住咗長洲三十多年,你問我答(旅遊、渡假屋、生活、食物、靈異問咩都得!!

842 回覆
338 Like 4 Dislike
睇咗post搞到我驚驚地
之前去過長洲
而且之後我朋友都打算拉埋我去玩 仲要住幾日
而呢次出事嘅就係佢嘅幫中大佬,同佢情同父子嘅「啊牛」!!

聞說,自從「大黑」走咗次後,佢就情緒受到好大打擊!!

之後,佢就開越黎越古怪,開始重覆番「大黑」走之前嘅狀態,開始終日索K,慢慢又經常自言自語!!

而且仲向身邊人透露,想落去陪「大黑」,又講話佢有番嚟揾佢傾計!!

之後,有一次,又係突出成個星期D屋企人都聯絡唔到佢,咁家人就報警上門,但無人應門!!

咁就破門而入,發覺佢竟然係家中吊頸自殺,而且亦留咗遺書,話「大黑」揾過佢,而佢亦覺得生活上唔開心無人傾訴,所以落去揾番佢最錫嘅細佬陪佢!!

其實當年係有報紙報道過,但年代久遠,我揾唔番!!

之後,我問番好多人,原來係長洲成日都會有人比鬼迷嘅傳聞!!

當中,最多人講嘅就係,每逢七月節,長洲東灣都必然會有人浸死,當中最奇怪嘅就係,死者都會係年青人,由其以學生為多!!

另外最邪嘅就係,東灣日日都會有長者游早水,風雨不改,但係咁多年嚟呢班長者都無出過事,但凡出親事都一定係年青k人25歲樓下!!

所以每逢七月節,長洲當地嘅父母都一定嚴格唔會比自己嘅仔女去游水,由其東灣!!

係度亦勸喻你班香港人,千祈千祈唔好係東灣游夜水,因為連長洲人都唔會咁做,大家都係小心為上,只要不斷有人死,就即係不斷有靈體要揾替身,咁樣只會無日無之咁浸死人落去!!

多謝!!

咁猛

我同朋友去咗玩沙玩好耐 但冇游到
留名
大佬都自殺埋
反而好鐘意睇樓主講邊間渡假屋有BBQ過既野
由鬼故post追到呢度
真心覺得巴打好正好直率
上個禮拜先入過長洲
食通記豬手麵沙爹豬潤麵
睇番巴打嘅post
睇到好似自己仲响長洲咁

講番自己
其實我有個中學同學仔20歲到死响東灣
又唔係燒炭 但係瞓响東灣
據聞係自殺 原因就不明
睇到巴打講長洲鬼故我就不寒而慄
會唔會真係嗰味嘢

長洲最高係華威酒店,高度達到....唔記得幾多層!!

多謝!!

係喎醒唔起有酒店
不過點解佢個 logo 咁似鳩
尋日先去完長洲

喺咩??

有無圖睇睇?

多謝!!

我咪放咗!!

三條鳩!!

而問米嘅結果就話,佢係自己心甘情願自殺,原因係佢識咗隻女鬼,而隻女佢好鐘意,所以女鬼叫佢落去結婚一齊,佢就應承咗!!

而之後拜神婆就解釋番,隻女鬼都係浸死,所以佢就選咗跳海自殺!!

嘅然呢件事嘅迷團都解釋咗,咁大家就以為成件事已經結束,但點知之後再死多一個人!!

多謝!!

之後

之後再沒之後!!
無人嘅?

你班偽毒係咪走哂去陪女?

偽毒可恥!!

多謝!!

叫我?

你係度就好!!

多謝!!
咪撚畀佢停
長洲三餐推介,我啲朋友問親都係答呢個model ans
早:根記對面的早餐檔
午:羊羊小廚
晚:金毛仔燒味(米芝蓮)

早:而家好難食,因為始創人已經瓜咗!!

午:勁難食而家!!

晚:金毛!!如果你係長洲人就知,佢整嘢好嗱渣!!

多謝!!
見返你真開心!

me too!!

多謝你!!

好詳細

詳細D希望大家唔洗問完唔明,又要問!!
因為我打字好慢,唔想你地有排等!!

多謝!!

之後,佢就開越黎越古怪,開始重覆番「大黑」走之前嘅狀態,開始終日索K,慢慢又經常自言自語!!

而且仲向身邊人透露,想落去陪「大黑」,又講話佢有番嚟揾佢傾計!!

之後,有一次,又係突出成個星期D屋企人都聯絡唔到佢,咁家人就報警上門,但無人應門!!

咁就破門而入,發覺佢竟然係家中吊頸自殺,而且亦留咗遺書,話「大黑」揾過佢,而佢亦覺得生活上唔開心無人傾訴,所以落去揾番佢最錫嘅細佬陪佢!!

當中,最多人講嘅就係,每逢七月節,長洲東灣都必然會有人浸死,當中最奇怪嘅就係,死者都會係年青人,由其以學生為多!!

另外最邪嘅就係,東灣日日都會有長者游早水,風雨不改,但係咁多年嚟呢班長者都無出過事,但凡出親事都一定係年青k人25歲樓下!!

所以每逢七月節,長洲當地嘅父母都一定嚴格唔會比自己嘅仔女去游水,由其東灣!!

係度亦勸喻你班香港人,千祈千祈唔好係東灣游夜水,因為連長洲人都唔會咁做,大家都係小心為上,只要不斷有人死,就即係不斷有靈體要揾替身,咁樣只會無日無之咁浸死人落去!!

多謝!!

咁猛

長洲好猛,之後會繼續講!!

多謝!!
易唔易融入生活圈子
好想住係有人情味啲既地方

如果你香港人樣都唔係咁易,長洲人都好小圈子!!

多謝!!

香港人樣同長洲人樣唔同?

其實都可以睇得出,長洲人係有種黑黑實實陽光氣!!

多謝!!
睇咗post搞到我驚驚地
之前去過長洲
而且之後我朋友都打算拉埋我去玩 仲要住幾日

哦,只要夜晚唔上山唔落水,其實都好安全嘅,放心!!

多謝!!
想問下巴打31號去長洲會唔會好多人?
btw由高登已經開始追巴打d post!支持!
多謝!

31號一定多,勸你唔好嚟,淨係排隊搭船都夠你受!!

多謝合作!!

橫水渡轉咪唔洗排隊

你係指去咗梅窩再轉横水渡??

我時間喎!!

多謝!!

多謝!!

咁猛

我同朋友去咗玩沙玩好耐 但冇游到

咁你就精明啦!!

嘻嘻!!
大佬都自殺埋

係呀!!

之後成條水都摺埋咗!

多謝!!
反而好鐘意睇樓主講邊間渡假屋有BBQ過既野

如果你地問我都會答㗎!!

多謝!!
由鬼故post追到呢度
真心覺得巴打好正好直率
上個禮拜先入過長洲
食通記豬手麵沙爹豬潤麵
睇番巴打嘅post
睇到好似自己仲响長洲咁

講番自己
其實我有個中學同學仔20歲到死响東灣
又唔係燒炭 但係瞓响東灣
據聞係自殺 原因就不明
睇到巴打講長洲鬼故我就不寒而慄
會唔會真係嗰味嘢

其實,靈異事件就係一堆考合!!

嘻嘻....
同柚木巴打失蹤有咩關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞