做過拉麵幾年 你問我答(2)

984 回覆
114 Like 1 Dislike
就黎又要開新post啦
過百全正評,好癲

正想講 應該會有人比負評

不過多與少都無乜所謂
大家傾得開心 唔會有拗撬就得

一燈琴日已經開始吹奏

應該會聖誕前開波

拉麵你問我答(3)
組團食一燈

睇下到時佢會開咩時間

閒日下午 下午茶個啲時間去
應該唔洗點排掛
咁貴租應該無落場

又話一齊去食嘅?

可以呀 等佢熱潮過左 叫埋散步巴組團去
你覺得點解香港黎黎去都係豬骨拉麵。我之前聽日本傳統係味噌醬油鹽味。

頭兩隻香港都見過吓,但鹽味仲要好味真係未見過。想請教吓香港地有咩推介?

我只知泓一有鹽味 好食與否就睇個人口咪
其他拉麵鋪唔清楚
因為鹽味唔係我杯茶
因為香港人對拉麵認知
好多都會係豬骨湯底
加上翻檯能力極快
係好適合香港搵錢大過天既心態
醬油湯底香港人會成日講 咪即係豉油
佢地唔會明 仲會加左昆布呀 魚仔 菇類 疏菜等等去煮 後生既還好
老一輩直頭睇唔起
如果你有留意 之前有個阿叔
做開中菜 覺得拉麵好簡單
攪啲咩花膠呀 鮑魚呀做配菜 不倫不類
結果 好似係結業收場
一先為主 往往忽略左別人背後所花既努力
純個人意見同睇法
希望唔會引起不必要誤會

鹽味好似喺梅光軒同一風堂見過
香港真係豬骨湯獨大, 連出前一丁東京醬油味都變咗醬油豬骨湯味

海味拉麵得啖笑個呀叔會唔會用埋上湯或者魚翅湯做湯底

講起上嚟醬油除咗周月之外有冇邊間值得一試沾麵拉麵都得

可能有用啲平價花膠去煲湯
我其實帶出既 唔係佢用上咩材料
係佢睇小左拉麵 高估左自己
有時間 我google下搵返條片出黎
希望個個師傅會做返中菜
唔好貪熱潮搵快錢
做啲唔係自己強項既野
你覺得點解香港黎黎去都係豬骨拉麵。我之前聽日本傳統係味噌醬油鹽味。

頭兩隻香港都見過吓,但鹽味仲要好味真係未見過。想請教吓香港地有咩推介?

其他拉麵鋪唔清楚
因為鹽味唔係我杯茶
因為香港人對拉麵認知
好多都會係豬骨湯底
加上翻檯能力極快
佢地唔會明 仲會加左昆布呀 魚仔 菇類 疏菜等等去煮 後生既還好
老一輩直頭睇唔起
結果 好似係結業收場
純個人意見同睇法
希望唔會引起不必要誤會

香港真係豬骨湯獨大, 連出前一丁東京醬油味都變咗醬油豬骨湯味

一風堂同梅光軒都無食過

一陣google下梅光軒先
夜啲開新Post
今次影埋相
整一次半熟蛋
雖然好youtube都有好多
為各位有女女巴打或
為何深夜總是餓而設
希望唔會整出黎太柒

其他拉麵鋪唔清楚
因為鹽味唔係我杯茶
因為香港人對拉麵認知
好多都會係豬骨湯底
加上翻檯能力極快
老一輩直頭睇唔起
結果 好似係結業收場
純個人意見同睇法
希望唔會引起不必要誤會

一風堂同梅光軒都無食過

一陣google下梅光軒先

一風堂連鎖店嚟, 睇開拉麵post啲巴絲似乎唔係幾鍾意
梅光軒喺希慎地庫B2, 喺舖頭同美食博覽食過, 感覺非常普通

我知道佢係連鎖所以唔會去試佢

係日本呢兩間可能正常
但黎到香港 2間都非常普通
開新Post 請移玉步
開新Post 請移玉步

未見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞