做過拉麵幾年 你問我答(2)

984 回覆
114 Like 1 Dislike
一燈開尖沙咀肯撚定6點排隊排撚到8 9點先有得食

唔好咁啦,你去東京都最少一粒鐘啦

等熱潮過左先食
信我 人多去食唔會係好事

熱潮真係會過?
一蘭開左幾年咪一樣日日排晒隊
利申住附近

尖沙咀一蘭都靜
總會有啲時段無咁多人排

廢撚事排,頭先買左一蘭即食麵今晚試下

等熱潮過左先食

熱潮真係會過?
利申住附近

尖沙咀一蘭都靜
總會有啲時段無咁多人排

咁吊癮????

等熱潮過左先食

熱潮真係會過?
利申住附近

尖沙咀一蘭都靜
總會有啲時段無咁多人排

我都係 就算幾好食都唔會想排隊食野
我成日諗 間野係勁一定唔會執笠
遲啲食都無緊要 但要排隊真係唔得

等熱潮過左先食

熱潮真係會過?
利申住附近

尖沙咀一蘭都靜
總會有啲時段無咁多人排

排一個鐘內都接受到
OVER一個鐘叫佢去食屎啦
一次過追晒上個post 學到好多嘢
我本身少食開拉麵
依家睇完個post對拉麵多咗認識
有衝動去試下唔同拉麵店,希望對拉麵有新體會
我本身少食開拉麵

其實正宗嘅拉麵係咪唔應該好似味千咁配其他餸?
eg. 炸豬扒/炸蝦餅

等熱潮過左先食

熱潮真係會過?
利申住附近

尖沙咀一蘭都靜
總會有啲時段無咁多人排

排一個鐘內都接受到
OVER一個鐘叫佢去食屎啦

半個鐘已經極限
我本身少食開拉麵

香港飲食係好地方
選擇多元化
不過有時難得放假都係求食餐好
希望你無食到啲中伏拉麵
我本身少食開拉麵

呢排有無試新野呀 散步巴
我仲未食到黑龍呀
其實正宗嘅拉麵係咪唔應該好似味千咁配其他餸?
eg. 炸豬扒/炸蝦餅

我自己做飲食
只有好食同唔好食
如果佢配既豬扒同炸蝦餅都好有水準
就連個湯底都好出色

你覺得正唔正宗緊要啲
定係食物質素緊要啲?
我選擇後者
做飲食都係想整啲自己覺得好食既味道出黎
滿足到70%既人口味 你已經贏左啦
我本身少食開拉麵

我仲未食到黑龍呀

唏拉麵巴
神山囉,近公司,但碗麵就....
另外前幾日試埋海老名個蝦茄沾麵,食哂d麵,湯割之後d湯又滿返哂 好癲,飲唔哂
值得一提係服務好好
我本身少食開拉麵

我仲未食到黑龍呀

唏拉麵巴
另外前幾日試埋海老名個蝦茄沾麵,食哂d麵,湯割之後d湯又滿返哂 好癲,飲唔哂
值得一提係服務好好

我一向都有食開海老名,幾鍾意佢個蝦汁沾麵,不過我麻麻地佢個蝦茄,覺得佢個茄味完全掩蓋左蝦汁香味,有d浪費左個蝦汁
我本身少食開拉麵

我仲未食到黑龍呀

唏拉麵巴
值得一提係服務好好

海老名 其實好食架 我都係鐘意食藩茄
不過無乜人提 可能地點唔就腳

等熱潮過左先食

熱潮真係會過?
利申住附近

尖沙咀一蘭都靜
總會有啲時段無咁多人排

認同拉麵要好食先做得起
人地出名唔係無理由,盲踩

食左飯未想煮住,有啲擔心即食麵個辣粉味唔夠,好細包
平時叫開10辣
一蘭個辣直接撈麵唔撈湯好正
無出哂,我想講幾多人盲踩

因為無餸係樓下整兩串燒五花腩補數

湯同本尊唔同味,冇乜豬骨味,亦都冇本尊層油
所以冇話重現到幾多成
平時都有去超市買開日本生麵包翻去煮
一蘭隻即食麵係好食既

麵呢,滾起左會比本尊粗身少少,但都夠食,只係冇乜本尊隻麵香

辣粉唔夠意料之中

落少啲水應該好食啲

暫時黎講我覺得可以同百勝廚喇沙同日清麵王麵豉味並排
係屋企唔想煮豬骨湯底
可以煮咩湯底又好食又相對地無咁煩?

等熱潮過左先食

熱潮真係會過?
利申住附近

尖沙咀一蘭都靜
總會有啲時段無咁多人排

認同拉麵要好食先做得起
人地出名唔係無理由,盲踩

食左飯未想煮住,有啲擔心即食麵個辣粉味唔夠,好細包
平時叫開10辣
一蘭個辣直接撈麵唔撈湯好正

如果公仔麵既辣
真係得辛辣麵最正

因為無餸係樓下整兩串燒五花腩補數

湯同本尊唔同味,冇乜豬骨味,亦都冇本尊層油
所以冇話重現到幾多成
平時都有去超市買開日本生麵包翻去煮
一蘭隻即食麵係好食既

麵呢,滾起左會比本尊粗身少少,但都夠食,只係冇乜本尊隻麵香

辣粉唔夠意料之中

落少啲水應該好食啲

暫時黎講我覺得可以同百勝廚喇沙同日清麵王麵豉味並排

但係一蘭公仔麵貴唔貴
係屋企唔想煮豬骨湯底
可以煮咩湯底又好食又相對地無咁煩?

清雞湯
不過要調到一個好既醬油底先掂
一蘭公仔麵200蚊5份

當解下心癮玩下ok既
一蘭公仔麵200蚊5份

當解下心癮玩下ok既

好貴
一蘭公仔麵200蚊5份

當解下心癮玩下ok既

好貴

無計,同類產品超市個啲多伏
一蘭公仔麵200蚊5份

當解下心癮玩下ok既

好貴

無計,同類產品超市個啲多伏

759直包裝個啲我又食唔慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞