淘寶集運集中討論區 (8) 雙11物流仍然擠塞

1001 回覆
7 Like 5 Dislike

特別嗚謝 西部大開發臭 巴打

其實我唔係好明喎,個賣家收我RMB$12運費寄去集運公司國內倉庫個地址。
咁集運公司仲會唔會又收我錢架???
係咪未計落香港個費用架???
【答】集運公司會再收你由國內寄落香港

【香港人用運費總支出】

1)國內段 大陸賣家發貨至集運公司內地倉
* 運費淘寶結賬時大陸賣家收取
2)中國至香港段 集運公司發貨至香港自提點
* 集運時集運公司收取
總運費支出:1 + 2

【運費支出實例】

【甲】1件貨重約1KG,賣家無包郵,香港自提點自取
1)國內段:約¥6
2)中國至香港段:集運1KG = 集運公司首重$
總運費支出:約¥6 + 集運公司首重$

==========================

【乙】1件貨重約1KG,賣家包郵,香港自提點自取
1)國內段:包郵—免運費
2)中國至香港段:集運1KG = 集運公司首重$
總運費支出:集運公司首重$

【丙】4個賣家4件貨共重1.5KG,全部包郵,香港自提點自取
1)國內段:包郵—免運費
2)中國至香港段:集運公司首重$ + 續重$
總運費支出:集運公司首重$ + 續重$

【丁】4個賣家4件貨共重1.5KG,部分賣家包郵,香港自提點自取
1)國內段:包郵—免運費*3 + 無包郵貨件運費
2)中國至香港段:集運公司首重$ + 續重$
總運費支出:無包郵貨件運費 + 集運公司首重$ + 續重$

【結論】

當然最好就搵包郵既店啦,咁就唔洗出埋人地果份

【其他】

更多詳細集運例子:Google
第一次用個間咩中通秀X 仲未送到

仆街,我都係,星期三集左運,到今日都未撚寄貨,之前用開4PX,但今次唔知點解望唔到,就轉左中通,點知一試瀨野!

仆街,我都係,星期三集左運,到今日都未撚寄貨,之前用開4PX,但今次唔知點解望唔到,就轉左中通,點知一試瀨野!

4px連倉都入唔到
有冇多寶苦主?
有冇知情巴打知道咩事?

Blacklist 仲要check唔到到邊
有冇多寶苦主?

等咗五日都未處理

我星期一已經集咗 仲未有
前個星期尾用官集順豐由順豐倉去香港順豐站用左4日幾時間 本來都覺得唔掂

不過見咁多巴打用中通、4PX成個星期都未到

都係死死地氣比多$1x用返順豐

但國內段d賣家又係用申通,屌
前個星期尾用官集順豐由順豐倉去香港順豐站用左4日幾時間 本來都覺得唔掂

我另外有件要用sf集運
星期一已經收到
4px 到今日仲未入到庫
如果支付寶冇實名買家又要退錢有冇方法
估唔到今次雙11 d後勁仲勁過雙11之後果個禮拜
用巴集運兩件得一件到左
唔知要等幾時 我寧願佢齊曬先寄出

個個都儲齊十幾廿件up先出貨,咪打爆晒集運D倉囉
利申-我上個禮拜出巴集都漏左一件(話下星期補運),之後另有件幾舊水貨拿拿聲單件轉運已經扲倒

我另外有件要用sf集運
星期一已經收到
4px 到今日仲未入到庫

21夜晚號俾錢 24號已收
係抵佢貴既
除左好多野唔運之外
估唔到今次雙11 d後勁仲勁過雙11之後果個禮拜
用巴集運兩件得一件到左
唔知要等幾時 我寧願佢齊曬先寄出

個個都儲齊十幾廿件up先出貨,咪打爆晒集運D倉囉
利申-我上個禮拜出巴集都漏左一件(話下星期補運),之後另有件幾舊水貨拿拿聲單件轉運已經扲倒

巴集 14號前轉咗一鑊無事, 只係轉運到咗2日先發貨.
但20號果轉 6件欠我一件, 要等佢下星期清咗一堆貨先搵番比我, 件野重要好細件.
個倉重有一件收納袋都唔運住, 我諗唔知放咗係邊. 等雙12先算.
15號簽收左但今日仲未入倉 係咪正常
點搞請問?睇物流官網就話收左貨(可能假單),係咪可以投訴
如果官集用順豐,自取揀順便智能櫃
會唔會慢過揀順豐站先有得拎?
有無巴絲試過?

即係未入庫
兩邊催下佢

呢到好多人都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞