做過拉麵幾年 你問我答(2)

984 回覆
114 Like 1 Dislike
泓一個辣味醬油好正比起普通醬油味道層次豐富咗好多,辣味唔出唔會冚咗碗麵原本嘅味,真係抵佢收多$5

最衰我渣ga,小小辣都唔係好頂到 ,不過啲湯都飲得七七八八

下次去試下辣味醬油先
石門麵道 同 大圍泓一公眾假期唔會唔開嫁可? 打算聽日去食

無咁癲掛 公眾假期唔開門

巴打諗住一日食哂兩間?

麵道會開,但每隻拉麵都有碗數上限,賣哂就冇

巴打諗住一日食哂兩間?

無錯

咁我去左麵道先 邊隻麵最多人食?

博多長浜no1,師傅話佢12-13年係香港駐場

依家都落多左dd 味精喇

間間都會有落 鐵一般既事實

咁我去左麵道先 邊隻麵最多人食?

唔知邊隻多人食
我就食過海老同雞白
個人覺得 海老>雞白

日本味精個名好好聽
叫味之素
長浜no.1個碗放湯前第一匙係香油
第二匙就係味之素
利申果到做過幾個月

日本味精個名好好聽
叫味之素
長浜no.1個碗放湯前第一匙係香油
第二匙就係味之素
利申果到做過幾個月

都係味精 何必分那麼細
日本個啲 直頭係威力加強版
點解我起香港食親拉麵,夜晚返到屋企都覺好口喝。。。係咪即係有加味精?
點解我起香港食親拉麵,夜晚返到屋企都覺好口喝。。。係咪即係有加味精?

其實所有拉麵醬油都會加味之素
或者加係碗拉麵底度 睇多於小
二來可能係食得濃味會唔慣
我個人越大都唔食得太濃
出去食完中菜小炒都會有呢個情況
btw 巴打食過邊幾間都會有呢個情況
或者試下轉清湯底既拉麵
睇下會唔會好啲

我個人越大都唔食得太濃
或者試下轉清湯底既拉麵
睇下會唔會好啲

最深印象係 拉麵達人😖😖😖 夜晚飲勁多水都解唔喝,但 open rice好多好評
但食過一蘭,d湯飲晒都沒事

我個人越大都唔食得太濃
或者試下轉清湯底既拉麵
睇下會唔會好啲

最深印象係 拉麵達人😖😖😖 夜晚飲勁多水都解唔喝,但 open rice好多好評

openrice除左要黎睇地圖位置同電話
無參考可言 太多食神了

我個人越大都唔食得太濃
或者試下轉清湯底既拉麵
睇下會唔會好啲

openrice咁都好信 打手咁多,劣食都變美食啦

我個人越大都唔食得太濃
或者試下轉清湯底既拉麵
睇下會唔會好啲

openrice咁都好信 打手咁多,劣食都變美食啦

係or搵拉麵達人既相 真係拉麵黎?

巴打諗住一日食哂兩間?

無錯

最終有無食哂兩間
其實香油係咩黎?個作用係咩?

巴打印象中有無食過咩拉麵係特別有層油係面

面個層油 多數係豬油
香油真係未接觸過
一來提味會香 如果真係用豬皮或豬肥驚啲油出黎 真係會香好多 不過出面大多數都用一桶桶既合成豬油 無乜味的
同埋封左層油 個湯唔會凍得咁快
有錯請指教 (無凍得咁快 呢樣都係我自己諗 唔肯定 要召喚RWong巴出黎講解下)

面個層油 多數係豬油
香油真係未接觸過
一來提味會香 如果真係用豬皮或豬肥驚啲油出黎 真係會香好多 不過出面大多數都用一桶桶既合成豬油 無乜味的
同埋封左層油 個湯唔會凍得咁快
有錯請指教 (無凍得咁快 呢樣都係我自己諗 唔肯定 要召喚RWong巴出黎講解下)

驚=煎

我有

混亂拉麵個湯都有層油封住
泓一醬油拉麵都有

如果無記錯 睇相就 隱家同周月沾麵湯都有

我有

混亂拉麵個湯都有層油封住
泓一醬油拉麵都有

如果無記錯 睇相就 隱家同周月沾麵湯都有

岩岩食完觀塘丸京 都有層油

巴打諗住一日食哂兩間?

無錯

最終有無食哂兩間

中途抄車 去到麵道已經過3點休息 跟住已經無力去大圍 下星期再戰!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞