《新婚的我搭上了鄰家少婦》3

950 回覆
141 Like 7 Dislike
外母我黎啦
岀文啦
《新婚的我搭上了鄰家少婦》- 羅大舟篇 (十)

----------------------------------------

【知道啦。 食完依支煙就唔食。】

【車… 個個都話戒煙,唔通個個都真係會戒煙咩!!!】

我要睇多兩眼先明阿怡想講咩,就回佢:【真係啊,上梗黎啦,你一陣打開門睇下我係唔係返梗屋企囉。】

大力吸多啖,我真係好聽話冇再追多支就上樓。

「HI阿叔!」我同樓下大堂看更打招呼。 相比以前大角咀個看更,集團式經營既管理員係好好多,起碼唔會敢膽死訓覺。

係升降機內,有點期待阿怡會唔會真係打開門睇我有冇返上黎。 結果當然係失望啦…

入返自己屋企,發現全屋冇開燈。 「Alice~~ 係唔係度?」 沒有得到回應。

係屋內查看,Alice似乎仲未返屋企。 睇一睇鐘已經半夜1點, Alice仲未返黎,同咩朋友食飯啊佢???? 食咁耐!?

打電話比Alice打算睇下佢係邊,不過佢冇接到電話。 開whatsapp send text比佢,見佢最後上線係6點。 正正係佢最後send whatsapp比我話同朋友出去食飯既時間。

我再打比佢,電話鄉左兩下收左線。 當我想再打比佢時,Alice電話已經係再打唔通。唔通佢有咩危險!? 我send左個whatsapp比佢後,就只有等佢打返比我。

我就有如熱窝上螞蟻般等待著。

佢又冇話自己去邊食,又冇講自己同咩人食。 試下上佢facebook睇下會唔會有upload到相,平日佢食野有時都會upload一下相tag下地方。

Alice facebook今日冇upload野。 最新一張相係佢今朝返工坐地鐵時影自己既相 caption 〈今日個妝會唔會太濃?〉 之後下面有幾個留言〈女神啊!〉〈化咁靚,梗係同老公去街街。〉〈索啊。〉 留言中有兩個係男人,一個係女人都係我識既人。

另外仲有十幾個人like左或者比左心心。 其中一個係Jeffery!!!! 可惡,估唔到佢原來仲有睇Alice D野。

我睇落D,都係Alice自拍為主,都係得佢自己一個人。 Caption都係寫自己一個人食飯之類。 都係有幾個人留言比佢,冇咩特別。 但最令我唔順眼既係張張Alice既相Jeffery都會like或者比左心心!!!

Check完佢facebook都唔知道佢去左邊食。 電話都仲係打唔通,我估計係冇電吧。 自己一個乾著急都冇用,唯有先去沖個涼。

沖完涼後,都未見Alice返黎,我睇一下電話。 有一個whatsapp

係阿怡回我。【呵呵~ 我聽到你開大門既聲啦,真係好聽話食1支就冇食WOR!!!】

【梗係啦。 咁聽話,有冇獎先?】 估唔到佢有聽住我返左屋企未,更加估唔到會同佢傾起whatsapp

阿怡好快又回覆:【依… 食你一碗糖水,你要屈返我獎野比你既?? 你咁衰架…】 加上一個emoji嬲嬲既黑面公仔。

想一下之後回【哈哈… 係啊,我係好衰架! 獎我聽晚再請你食多次糖水啦。】

你就想!!!】

過左幾秒阿怡再回:【連食兩日你想我變肥妹啊? 哼…】 又係一個emoji嬲嬲既黑面公仔。

【你咁瘦邊度怕肥啊。】

【哼… 一陣我變左肥妹要你負責!】

我偷偷笑左一下:【你想我點負責啊?】

【下?負責!? 你真係想搞到我變肥妹架…. 唔制啊!!! 聽日你自己一個食啦,我唔要變肥妹啊。】

【哦…. 咁我自己變肥仔啦~

等左好耐,阿怡都係打字中。 過左半分鐘左右終於收到佢回:「 我訓啦,再唔訓我就變左又殘又唔靚既肥妹啦。 GOODNIGHT!」

噢… 同阿怡愉快既對話就要結束了。 【早抖啦~~~ 肚妹。】

我故意激下阿怡。 我留意到阿怡又再回我。

【下….】之後打左10個紅面好嬲既emoji

【呃… 唔係。 唔肥。就係係靚都係一個靚既靚妹仔。 】 明知自己有老婆,唔應該同佢咁講野,但係自己就係忍唔住。

【哼!!! 肥妹要訓啦, 早抖啦肥佬。】 估計阿怡真係去訓左,我冇回佢。

同阿怡不知不覺來回傾左半個鐘whatsapp,好似以前追女仔咁,甜絲絲既感覺係腦內回轉著。

「咔嚓」 大門打開,Alice返黎。 我睇一睇鐘已經2點。

我扳著面:「做咩成2點先返啊? 去左邊?」

「啊…係啊。 同朋友去左食飯之後去左飲野。」 Alice背向我除鞋。

「飲到咁夜? 同邊個去啊??? 岩岩做咩唔聽我電話啊?」 對於佢眼都唔望下我既反應,我感到更加唔高興。

「…電話冇電咪唔聽囉…做咩姐…..」Alice露出不耐煩既表情。

「咁你咪借朋友電話打比我囉。 成2點啦,電話都冇個。 你知唔知我擔心你架?」 開始忍唔住心中既怒火。

Alice神傷地望向我:「知道….SORRY啊。 我好眼訓啦,想沖涼先啦… 你去訓先啦。」

看著Alice拖住疲乏既身軀走入浴室,我知道今晚都係唔好同佢嘈啦。

「咁好啦… 你下次要遲返打比我先啦。 好冇? 」 為左唔同佢嘈,我轉換返我既語氣。

「唔…」 Alice背住我答。

「係啊。 我聽晚都要睇住美國個市,唔同你食飯啦。」我邊入房邊同佢講。
Jeffery達陣!
Alice神傷地望向我:「知道….SORRY啊。 我好眼訓啦,想沖涼先啦… 你去訓先啦。」

看著Alice拖住疲乏既身軀走入浴室,我知道今晚都係唔好同佢嘈啦。

比人中出30連發梗係攰啦
婚姻依家野真係好兒戲
對住賤J 會做主動嘛
會追撚含
唉最後結果都係咁
Btw新讀者留名
《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Jeffery篇 (九)

----------------------------------------
Alice一行左去洗手間,就收到Belle電話。

「喂…Jeffery 我想睇下文件櫃既密碼係咩? 我開唔到啊。」 Belle似乎仲係公司做梗野,似乎我E個掛名老婆真係唔錯。

「你仲係公司成9點啦WOR唔好做咁夜啦… 密碼係9394!」 我講出只有我先知道既密碼:「入面D文件有齊客人買賣資料同合約,唔小心D唔好唔記得lock返櫃。」

「得啦你放心。 你食邊啊? 食左野未?」 Belle都幾關心我。

「食梗啦。 你呢?」

「我執完D文件都去食野啦。 咁你食完就乖乖地返屋企啦。 我今日好累,食完野都返屋企訓。」 Belle從電話講。

「好啦好啦… 你早D走啦。 BYEBYE!」

其實依篇最好睇係依段
追大J撚含係因為含完Jeffrey果條 懶內疚咋
追賤J條J啊
大jer都無鳩用
屌 get錯 追賤j條j含係因為大J大J呀嘛
Jeffery攻陷阿平呢段麻煩落重糖
Alice真係死臭雞嚟 死臭雞! 死臭雞!
Lm
Lm
偷食都唔緊要, 反正大J都出面玩女人, 不過偷食完返到屋企仲要反面唔認人呢下呢

係嘅, 我知其實阿平內心好痛苦好內疚好覺得對唔住大J.
同埋Jeffery屌得佢好舒服囉
一個動身
一個動心又動身

到畀大J踢爆左
會唔會又屈自己鬼上身
唔會, 因為係大J錯佢先會去搵Jeffery.
阿平冇錯
女人既邏輯:我做錯都係因為你錯 所以你要跪地認錯
師兄好了解女人
大J 鬼上身但只係性格突變同打左阿平
(阿平唔知阿man既事)
但阿平鬼上身所以追撚含
係d死港女先講得出架咋
阿平:
一人一次鬼上身
當打和啦
係條撚 咪一樣俾女人撚緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞