《新婚的我搭上了鄰家少婦》3

950 回覆
141 Like 7 Dislike
繼續
愈經典嘅對白
女人愈受落
冇眼睇
《新婚的我搭上了鄰家少婦》- Jeffery篇 (九)

----------------------------------------

今次我係有點兵行險著,玩到咁大同佢講自己就快結婚。 但我對今次賭博有信心,我知道Alice個心慢慢黎左我度。

「Alice… 因為當日我知道你就快D結婚,如果我同左你一齊,你將會受盡千夫所指話你唔要你老公。 一想到你會受到其他人指罵,我就叫自己要忍痛同你分開。」 我略停一停觀察Alicezd1

Alice仍然淚流滿面的,但眼裹展現出一點如夢初醒既神情。

我再講:「但知道自己就快要同Belle結婚,知道將要同一個自己其實唔鐘意既人一齊,我後悔當日冇好好將你捉實。」

我伸手搭上Alice既手上。

「我同Belle一齊都係因為父母安排,係佢地兩個想我同佢結婚。 上次你見到我地見家長,其實係誤會! 係Belle搞鬼,佢tum得我阿爸阿媽好開心。 我知道係太蠢… 唔應該為左父母而同一個自己唔鐘意既人一齊。」 我深深嘆一口氣。

「唔…. 唉…. 你唔好咁啦…Jeffery…. 你聽Uncle Auntie都冇錯既…. 佢地高興….」 Alice帶點無奈地講。

「夕陽無限好只是近黃昏啊….可能我同你兩個人既一段情真係到左黃昏啦….」 我望Alice一下再將目光移到窗外:「如果同你可以好似太陽咁第二朝再一次日出重新黎過就好…」

「…」Alice淚仍未止。

「Alice,今日我地唔好諗D唔開心野啦…就我地兩個人好好咁享受今晚。」

「唔…. 好啊….. 」 Alice笑著點應:「我想去補一補妝。」

「唔…」 我點頭。 睇黎進展都同預定差唔多。

Alice一行左去洗手間,就收到Belle電話。

「喂…Jeffery 我想睇下文件櫃既密碼係咩? 我開唔到啊。」 Belle似乎仲係公司做梗野,似乎我E個掛名老婆真係唔錯。

「你仲係公司成9點啦WOR唔好做咁夜啦… 密碼係9394!」 我講出只有我先知道既密碼:「入面D文件有齊客人買賣資料同合約,唔小心D唔好唔記得lock返櫃。」

「得啦你放心。 你食邊啊? 食左野未?」 Belle都幾關心我。

「食梗啦。 你呢?」

「我執完D文件都去食野啦。 咁你食完就乖乖地返屋企啦。 我今日好累,食完野都返屋企訓。」 Belle從電話講。

「好啦好啦… 你早D走啦。 BYEBYE!」

「你…女朋友?」 Alice岩岩坐返黎。

「公司同事啊。」我打開電話相機:「不如我地合照留念啊好唔好啊?」

「…唔….」 Alice想了一下。

「我唔知放上FB」 其實我冇習慣將同女性合照放上FB,原因不用講明了。

「好啦… 你揸機自拍啊。」 Alice笑一下。

我高舉電話:「3…2…1…」

之後同Alice一邊品嘗甜品一邊傾起以前往事,由細個第一眼見到佢事,我已經比佢吸引住講到讀中學。

「你知唔知道啊…你果時拒絕左我,我個心好痛啊…」

「哼… 我知啊。 你個衰人仲心痛到四圍追女仔TIM!」 Alice 又挖苦我了。

「唔… Alice 如果再有一次機會,你會唔會選擇我啊?」 我同Alice結帳後進入升降機。

「唔……」

我轉向Alice將頭湊近:「如果再有多次機會,我會好好珍惜你。 無論任何人任何事…都唔會左右到我鐘意你。」

「唔…. 或者….我唔知啊…」 Alice想逃避我。

我將Alice迫到升降機牆角,雙手輕輕由佢腰間滑入背。 上身緊貼著再將面貼向Alice。

Alice閉上眼,小嘴半開合迎接著我。

「啾」 兩唇交合,先係輕輕的接觸數下,慢慢我地都進入狀態,兩唇緊緊互扣,舌頭在對方嘴巴裹互相推擠。雙方唾液交流,體溫慢慢提高。

「叮」

我拖住Alice離開餐廳升降機,走向酒店大堂。
G
只有41個好評⋯⋯比第一個post差好多
至少有一班讀者一直支持你啊
我由一開始睇到宜家架!
即刻俾

大家都好乖
支持你架響巴
我作甜野既力量番晒黎啦!
兩公婆都唔抵幫
剃人頭者
人亦剃其頭
兩個都出去玩, 邊駛人幫

純粹係大J單方面覺得自己老婆係純純兔啫
戴咩頭盔者
明明你就係賤J
我係大角咀既看更
傳說中既4P
我又諗起大J夢境
賤J 阿平 陳生 看更
唔係賤J 阿Ben 陳生 看更咩
正故冇依個夢境嘛
人形蜈蚣
打個外傳係
大J外母盧宛恩 x 看更 x 大J x 阿Ben

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞