做過拉麵幾年 你問我答(2)

984 回覆
114 Like 1 Dislike
早兩日去咗太古大勝軒丸一
沾麵汁稀到普通拉麵湯咁, 食得出魚介味但其他味冇乜印象
拖羅叉燒夠厚, 肥瘦位都幾好食, 但係冇點燒過唔香口
溏心蛋中間太熟
啲麵好重梘水味, 浸完沾汁仲變澀咗
(之前都係咁, 睇嚟係貨源問題)

俾成八十幾(未計加一)但係食完覺得頂盡canteen五六十蚊質素(canteen食仲唔駛加一)
本來諗住下午茶少人啲質素會好過午/晚市chur住做, 但食完今次睇嚟以後都唔駛去

呢間野
岩岩開鋪果陣去過一次
梘水味極重 (拉面沾面都係)
隔左一年再去
梘水問題接受到
但係唔掛湯 個湯亦都唔好味
話冇味又係 但話有味又講唔上
奇奇怪怪咁

借大勝軒個名。。。你懂的
日本太多乜勝軒了
佢有個徒弟做生意叻 識借個名發大黎做

呢間野
麵係現成
湯係現成(佢聲稱日本直送湯底,唔係現場自己煲睇唔出有咩咁巴閉)
叉燒係現成(紙盒一盒盒冷藏,佢會擺d貨喺隔離間日本舖)
筍又係現成(現場開罐頭)
最緊要係佢掛大勝軒個名 賣既都唔係大勝軒既麵
無論款式口味同料都完全無任何關係

開頭新開咪排隊囉 上次下晝去開太古城想食麵 入去包場得我一個

湯有機會係用濃縮湯 亦有機會工場供貨 唔肯定
叉燒應該自己整 再切好擺雪櫃 (因為好少有現成)

因為睇住佢叉燒係一箱箱紙皮盒咁攞入舖 個盒印曬字但唔係佢logo
佢即場拆箱 好多扎
如果叉燒真係自己整 唯一解釋都係工場做
聽日放假 去一人前食碗麵
聽日放假 去一人前食碗麵

ok啦呢間
溏心蛋中間太熟

俾成八十幾(未計加一)但係食完覺得頂盡canteen五六十蚊質素(canteen食仲唔駛加一)
本來諗住下午茶少人啲質素會好過午/晚市chur住做, 但食完今次睇嚟以後都唔駛去

呢間野
岩岩開鋪果陣去過一次
隔左一年再去
梘水問題接受到
奇奇怪怪咁

日本太多乜勝軒了

呢間野
麵係現成
湯係現成(佢聲稱日本直送湯底,唔係現場自己煲睇唔出有咩咁巴閉)

開頭新開咪排隊囉 上次下晝去開太古城想食麵 入去包場得我一個

因為睇住佢叉燒係一箱箱紙皮盒咁攞入舖 個盒印曬字但唔係佢logo
佢即場拆箱 好多扎

應該係買扎好左既梅頭返黎再加工
溏心蛋中間太熟

呢間野
岩岩開鋪果陣去過一次
隔左一年再去
梘水問題接受到
奇奇怪怪咁

日本太多乜勝軒了

呢間野
麵係現成

佢即場拆箱 好多扎

喔 原來咁既 學到野
之前見周月真係一大條咁切
溏心蛋中間太熟

呢間野
岩岩開鋪果陣去過一次
隔左一年再去
梘水問題接受到
奇奇怪怪咁

日本太多乜勝軒了

呢間野
麵係現成

佢即場拆箱 好多扎

喔 原來咁既 學到野
之前見周月真係一大條咁切

有啲供應商會提供扎好左 半熟既梅頭(非常貴 唔好食) 小弟初入行間公司都係用呢隻

後期做啲鋪頭就攞生肉返黎自己扎
之前聽拉麵佬介紹間 霸嗎拉麵幾好。好似一蘭果個麵 (唔洗走去香港食lu)

啱好就好
呢間都係有讚有彈
舊老細話難食
我自己就覺得唔錯 好過自己做間鋪先

咁都難食 叫佢介紹d好食既黎
之前聽拉麵佬介紹間 霸嗎拉麵幾好。好似一蘭果個麵 (唔洗走去香港食lu)

啱好就好
呢間都係有讚有彈
舊老細話難食
我自己就覺得唔錯 好過自己做間鋪先

咁都難食 叫佢介紹d好食既黎

人人口味唔同 無緊要的
其實我都好怕酸,但真係唔覺周月酸

不過個湯唔夠熱,扣分

不過個湯唔夠熱,扣分

會唔會啲熱係個底度
巴打啲麵無浸到碗底
好多時都係咁
下次你用筷子 點下底部既湯
盡量10分鐘內ko左佢

始終沾麵都係比人快食
有時見啲客慢慢吹水慢慢食
當好似食西餐咁 真係想knock佢個頭
叫佢唔好傾 襯熱食

不過個湯唔夠熱,扣分

會唔會啲熱係個底度
巴打啲麵無浸到碗底
好多時都係咁
盡量10分鐘內ko左佢

始終沾麵都係比人快食
叫佢唔好傾 襯熱食

食咩拉麵都好都係快快手食最爽嫁啦
一嚟好食好多 二嚟咪撚阻人做生意啦

不過個湯唔夠熱,扣分

會唔會啲熱係個底度
巴打啲麵無浸到碗底
好多時都係咁
盡量10分鐘內ko左佢

始終沾麵都係比人快食
叫佢唔好傾 襯熱食

香港人學啲唔學啲
食拉麵 都當食西餐 要等埋先食
會覺得我比錢 你理得我點食
反而無左尊重食物個心
有時啲男或女擺係度等
我都會開口講 可以襯熱食 凍左或個麵漲左都會唔好食 咁佢地先識郁

不過個湯唔夠熱,扣分

會唔會啲熱係個底度
巴打啲麵無浸到碗底
好多時都係咁
盡量10分鐘內ko左佢

始終沾麵都係比人快食
叫佢唔好傾 襯熱食

香港人學啲唔學啲
反而無左尊重食物個心
有時啲男或女擺係度等
我都會開口講 可以襯熱食 凍左或個麵漲左都會唔好食 咁佢地先識郁

喺日本嗰啲叫你繁忙時間唔好玩手機添

不過個湯唔夠熱,扣分

會唔會啲熱係個底度
巴打啲麵無浸到碗底
好多時都係咁
盡量10分鐘內ko左佢

始終沾麵都係比人快食
叫佢唔好傾 襯熱食

香港人學啲唔學啲
反而無左尊重食物個心
有時啲男或女擺係度等

喺日本嗰啲叫你繁忙時間唔好玩手機添

如果去到其他餐廳或民宿
有人親自係隔離煮埋比你
最好都係靜心欣賞 學識食之餘
仲要有禮貌 欣賞下人地煮野啲先後次序
講真 你煮好一樣野 都想人襯熱食

題外話 個時第一次去築起食壽司
啲師傅真係會留意住你食到邊舊
再慢慢整下一Part

不過個湯唔夠熱,扣分

會唔會啲熱係個底度
巴打啲麵無浸到碗底
好多時都係咁
盡量10分鐘內ko左佢

始終沾麵都係比人快食
叫佢唔好傾 襯熱食

香港人學啲唔學啲
反而無左尊重食物個心
有時啲男或女擺係度等

諗諗下我可能都係師傅口中既麻煩客
因為我貓舌頭怕熱所以食得慢,食到後面d麵都好易會浸漲
(btw因為唔想麵浸太耐先會有替玉文化,但黎到香港俾人錯誤解讀成為呃錢,真係... 雖然唔排除真係有店家因為生意難做想賺多d既)
問題係有好多店既沾麵汁唔熱,呢個反而可以逼人食快d
sorry if 1999

不過個湯唔夠熱,扣分

會唔會啲熱係個底度
巴打啲麵無浸到碗底
好多時都係咁
盡量10分鐘內ko左佢

始終沾麵都係比人快食
叫佢唔好傾 襯熱食

香港人學啲唔學啲
反而無左尊重食物個心
有時啲男或女擺係度等

諗諗下我可能都係師傅口中既麻煩客
因為我貓舌頭怕熱所以食得慢,食到後面d麵都好易會浸漲
(btw因為唔想麵浸太耐先會有替玉文化,但黎到香港俾人錯誤解讀成為呃錢,真係... 雖然唔排除真係有店家因為生意難做想賺多d既)
問題係有好多店既沾麵汁唔熱,呢個反而可以逼人食快d
sorry if 1999

麵浸太耐所以有替玉文化真係睇唔明

沾麵汁唔熱真係睇間鋪熱碗夠唔夠

如果大家有去海老名
佢係用煮麵既麵爐水去熱碗 依家唔知
以前我食就係 個種熱 真係唔係人人拎到 好多鋪頭都做得唔夠細心
忽略左細微野....

如果大家有去海老名
以前我食就係 個種熱 真係唔係人人拎到 好多鋪頭都做得唔夠細心
忽略左細微野....

之前睇過相關文章
話麵餅浸過唔知幾多分鐘就開始淋,影響成碗麵食感
所以一般拉麵餅都唔會太大舊
取而代之係你唔夠飽就加麵,於是有替玉呢樣野
有錯唔好鞭
lm
豚王 巴打點睇?
我好鍾意食佢個赤王,夠濃味,有沒一樣濃味既拉麵可以介紹下?

如果大家有去海老名
忽略左細微野....

之前睇過相關文章
有錯唔好鞭

Wiki都係咁講

元祖長浜屋發明替玉

如果大家有去海老名
忽略左細微野....

之前睇過相關文章
有錯唔好鞭

100%無錯啦 咁樣睇就明哂
豚王 巴打點睇?
我好鍾意食佢個赤王,夠濃味,有沒一樣濃味既拉麵可以介紹下?

豚王無食過無意見

如果係豚骨湯愛好者
可以試下長浜No.1
提起拉麵就掛住魂
提起拉麵就掛住魂

不思進取既鋪頭無咩好值得留戀
加上 上一手自視太高了
落替玉硬係覺得會淡過本身d麵
上碗前係咪會用個個麵同個湯煲下先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞