做過拉麵幾年 你問我答(2)

984 回覆
114 Like 1 Dislike
留下自己煮半熟蛋習慣

煮完比較容易剝蛋殼方法
你可以將蛋拎出黎攤到佢變返常溫先 雪凍左即煮 會比較痴皮 同埋冷縮熱漲比較易爆

我自己屋企煮法係 水滾 放蛋 (計時5分45)如果5分45 自己未必剝到咁流心既蛋
可以試煮6分15
放蛋後可收小小火
但要保持放蛋之後水都係滾的
夠鐘拎起佢 用水喉水降溫就得
之後可以用茶記篤檸檬啲匙
係雞蛋底部扑起 慢慢剝
一排雞蛋內應該你會摸到啲心得
踏出第一步 唔明再交流下
記得用日本蛋 好食好多
至於調味 個人喜好
淡口醬油 味淋 加糖 煮煮佢
攤返凍 就可以將蛋浸過夜 擺修雪櫃
浸幾耐就睇返你調味

好多教學鐘意底篤窿 煮完浸冰水
我自己就唔會咁做

希望幫到你 煮到自己鐘意食既半熟或流心蛋
Lm
湯底點整?

巴打想係屋企試整?
如果係豬骨湯個啲
屋企好難做到
雞做主題湯會比較容易做到
但需要時間都唔長

大路既材料都係 桶骨 豬頭骨 雞殼 雞腳 背脂 呢啲
瀏明
LM
點睇拉麵天王
我覺得佢塊叉燒唔多掂
好想試下麵屋 但你又話衛生問題嚴重
點睇拉麵天王
我覺得佢塊叉燒唔多掂
好想試下麵屋 但你又話衛生問題嚴重

拉麵癲王 無試過
呢間都幾肯定唔會去試
麵屋係啲原材料唔得
加上煲湯個個都好求其 海港城個間係咁
分店唔知 啲血水多到...
泓一白湯點睇

小弟食開醬油拉麵同魚介豚骨沾麵
白湯無試過

好好食,樓主竟然都冇食過

我覺得佢比醬油更值得食

Agger泓一最值得食係白湯同午市$43醬油

沾麵你唔啱咩?

都ok
但加底太飽又貴d
唔加又唔夠
拉麵加底岩岩好

以前食過一次彩太好食,一個麵唔夠候食咗兩個,諗住以後食親沾麵都加替玉

結果第一次去泓一食沾麵就仆街啦,泓一個沾汁份量兩個麵不足,一個麵有餘,仲要都唔少麵,結果就頭一個麵都食咗差唔多大半沾汁,個肚飽咗大半,個替玉死慳死抵啲沾汁格硬食,最後一撮麵飽到碌地不突止,仲要啱啱好冇哂沾汁食淨麵

差啲食到有陰影

泓一個沾麵真係唔洗加麵 除非巴打真係好大咬

沾汁不夠嗰吓難頂,當然唔加麵就夠汁嘅

BTW泓一沾汁有冇得加湯割?
上次隻流心蛋浸左三日 都好入味
泓一白湯點睇

小弟食開醬油拉麵同魚介豚骨沾麵
白湯無試過

好好食,樓主竟然都冇食過

我覺得佢比醬油更值得食

Agger泓一最值得食係白湯同午市$43醬油

沾麵你唔啱咩?

都ok
但加底太飽又貴d
唔加又唔夠
拉麵加底岩岩好

以前食過一次彩太好食,一個麵唔夠候食咗兩個,諗住以後食親沾麵都加替玉

結果第一次去泓一食沾麵就仆街啦,泓一個沾汁份量兩個麵不足,一個麵有餘,仲要都唔少麵,結果就頭一個麵都食咗差唔多大半沾汁,個肚飽咗大半,個替玉死慳死抵啲沾汁格硬食,最後一撮麵飽到碌地不突止,仲要啱啱好冇哂沾汁食淨麵

差啲食到有陰影

泓一個沾麵真係唔洗加麵 除非巴打真係好大咬

沾汁不夠嗰吓難頂,當然唔加麵就夠汁嘅

BTW泓一沾汁有冇得加湯割?

湯割應該無
預先叫多沾汁我估可以
上次隻流心蛋浸左三日 都好入味

浸3日?
個味調濃小小
浸1晚都夠
浸3日應該入哂蛋白
蛋黃流心都變糖心
唔好意思想問啲低能問題

1 拉麵舖不時都有啲七味粉、蒜蓉之類嘅調味料
大家覺得對碗麵個味道有咩作用呢?
有冇咩情況大家會落呢啲調味料呢?

2 想問吓大家有冇咩辦法未入去食之前已經知道/估到間嘢伏唔伏呢?唔係要知佢好唔好食,而係想知佢究竟有冇試嘅必要

唔好意思問埋啲垃圾on9問題
溏心蛋
唔好意思想問啲低能問題

2 想問吓大家有冇咩辦法未入去食之前已經知道/估到間嘢伏唔伏呢?唔係要知佢好唔好食,而係想知佢究竟有冇試嘅必要

2好難講喎
一蘭係香港開果陣排到幾長龍,但都係麻麻地
唔好意思想問啲低能問題

2好難講喎

麻麻地都係一餐
不過真係伏嗰啲 就真係唔好嘥錢嘥時間
唔好意思想問啲低能問題

2好難講喎

麻麻地都係一餐

一蘭都算幾好啊其實
唔好意思想問啲低能問題

2 想問吓大家有冇咩辦法未入去食之前已經知道/估到間嘢伏唔伏呢?唔係要知佢好唔好食,而係想知佢究竟有冇試嘅必

問題唔戇鳩
交流下姐
1.有時食醬油我都會落下七味粉 提下味
蒜蓉我覺得食重口味湯底絕對可以落啦
巴打可以食到咁上下先落下調味
咁唔會一開始就試唔到湯底
其實好似你食河粉同醋咁 純個人喜好

2.呢個問題比較主觀 食多啲你就分辨到
邊度一望你都會覺得伏伏地
當然 味蕾最真實
唔好意思想問啲低能問題

2好難講喎

麻麻地都係一餐

收咩價錢
就用咩期望去試
會比較易接受
唔好意思想問啲低能問題

2 想問吓大家有冇咩辦法未入去食之前已經知道/估到間嘢伏唔伏呢?唔係要知佢好唔好食,而係想知佢究竟有冇試嘅必

問題唔戇鳩
交流下姐

當然 味蕾最真實

多謝指點
可惜窮學生可以食嘅機會真係唔多
唔好意思想問啲低能問題

問題唔戇鳩
交流下姐

當然 味蕾最真實

多謝指點

窮咪好,我過去兩年每個禮拜起碼一次,有錢就身痕
啲fd又係,為左食去拉麵店做,不過冇樓主咁挨得,都係做門面

但都夠你食到厭
唔好意思想問啲低能問題

問題唔戇鳩
交流下姐

當然 味蕾最真實

多謝指點

交流下
一個月食一次嚕
唔好意思想問啲低能問題

問題唔戇鳩
交流下姐

當然 味蕾最真實

多謝指點

窮咪好,我過去兩年每個禮拜起碼一次,有錢就身痕
啲fd又係,為左食去拉麵店做,不過冇樓主咁挨得,都係做門面

但都夠你食到厭

我唔捱得架
個時都厭 所以會用有限材料煮唔同味比自己食
留名
去左泓一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞