做過拉麵幾年 你問我答(2)

984 回覆
114 Like 1 Dislike
一蘭公仔麵200蚊5份

當解下心癮玩下ok既

好貴

無計,同類產品超市個啲多伏

759直包裝個啲我又食唔慣

自己覺得值得就掂
巴打點睇周月呢間拉麵?
巴打點睇周月呢間拉麵?

我無食過
所以無意見

你食過嗎? 你覺得呢
巴打點睇周月呢間拉麵?

沾麵汁幾開胃,不過唔係人人都鍾意佢個種酸
點睇別天神
一次過追晒上個post 學到好多嘢
我本身少食開拉麵
依家睇完個post對拉麵多咗認識
有衝動去試下唔同拉麵店,希望對拉麵有新體會

呢排有無試新野呀 散步巴
我仲未食到黑龍呀

唏拉麵巴
神山囉,近公司,但碗麵就....
另外前幾日試埋海老名個蝦茄沾麵,食哂d麵,湯割之後d湯又滿返哂 好癲,飲唔哂
值得一提係服務好好

我一向都有食開海老名,幾鍾意佢個蝦汁沾麵,不過我麻麻地佢個蝦茄,覺得佢個茄味完全掩蓋左蝦汁香味,有d浪費左個蝦汁

都係...單從食客個人口味同愚見
感覺上蝦味同茄味都係濃厚嘅,麵上面層蝦油都鮮明,但就彼此互相鬥搶味,化學d咁講甲殻類嘅鮮味同來自番茄嘅穀氨酸整合度仲爭少少,加上蕃茄嘅酸味令味蕾又加多層尖銳嘅刺激,點講呢⋯⋯食落好似唔夠順口

又唔係唔好食,個人覺得配搭上係正嘅,不過我估個完成度可以再提升囉
巴打點睇周月呢間拉麵?

沾麵汁幾開胃,不過唔係人人都鍾意佢個種酸

我朋友食過都話好酸

我係新界人真係好少出港島
點睇別天神

無食過 無意見

無記錯佢係同南天製麵攞麵
同得呢間攞都不敢抱有期望
有錯請指點
一次過追晒上個post 學到好多嘢
我本身少食開拉麵
依家睇完個post對拉麵多咗認識
有衝動去試下唔同拉麵店,希望對拉麵有新體會

呢排有無試新野呀 散步巴
我仲未食到黑龍呀

唏拉麵巴
神山囉,近公司,但碗麵就....
另外前幾日試埋海老名個蝦茄沾麵,食哂d麵,湯割之後d湯又滿返哂 好癲,飲唔哂
值得一提係服務好好

我一向都有食開海老名,幾鍾意佢個蝦汁沾麵,不過我麻麻地佢個蝦茄,覺得佢個茄味完全掩蓋左蝦汁香味,有d浪費左個蝦汁

都係...單從食客個人口味同愚見
感覺上蝦味同茄味都係濃厚嘅,麵上面層蝦油都鮮明,但就彼此互相鬥搶味,化學d咁講甲殻類嘅鮮味同來自番茄嘅穀氨酸整合度仲爭少少,加上蕃茄嘅酸味令味蕾又加多層尖銳嘅刺激,點講呢⋯⋯食落好似唔夠順口

又唔係唔好食,個人覺得配搭上係正嘅,不過我估個完成度可以再提升囉

沾麵一帶小小酸味 再配凍麵真係好開胃
食咗巴打推既泓一

環境嘛嘛

唔係咁鐘意佢啲碗

食沾麵,麵係幾好味

覺得三田會好味啲
食咗巴打推既泓一

環境嘛嘛

唔係咁鐘意佢啲碗

食沾麵,麵係幾好味

覺得三田會好味啲

一人多就好迫 無計
頂上手黎做 無乜執過裝修

同三田比較沾麵 我自己就泓一多啲
三田依家個湯差左好多
有無人食過元朗一田新開個間九湯屋
拉面佬
上次請教過貝類湯底 唔該晒
雖然仲未成功
今次黎想問下有冇鴨湯攻略可以領教下
想清得黎又濃味

之後再試出黎個效果係點??
鴨 真係無攻略
暫時做拉麵無接觸過用鴨做湯底

題外話 你講起鴨湯
尖沙咀有間碗仔翅
真係用鴨做湯 撞落佢個碗仔翅度
係走鬼檔黎 唔知有無人食過
google都搵唔到架 一星期先開3至4晚

個味出到黎 但好似有啲單調左啲
下次試下加啲菜落去煲
鴨湯係因為食完片皮甲有個殼想用
但硬係驚出好多油

加菜 小心簡單複雜化左

油太多驚影響個湯 可以隔走佢
啲鴨油備用留返屋企炒菜

片皮鴨殼拎黎煲粥最好,乜都唔洗做放落去煲就得

講番鴨湯,通常日本仔係配蕎麥麵
做法都係細火炒薑 洋蔥 蒜到洋蔥微透微黃拎起
鴨斬件,皮/肥向下煎出油,落番上面堆野,落酒落醬油,文火煲
煲起就隔渣隔油撞底湯,底湯都係木魚海帶果d基本野
如果想做南蠻風就加大量蔥花同七味粉

上面樓主話唔好加菜係正確,鴨比薑同蔥辟蘇就得
早兩日去咗太古大勝軒丸一
沾麵汁稀到普通拉麵湯咁, 食得出魚介味但其他味冇乜印象
拖羅叉燒夠厚, 肥瘦位都幾好食, 但係冇點燒過唔香口
溏心蛋中間太熟
啲麵好重梘水味, 浸完沾汁仲變澀咗
(之前都係咁, 睇嚟係貨源問題)

俾成八十幾(未計加一)但係食完覺得頂盡canteen五六十蚊質素(canteen食仲唔駛加一)
本來諗住下午茶少人啲質素會好過午/晚市chur住做, 但食完今次睇嚟以後都唔駛去

呢間野
岩岩開鋪果陣去過一次
梘水味極重 (拉面沾面都係)
隔左一年再去
梘水問題接受到
但係唔掛湯 個湯亦都唔好味
話冇味又係 但話有味又講唔上
奇奇怪怪咁
溏心蛋中間太熟

俾成八十幾(未計加一)但係食完覺得頂盡canteen五六十蚊質素(canteen食仲唔駛加一)
本來諗住下午茶少人啲質素會好過午/晚市chur住做, 但食完今次睇嚟以後都唔駛去

大勝軒丸一都係南天製麵....
拉面佬
上次請教過貝類湯底 唔該晒
雖然仲未成功
今次黎想問下有冇鴨湯攻略可以領教下
想清得黎又濃味

之後再試出黎個效果係點??
鴨 真係無攻略
暫時做拉麵無接觸過用鴨做湯底

題外話 你講起鴨湯
尖沙咀有間碗仔翅
真係用鴨做湯 撞落佢個碗仔翅度
係走鬼檔黎 唔知有無人食過
google都搵唔到架 一星期先開3至4晚

個味出到黎 但好似有啲單調左啲
下次試下加啲菜落去煲
鴨湯係因為食完片皮甲有個殼想用
但硬係驚出好多油

加菜 小心簡單複雜化左

油太多驚影響個湯 可以隔走佢
啲鴨油備用留返屋企炒菜

片皮鴨殼拎黎煲粥最好,乜都唔洗做放落去煲就得

講番鴨湯,通常日本仔係配蕎麥麵
做法都係細火炒薑 洋蔥 蒜到洋蔥微透微黃拎起
鴨斬件,皮/肥向下煎出油,落番上面堆野,落酒落醬油,文火煲
煲起就隔渣隔油撞底湯,底湯都係木魚海帶果d基本野
如果想做南蠻風就加大量蔥花同七味粉

上面樓主話唔好加菜係正確,鴨比薑同蔥辟蘇就得

如果跟到你做廚一定學到好多野
溏心蛋中間太熟

呢間野
岩岩開鋪果陣去過一次
隔左一年再去
梘水問題接受到
奇奇怪怪咁

借大勝軒個名。。。你懂的
日本太多乜勝軒了
佢有個徒弟做生意叻 識借個名發大黎做
留名
溏心蛋中間太熟

呢間野
岩岩開鋪果陣去過一次
隔左一年再去
梘水問題接受到
奇奇怪怪咁

日本太多乜勝軒了

呢間野
麵係現成
湯係現成(佢聲稱日本直送湯底,唔係現場自己煲睇唔出有咩咁巴閉)
叉燒係現成(紙盒一盒盒冷藏,佢會擺d貨喺隔離間日本舖)
筍又係現成(現場開罐頭)
最緊要係佢掛大勝軒個名 賣既都唔係大勝軒既麵
無論款式口味同料都完全無任何關係

開頭新開咪排隊囉 上次下晝去開太古城想食麵 入去包場得我一個
之前聽拉麵佬介紹間 霸嗎拉麵幾好。好似一蘭果個麵 (唔洗走去香港食lu)
溏心蛋中間太熟

呢間野
岩岩開鋪果陣去過一次
隔左一年再去
梘水問題接受到
奇奇怪怪咁

日本太多乜勝軒了

呢間野
麵係現成
湯係現成(佢聲稱日本直送湯底,唔係現場自己煲睇唔出有咩咁巴閉)
叉燒係現成(紙盒一盒盒冷藏,佢會擺d貨喺隔離間日本舖)
筍又係現成(現場開罐頭)
最緊要係佢掛大勝軒個名 賣既都唔係大勝軒既麵
無論款式口味同料都完全無任何關係

開頭新開咪排隊囉 上次下晝去開太古城想食麵 入去包場得我一個

湯有機會係用濃縮湯 亦有機會工場供貨 唔肯定
叉燒應該自己整 再切好擺雪櫃 (因為好少有現成)
之前聽拉麵佬介紹間 霸嗎拉麵幾好。好似一蘭果個麵 (唔洗走去香港食lu)

啱好就好
呢間都係有讚有彈
舊老細話難食
我自己就覺得唔錯 好過自己做間鋪先
Lau Ming
巴打點睇周月呢間拉麵?

個麵真係好正, 大大碗又粗又掛汁又彈牙。湯底酸酸地, 如你唔抗拒酸就應該會覺得好好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞