做過拉麵幾年 你問我答(2)

984 回覆
114 Like 1 Dislike
今日試食鰹之一滴,第一匙湯係有驚喜,幾鮮甜,但係之後越食越甜,如果可以再淡啲或者可以溝淡啲湯就好

點睇俺之佔面

拉麵陳 2間最穩定既一定係俺同海老名

拉麵陳係個老細 lol?
點睇俺之佔面

隱家、鰹之一滴
都係佢開
唔記得仲有冇
點睇俺之佔面

隱家、鰹之一滴
都係佢開
唔記得仲有冇

除左混亂,成個深水埗既拉麵舖都係佢
點睇俺之佔面

隱家、鰹之一滴
都係佢開
唔記得仲有冇

怪唔知d味差唔多
點睇俺之佔面

隱家、鰹之一滴
都係佢開
唔記得仲有冇

混亂都係佢
點睇俺之佔面

隱家、鰹之一滴
都係佢開
唔記得仲有冇

混亂 宗象屋
金田家真係要加底再嗌個餃子先夠飽
點睇俺之佔面

隱家、鰹之一滴
都係佢開
唔記得仲有冇

混亂 宗象屋

剛剛search 完,原來豚王都係拉麵陳
點睇俺之佔面

隱家、鰹之一滴
都係佢開
唔記得仲有冇

混亂 宗象屋

剛剛search 完,原來豚王都係拉麵陳

好耐好耐之前係

幼身麵真係食唔到2個

前排成日經過SSP都會去食
勝在同豬骨湯比無咁油同滯 可輕易飲曬
但據我所知佢地都係用現成麵

聞說依家請返師傅返黎自己製麵了

除咗周月同呢間, 仲有幾多間係自己製麵
同埋自己製麵同出面攞貨質素會差幾多?差喺邊度?

攞貨啲麵(簡水味)會重啲 無咁新鮮

如果你鐘意食豬骨湯
可以用金田家同別天神比較下
前者自製 後者攞貨

個人麻麻地金田家果種白幼麵
可能食得多沾麵 覺得黃麵香d

我都好憎食幼麵 曲麵同粗身麵比較啱自己
所以先會鐘意食味噌同醬油

我都覺得拉麵食曲同粗身先正,

但點解有啲拉麵係用幼麵煮,配湯

因為幼身麵/直麵 比 太麵/曲麵無咁掛湯,配合濃稠湯底會平衡返個口感,例如港人比較熟悉嘅博多豚骨拉麵通常係用低加水率嘅直身幼麵,因為佢地係用大火長時間熬煮豚骨令其乳化,令湯頭含有大量嘅膠原蛋白,其口感濃厚稠身,甚至有d店家會特意保留豚骨嘅粗獷感,而唔太去除煮豚骨湯頭時產生嘅血水,如果用太麵曲麵配合呢類湯頭,未必有好多人鍾意或受得住,所以用直身幼麵就可以平衡返湯頭帶黎嘅衝擊,另外配合低加水率麵同用木耳取代竹筍可以令口感更爽脆,咬落啵啵聲,令食客有一種爽口嘅感覺

講多少少,低加水率嘅麵食落口爽脆,但都會更易吸收湯汁令其發漲變軟,所以據說博多拉麵都係替玉嘅發源地,因此第一轉d麵量比較少,咁食客就唔怕因爲食得慢而又麵量太多令麵質變軟,食完第一轉麵先再用岩岩煮起嘅替玉加落湯,咁就可以keep住食爽口嘅靚麵啦

前排成日經過SSP都會去食
勝在同豬骨湯比無咁油同滯 可輕易飲曬
但據我所知佢地都係用現成麵

聞說依家請返師傅返黎自己製麵了

除咗周月同呢間, 仲有幾多間係自己製麵
同埋自己製麵同出面攞貨質素會差幾多?差喺邊度?

攞貨啲麵(簡水味)會重啲 無咁新鮮

如果你鐘意食豬骨湯
可以用金田家同別天神比較下
前者自製 後者攞貨

個人麻麻地金田家果種白幼麵
可能食得多沾麵 覺得黃麵香d

我都好憎食幼麵 曲麵同粗身麵比較啱自己
所以先會鐘意食味噌同醬油

我都覺得拉麵食曲同粗身先正,

但點解有啲拉麵係用幼麵煮,配湯

因為幼身麵/直麵 比 太麵/曲麵無咁掛湯,配合濃稠湯底會平衡返個口感,例如港人比較熟悉嘅博多豚骨拉麵通常係用低加水率嘅直身幼麵,因為佢地係用大火長時間熬煮豚骨令其乳化,令湯頭含有大量嘅膠原蛋白,其口感濃厚稠身,甚至有d店家會特意保留豚骨嘅粗獷感,而唔太去除煮豚骨湯頭時產生嘅血水,如果用太麵曲麵配合呢類湯頭,未必有好多人鍾意或受得住,所以用直身幼麵就可以平衡返湯頭帶黎嘅衝擊,另外配合低加水率麵同用木耳取代竹筍可以令口感更爽脆,咬落啵啵聲,令食客有一種爽口嘅感覺

講多少少,低加水率嘅麵食落口爽脆,但都會更易吸收湯汁令其發漲變軟,所以據說博多拉麵都係替玉嘅發源地,因此第一轉d麵量比較少,咁食客就唔怕因爲食得慢而又麵量太多令麵質變軟,食完第一轉麵先再用岩岩煮起嘅替玉加落湯,咁就可以keep住食爽口嘅靚麵啦

下次識同客講啦 可以拋書包

幼身麵真係食唔到2個

要食粗麵我食車仔麵d油麵好過啦

幼身麵真係食唔到2個

要食粗麵我食車仔麵d油麵好過啦

咁又唔同 兩樣野黎
請教一下。我在日本食過一款半生熟雞肉拉麵
佢個湯好清 但係好強係類似黑松露味

係味用雞骨煲得耐就會有咁既味。
果陣味好搶,好深刻

附圖
第一次整糖心蛋,照住樓主嘅方法一步一步做,好成功!!!多謝樓主造福世人

果陣味好搶,好深刻

附圖

會唔會係加左菌類既野落去煲?
(我無知答)
半生熟雞應該係低溫煮 無問題的
第一次整糖心蛋,照住樓主嘅方法一步一步做,好成功!!!多謝樓主造福世人

好滾動 第一次有巴打咁樣同我講
整完影黎睇下 如果調味個方面 有咩唔明
隨時交流下呀

好滾動 第一次有巴打咁樣同我講
整完影黎睇下 如果調味個方面 有咩唔明
隨時交流下呀

師傅好波!

果陣味好搶,好深刻

附圖

會唔會係加左菌類既野落去煲?
(我無知答)
半生熟雞應該係低溫煮 無問題的

我嗅到少少礦物味。會唔會係鹽
應該要落好多,但個湯又唔咸

果陣味好搶,好深刻

附圖

Junk Story嘅塩のキラメキ?
其實就咁睇圖好難判斷碗麵落左咩食材去煮

果陣味好搶,好深刻

附圖

半生熟雞肉

果陣味好搶,好深刻

附圖

半生熟雞肉

唔係半生熟 應該係低溫煮法姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞