係中一新生迎新活動嘅儀式嚟!!!

磨啊磨!!

可唔可以詳細講下個儀式點運作

首先要有最少4人,之後就係球場揾條有咁粗得咁粗嘅柱!!

之後等待目標人物出現,之後吊住佢尾,就係佢不提防就衝上前,每人捉住佢一隻手或腳捉佢埋條柱度,之後將佢兩隻腳卡入條柱度,呢個時候佢個春袋同JJ會貼住條柱,咁我地四個就快速捉住佢D手腳圍住係柱轉,咁受害者嘅春袋同JJ就會不斷同條柱磨擦,當我地玩夠之後就突然4個人一齊放手逃走!!

我見過人比人磨到成個春袋甩皮!!

多謝!!
樓主,我愛你

ok,多謝!!

利申:飛機!!
係咪長洲人先申請到長貴邨同雅寧苑公屋

當然唔係啦,只不個好多非長洲人都覺得遠唔選,先覺得多數都長洲人住番!!

多謝!!
樓主好得意
係咪真係多數人客賓州長

我唔知呀,我又唔係gay嘅!!

利申:18cm!!

多謝!!
點睇師妹甜品?

點解碼頭附近有個地方次次入親去都做緊白事咁?

師妹甜品我都推薦嘅,佢之前真係係酒店度學嘢,喺有料嘅!!

因為嗰度係做白事嘅地方,所以你嚟到都見到嗰度做緊白事!!

多謝!!
長洲買日用品會唔會比市區貴好多?

貴又唔會,但就泊得住香港D價錢囉!!

多謝!!
華叔每個reply最後果句"多謝!!"好正氣

多謝!!

係,我係正氣撚,唔係正義撚!!

之前去camp有個年青人係沙灘女更淋濕d組女 之後仲問我地camp d人我地住邊間房
但其實長洲究竟d人本質其實係咪好nice,得幾個搞屎棍

巴打 我應該知你係邊個喎
今年9月既事?

唔好起人低啦!!

btw有無圖,因為見你!!

多謝!!
樓主係咪長洲原住民

我有馬交身份證同葡國護照!!

年年有💰拎

唔好咁大聲呀!!

多謝!!
有冇長洲一日遊攻略
想帶埋老婆同個女去
個女8個月大

利申: 對長洲零概念

如果你聖誕呢段時間就唔好嚟啦,你只會一肚氣!!

多謝!!
之前去geog camp住明暉營 屌行上去都辛苦到仆街
不過去咩南氹果啲 好靚
平時長洲人多唔多去行呢啲山?

長洲人就多數係上咗年紀嘅人行囉,因為而家上山都好多遊客!!

多謝!!
有冇長洲一日遊攻略
想帶埋老婆同個女去
個女8個月大

利申: 對長洲零概念

其實長洲無咩嘢玩
主要都係食,但係啲垃圾
你想食我都唔阻止你
甚至你想踩單車,星期六日係唔比踩嘅
唯一我覺得長洲有樣好嘅係風景
有時日落好靚

你講得好啱!!

多謝!!
長洲係咪冇十層或以上既樓

長洲最高係華威酒店,高度達到....唔記得幾多層!!

多謝!!

係喎醒唔起有酒店
不過點解佢個 logo 咁似鳩
尋日先去完長洲

喺咩??

有無圖睇睇?

多謝!!
留明學野,女朋友係長洲人想了解佢生活環境多啲

其實只要你對佢好就得啦,長洲女仔都好純品,其實唔洗攪咁多嘢(好似係)!!

多謝!!
上面有巴打問 長洲有咩好野食
我黎緊都同女女黎行下
見好似未答 幫手推推
追曬post應該無眼殘睇漏

茶記:創興、威堡、劉平記
小食:週街地上嘅狗屎
飲茶:華威
粉麵:多多麵,歡記
日菜:六月
海鮮:興樂或康記

如果你好彩見到樂滿堂有開,可以試試佢嘅全人手製pizza!!
康蘭餅點嘅葡撻!!

漢軒茶樓下午門口會有條魚蛋佬買魚蛋,但唔係食佢嘅魚蛋,而係要食佢嘅羅漢齋!!

多謝!!

有用資訊

劣食哥
就憑劉平記都唔洗講啦 魚旦仔緊係食汁

咁各花入各眼,我覺得劉平記早餐ok喎!!

多謝!!
巴打
記得你高登到話講靈異野
點知就唔見左人
去左邊黎

睇完人地J圖post,就比早洩ban咗,我都無份貼,都唔知佢做乜鳩!!

多謝!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞