做過拉麵幾年 你問我答(2)

984 回覆
114 Like 1 Dislike

講下講下又忍唔住食佐一次
用佐今個月既quote

幾錢?

好似93定98?好撚貴 我淨係出糧會食一次最平果個

做起左 最平個碗都變返正常價

佢果個咩特別慢煮版係98
呢個係88果個
但都係好貴
忍唔住用咗今個禮拜嘅拉麵quota

食左咩呀 悶:巴

本身睇咗之前其中一位巴打留言讚一虎嘅海老湯底,諗住去試
點知條龍長到橫跨隔離兩間舖
排到1325條隊都冇點郁過,就行過兩條街食真武
(呢排食太多黑龍,好耐冇食真武)

去到唔駛排隊即入,正
侍應姨姨日文發音相當標準
照舊叫返舖頭主打嘅灸り味噌拉麵
湯底算係中等偏濃(不過食得多黑龍簡直唔當係一回事)
湯底味道唔錯,係我鍾意嘅類型
筍幾爽,OK
麵底係粗麵但係算比較幼,咬口都唔差
加上佢有啲蔥絲洋蔥絲,連麵一啖擺入口shok shok聲又香口
叉燒正常,冇特別好亦冇特別差,肥瘦都有,不過除咗平時就咁一塊叉燒之外,另外仲有啲類似大家食角切魚生飯嗰啲咁,有幾粒角切叉燒幾得意

唔係好識打分,逐項分開記好似都冇樣特別高,但係綜合嚟講又唔錯,值7-7.5分

補圖
個湯就咁飲真係有啲咸(所以飲唔哂)
但係配麵就正嘅

悶巴又要食返幾日維持生命飯

仲有維持生命麵
我早兩日禮拜一晚只係食出前一丁杯麵渡過

呢種堅持真係

希望可以堅持到你煮拉麵俾我食嗰日

驚令你失望

唔駛驚啦
你驚咪加個替玉俾我

無問題

講下講下又忍唔住食佐一次
用佐今個月既quote

幾錢?

好似93定98?好撚貴 我淨係出糧會食一次最平果個

做起左 最平個碗都變返正常價

佢果個咩特別慢煮版係98
呢個係88果個
但都係好貴

香港拉麵普遍78至98
主要輸租金...所以你見開到又遠又偏個啲
賺得你最多

去到唔駛排隊即入,正
筍幾爽,OK
加上佢有啲蔥絲洋蔥絲,連麵一啖擺入口shok shok聲又香口
叉燒正常,冇特別好亦冇特別差,肥瘦都有,不過除咗平時就咁一塊叉燒之外,另外仲有啲類似大家食角切魚生飯嗰啲咁,有幾粒角切叉燒幾得意

唔係好識打分,逐項分開記好似都冇樣特別高,但係綜合嚟講又唔錯,值7-7.5分

補圖
但係配麵就正嘅

仲有維持生命麵

呢種堅持真係

驚令你失望

唔駛驚啦
你驚咪加個替玉俾我

無問題

只要有替玉,就算你唔落筍我都會原諒你

仲有維持生命麵

呢種堅持真係

驚令你失望

唔駛驚啦
你驚咪加個替玉俾我

無問題

巴打宜家仲做緊?
個日去丸京食完78蚊 唔夠食要加底
但加底個面好硬.

去到唔駛排隊即入,正
筍幾爽,OK

補圖
但係配麵就正嘅

仲有維持生命麵

呢種堅持真係

驚令你失望

唔駛驚啦
你驚咪加個替玉俾我

無問題

只要有替玉,就算你唔落筍我都會原諒你

咁要睇下到時做間鋪有無筍

仲有維持生命麵

呢種堅持真係

驚令你失望

唔駛驚啦
你驚咪加個替玉俾我

無問題

巴打宜家仲做緊?

暫時未
但加底個面好硬.

依家間間都比軟硬度人揀 丸京無咩
但加底個面好硬.

無問我 我話加底 之後就黎左底

呢種堅持真係

驚令你失望

唔駛驚啦
你驚咪加個替玉俾我

無問題

巴打宜家仲做緊?

暫時未

之後如果做返嘅話要去你做間舖果度試下

Btw 其實開間拉麵鋪由零開始大約一百萬得唔得
今日,我會用一隻蛋煮一味餸
但加底個面好硬.

下次醒記得自己開聲

呢種堅持真係

驚令你失望

唔駛驚啦
你驚咪加個替玉俾我

無問題

巴打宜家仲做緊?

暫時未

之後如果做返嘅話要去你做間舖果度試下

Btw 其實開間拉麵鋪由零開始大約一百萬得唔得

勉強可以 不過流動資金隨時唔夠
今日,我會用一隻蛋煮一味餸

學野
但加底個面好硬.

下次醒記得自己開聲

但丸京個日食完 個肚有D唔舒服
有D油既感覺 利伸:食淡
但加底個面好硬.

下次醒記得自己開聲

好嚴重既唔舒服定係正常要痾咋
但加底個面好硬.

下次醒記得自己開聲

唔係痛 亦無便意
係有一種油既感覺
但加底個面好硬.

下次醒記得自己開聲

唔係痛 亦無便意
係有一種油既感覺

好明 我自從中過一次腸胃炎
一食油野都會中招
年年一鑊
下星期跌到得20度

食麵睇住唔夠熱
下星期跌到得20度

食麵睇住唔夠熱

但係愈凍愈想食拉麵
飲哂成碗湯底
今日office冷氣好似比平時凍
又想食拉麵
俺個沾汁濃就係濃杰
但好似無乜味咁
同埋好快涼
俺個沾汁濃就係濃杰
但好似無乜味咁
同埋好快涼

竟然係咁?
不過最近天氣凍左
如果自問食野唔算快
真係唔好揀沾麵
俺個沾汁濃就係濃杰
但好似無乜味咁
同埋好快涼

竟然係咁?
不過最近天氣凍左
如果自問食野唔算快
真係唔好揀沾麵

自問食得都算快 上枱計唔過十五分鐘 可能條女俾多左麵我(我本身已經食大盛)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞