做過拉麵幾年 你問我答(2)

984 回覆
114 Like 1 Dislike
石門麵道 同 大圍泓一公眾假期唔會唔開嫁可? 打算聽日去食

無咁癲掛 公眾假期唔開門

巴打諗住一日食哂兩間?

無錯

最終有無食哂兩間

中途抄車 去到麵道已經過3點休息 跟住已經無力去大圍 下星期再戰!

....
[quote]其實香油係咩黎?個作用係咩?

巴打印象中有無食過咩拉麵係特別有層油係面

我有

混亂拉麵個湯都有層油封住
泓一醬油拉麵都有

如果無記錯 睇相就 隱家同周月沾麵湯都有

岩岩食完觀塘丸京 都有層油

睇相似係加左豬油
好想食拉麵
但間間都好多人排

巴打諗住一日食哂兩間?

無錯

最終有無食哂兩間

中途抄車 去到麵道已經過3點休息 跟住已經無力去大圍 下星期再戰!

去沙田踩單車?

巴打諗住一日食哂兩間?

無錯

最終有無食哂兩間

無事吖嗎?
租單車定自己車呀
假期踩 大圍入大埔好多人 都幾危險下
[quote]其實香油係咩黎?個作用係咩?

巴打印象中有無食過咩拉麵係特別有層油係面

我有

混亂拉麵個湯都有層油封住
泓一醬油拉麵都有

如果無記錯 睇相就 隱家同周月沾麵湯都有

岩岩食完觀塘丸京 都有層油

睇相似係加左豬油

如無意外都係
你擺佢一陣 佢個湯一凍你就會見到啲豬油
變返白色 一pat pat咁
好想食拉麵
但間間都好多人排

閒日去啦 假期應該比自己舒服啲
其實香油係咩黎?個作用係咩?

面個層油 多數係豬油
香油真係未接觸過
一來提味會香 如果真係用豬皮或豬肥驚啲油出黎 真係會香好多 不過出面大多數都用一桶桶既合成豬油 無乜味的
同埋封左層油 個湯唔會凍得咁快
有錯請指教 (無凍得咁快 呢樣都係我自己諗 唔肯定 要召喚RWong巴出黎講解下)

我估,其實香油係香港嘅餐廳都好普遍,最常見應該都係辣椒油,不過通常辣油個作用都係用黎增添食物帶黎嘅刺激感

拉麵嘅香油造法應該都係同辣油差唔多?用油例如植物油塊去炸某種食材,好似蝦油就係用油去炸蝦乾而成,造法同用油去炸辣椒提煉辣油嘅原理應該差不多

所謂色香味意形,一道菜式「好唔好食」除左味道外,其他因素都會影響一道菜式嘅好壞,香油嘅其中一個作用就係帶出菜式嘅香味,動口前先影響食客嘅嗅覺,好嘅香味應該係會提升食客嘅食慾,誇張d真係會令人一聞到陣味就吞口水

對拉麵黎講,香油可以用黎保溫,例如北海道地區因爲天氣凍,所以有d口味嘅拉麵如札幌味噌拉麵,周不時都見到麵上有層油以保溫

另外香油都可以令拉麵帶黎個性,好似九州地區嘅熊本拉麵,麵上果層黑蒜麻油可以話係其標誌性特徵

因此香油其實係一種好值得深究嘅拉麵元素,就算兩碗麵嘅湯底同醬油一樣,但如果用唔同嘅香油放係各自嘅麵上,碗麵所呈現嘅風貌同口味可以變到好唔同
其實香油係咩黎?個作用係咩?

面個層油 多數係豬油
香油真係未接觸過
一來提味會香 如果真係用豬皮或豬肥驚啲油出黎 真係會香好多 不過出面大多數都用一桶桶既合成豬油 無乜味的
同埋封左層油 個湯唔會凍得咁快
有錯請指教 (無凍得咁快 呢樣都係我自己諗 唔肯定 要召喚RWong巴出黎講解下)

我估,其實香油係香港嘅餐廳都好普遍,最常見應該都係辣椒油,不過通常辣油個作用都係用黎增添食物帶黎嘅刺激感

拉麵嘅香油造法應該都係同辣油差唔多?用油例如植物油塊去炸某種食材,好似蝦油就係用油去炸蝦乾而成,造法同用油去炸辣椒提煉辣油嘅原理應該差不多

所謂色香味意形,一道菜式「好唔好食」除左味道外,其他因素都會影響一道菜式嘅好壞,香油嘅其中一個作用就係帶出菜式嘅香味,動口前先影響食客嘅嗅覺,好嘅香味應該係會提升食客嘅食慾,誇張d真係會令人一聞到陣味就吞口水

對拉麵黎講,香油可以用黎保溫,例如北海道地區因爲天氣凍,所以有d口味嘅拉麵如札幌味噌拉麵,周不時都見到麵上有層油以保溫

另外香油都可以令拉麵帶黎個性,好似九州地區嘅熊本拉麵,麵上果層黑蒜麻油可以話係其標誌性特徵

因此香油其實係一種好值得深究嘅拉麵元素,就算兩碗麵嘅湯底同醬油一樣,但如果用唔同嘅香油放係各自嘅麵上,碗麵所呈現嘅風貌同口味可以變到好唔同

原來係有味道既油
我誤會以為咩原材料叫香油
唔該曬巴打們解答

多多交流
留名學野
利串 好中意丸京個淡醬油

香港有無更好既醬油 ?
留名學野

香港有無更好既醬油 ?

泓一個醬油食過未
利申未食過
留名學野

香港有無更好既醬油 ?

泓一個醬油食過未
利申未食過

悶巴應該剩係食到晚市
午市優惠好難遇到
推介邊間?

應該問返巴打你鐘意食咩口味 住邊區

荃灣區,幾鐘意台風個隻魚介
推介邊間?

應該問返巴打你鐘意食咩口味 住邊區

荃灣區,幾鐘意台風個隻魚介

鐘意魚介做主題
我食過兩間有 一間旺角拉麵來魚介豚骨拉麵
一間大圍泓一魚介豚骨沾麵

希望唔會令你中伏

無食過既唔敢介紹
留名學野

香港有無更好既醬油 ?

泓一個醬油食過未
利申未食過

悶巴應該剩係食到晚市
午市優惠好難遇到

返工十萬九千里咁遠
屋企過去就勁快
留名學野

香港有無更好既醬油 ?

泓一個醬油食過未
利申未食過

悶巴應該剩係食到晚市
午市優惠好難遇到

返工十萬九千里咁遠
屋企過去就勁快

這麼近 那麼遠
留名學野

香港有無更好既醬油 ?

泓一個醬油食過未
利申未食過

悶巴應該剩係食到晚市
午市優惠好難遇到

返工十萬九千里咁遠
屋企過去就勁快

這麼近 那麼遠

今個星期targer係別天神

巴打諗住一日食哂兩間?

無錯

最終有無食哂兩間

無事吖嗎?
租單車定自己車呀

自己車 無咩事 之後都行得走得 唔及心靈上食唔到拉麵咁傷

巴打諗住一日食哂兩間?

無錯

最終有無食哂兩間

無事吖嗎?
租單車定自己車呀

好明白嗰種食唔到target咗嘅拉麵嗰種心靈創傷
同失戀有得fight
利申: A0毒撚
留名學野

香港有無更好既醬油 ?

泓一個醬油食過未
利申未食過

悶巴應該剩係食到晚市
午市優惠好難遇到

返工十萬九千里咁遠
屋企過去就勁快

這麼近 那麼遠

雖然無食過
但建議食佢不如考慮食金田家
留名學野

香港有無更好既醬油 ?

泓一個醬油食過未
利申未食過

悶巴應該剩係食到晚市
午市優惠好難遇到

返工十萬九千里咁遠
屋企過去就勁快

這麼近 那麼遠

雖然無食過
但建議食佢不如考慮食金田家

search下喺邊先

巴打諗住一日食哂兩間?

無錯

最終有無食哂兩間

無事吖嗎?
租單車定自己車呀

拉麵幾時都食到 自己身體要緊 巴打

巴打諗住一日食哂兩間?

無錯

最終有無食哂兩間

無事吖嗎?
租單車定自己車呀

好明白嗰種食唔到target咗嘅拉麵嗰種心靈創傷
同失戀有得fight
利申: A0毒撚

愛情係有又煩無又煩既一件事黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞