做過拉麵幾年 你問我答(2)

984 回覆
114 Like 1 Dislike
早兩日去咗太古大勝軒丸一
沾麵汁稀到普通拉麵湯咁, 食得出魚介味但其他味冇乜印象
拖羅叉燒夠厚, 肥瘦位都幾好食, 但係冇點燒過唔香口
溏心蛋中間太熟
啲麵好重梘水味, 浸完沾汁仲變澀咗
(之前都係咁, 睇嚟係貨源問題)

俾成八十幾(未計加一)但係食完覺得頂盡canteen五六十蚊質素(canteen食仲唔駛加一)
本來諗住下午茶少人啲質素會好過午/晚市chur住做, 但食完今次睇嚟以後都唔駛去

呢間野
岩岩開鋪果陣去過一次
梘水味極重 (拉面沾面都係)
隔左一年再去
梘水問題接受到
但係唔掛湯 個湯亦都唔好味
話冇味又係 但話有味又講唔上
奇奇怪怪咁

借大勝軒個名。。。你懂的
日本太多乜勝軒了
佢有個徒弟做生意叻 識借個名發大黎做

呢間野
麵係現成
湯係現成(佢聲稱日本直送湯底,唔係現場自己煲睇唔出有咩咁巴閉)
叉燒係現成(紙盒一盒盒冷藏,佢會擺d貨喺隔離間日本舖)
筍又係現成(現場開罐頭)
最緊要係佢掛大勝軒個名 賣既都唔係大勝軒既麵
無論款式口味同料都完全無任何關係

開頭新開咪排隊囉 上次下晝去開太古城想食麵 入去包場得我一個

食過一次,個湯真係好稀又冇乜味,不了

借大勝軒為名
有冇人覺得d荀好臭?

有時臭到成碗湯都好臭

但係日本食又唔覺臭喎,困擾左我好耐😞

下次直接叫走筍啦

ps.鐘意食筍但太毒 唔食得
請教一下。我在日本食過一款半生熟雞肉拉麵
佢個湯好清 但係好強係類似黑松露味

係味用雞骨煲得耐就會有咁既味。
果陣味好搶,好深刻

附圖

半生熟雞肉

唔係半生熟 應該係低溫煮法姐

我係函館都食過一間好好食既黃金鹽味拉麵
果個雞清湯真係我成世人飲過最好味既拉麵湯
有冇人覺得d荀好臭?

有時臭到成碗湯都好臭

下次直接叫走筍啦

筍係用二手木筷子浸水整出黎,發夢夢見
有冇人覺得d荀好臭?

有時臭到成碗湯都好臭

下次直接叫走筍啦

筍係用二手木筷子浸水整出黎,發夢夢見

唔好嚇我

果陣味好搶,好深刻

附圖

半生熟雞肉

我都有一碗係成世人食過最好味既拉麵
係水道橋
有冇人解釋下點解d筍咁臭, 但係日本食就唔臭?

罐裝現成貨 直開直用
無另外調味 貨種問題

果陣味好搶,好深刻

附圖

Junk Story嘅塩のキラメキ?
其實就咁睇圖好難判斷碗麵落左咩食材去煮

巴打勁

罐裝現成貨 直開直用
無另外調味 貨種問題

有無邊間會用新鮮/冰鮮?
試左一幻個隻即食麵,好過一蘭即食麵

附左包蝦油好香+生麵+夠份量

湯雖然都係濃縮包開出黎但味道幾有特色

罐裝現成貨 直開直用
無另外調味 貨種問題

有無邊間會用新鮮/冰鮮?

呢個真係唔知
只知以前隱家會自己調味
依家唔知

香港都有?

香港都有?

係西灣河一間賣日本野既鋪頭買

香港都有?

係西灣河一間賣日本野既鋪頭買

應該仲平過一蘭生麵

如果係現成來貨的話,可能都係同貨源嘅質素有關係掛

不過如果係自己處理拉麵嘅筍乾就應該可以整到唔臭嘅,但就好麻煩囉,首先要將筍乾浸水,等佢浸發返,又要水煮下,之後又浸下之後又要keep住換水,整走d污糟野雜質,如果手撕埋就可以令口感更好,個過程有d似發海參咁 整完又要滷佢或發下酵,成個過程可能要花3、5、7日都唔出奇,日本人可能會花心機d整嘅,而且住人地又有比較多地方處理食材,咁咪食落正d囉!甚至有d麵店嘅麵最出名嘅係d筍添

始終筍乾係配角,有幾多麵店會花咁多成本同心機係筍乾度丫,不如買現成或係咁咦整咪算,所有就算兩地嘅筍乾有分別都唔出奇嘅

不過如果係自己處理拉麵嘅筍乾就應該可以整到唔臭嘅,但就好麻煩囉,首先要將筍乾浸水,等佢浸發返,又要水煮下,之後又浸下之後又要keep住換水,整走d污糟野雜質,如果手撕埋就可以令口感更好,個過程有d似發海參咁 整完又要滷佢或發下酵,成個過程可能要花3、5、7日都唔出奇,日本人可能會花心機d整嘅,而且住人地又有比較多地方處理食材,咁咪食落正d囉!甚至有d麵店嘅麵最出名嘅係d筍添

始終筍乾係配角,有幾多麵店會花咁多成本同心機係筍乾度丫,不如買現成或係咁咦整咪算,所有就算兩地嘅筍乾有分別都唔出奇嘅

散步巴係咪都係飲食界

果陣味好搶,好深刻

附圖

半生熟雞肉

我都有一碗係成世人食過最好味既拉麵
係水道橋

暫時食過最好食既雞湯係麵屋彩々
無啦啦八號風球

我想食麵口
上面有巴打提到海老名
幾年前第一次食覺得都ok
不過去完新宿食五之神製麵所返嚟食多次
就真係不了
上面有巴打提到海老名
幾年前第一次食覺得都ok
不過去完新宿食五之神製麵所返嚟食多次
就真係不了

因為有比較?
定味道差左所以不了?

散步巴係咪都係飲食界

唔係

散步巴係咪都係飲食界

唔係

認識極深
我自己做個啲都無試過自己整筍 慚愧慚愧...真係學海無崖
today lunch 又係黑龍

悶巴好富貴

我另外三日捱垃圾食品維返條數啫
同埋嗰日係帶fd去食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞