最有價值收息股研究所 @ 17

500 回覆
8 Like 1 Dislike
同意都收貨啦小股東因佢兌現到派息會係progressive 增加既承諾,同埋最少唔會少過上一年即61仙,下年就唔會少過65仙

但缺點都有唔重覆,整體大家係滿意,可能係最受小股東或投資者歡迎既新世界系

呢度講收息股,管理層兌現承諾既誠信係好重要,例如上面提到既215就做唔到或拖住做,股價跑輸同業好合理
我都覺賣晒海外資產好可惜
收到啲錢唔知佢會點用
真心想清倉
我想問大家點睇迪生創建同永安
前者係淨現金 後者好多物業收租 pb好低
真心唔知邊度有得睇, 可唔可以指教下
其實唔係好明點解要賣
真係想貨如輪轉?
3110又割肉派息

話就話解釋過
但都唔係好事喎
https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%BF%AB%E8%A8%8A/54377/%E5%A4%A7%E5%8A%89%E8%81%B2%E6%98%8E-%E8%8F%AF%E7%BD%AE%E8%B1%AA%E6%B4%BE%E6%81%AF-%E5%A4%A7%E5%8A%89%E5%85%A9%E5%B9%B4%E5%8B%81%E8%A2%8B260%E5%84%84-%E8%BA%AB%E5%AE%B6%E5%A4%A0%E8%B2%B7%E8%B5%B75%E9%96%93tvb

某啲港資股真係搵水魚,大劉間華置當年賣哂啲物業比返自己,然後黎手每年派返特別息出去(自己佔左75%股份)
16年派5.3
17年5蚊
18年0.1
然後最近3年冇派過

可憐一班貪息既小股東

本身一路 GLP 都係想 asset light 賣走大陸重資產,然後專心做好 Asset manager 即係 GCP
透過賣走大陸資產落旗下基金去減債,減槓桿
你要理解發生咩事就要知呢個投資機會原理

佢個 corp structure 係咁:
GLP pte 持有 GLP china, GCP, GLP off shore asset

GLP pte 就係 Perp issuer

GLP 呢個投資機會精妙之處就係連 S&P Global, Fitch, Moody's 都睇錯左 GLP 呢間公司
由頭至尾都係用 REIT 去評估 GLP,甚至將佢降 rating 由 BBB 至 BB- 變 Fallen angel
yield 由 7% 抽升至 14%
當時全世界都話 GLP = 內房,爆硬
包括所謂評級機構同基金

但佢地誤會左四點
1)GLP 根本唔係 REIT,GLP 係基金公司黎
REIT 係佢旗下基金,係佢exit strategy 黎
佢可以透過賣出手上資產落去旗下基金套現,再賺管理費

2)GLP 無上市,隨時可以 IPO 集資

3)物流資產係大陸唯一依然需求強勁既資產,出租率依然維持 85% 以上
而且大部分都係 build to suit黎

4)從佢盤數去睇 Net debt to property & Equity investment 只有 44%
Net debt/ core ebitda 6.4x
根本全部都係合格有餘,大把空間再融資
對比 NWD Net debt to property & Equity Investment 係 68%
但當時 Yield 兩者 perp 係相等

所以 GLP 係個比市場嚴重錯估既資產,而管理層亦清楚意思到呢點
講明會透過 Bank loan refinance bond + Asset disposal + 考慮 ipo 去減債

去番依家,佢上年開始賣左 60億美金資產
再加依家賣出 GCP 海外比ARES換取 18億usd cash + 19億 ares 股票
= 賣資產 + 變相部分上市
一次過滿足 1) & 2)

不過,亦因為咁佢將手上最靚果張牌 GCP international 已經打出左
淨低既都係 GLP china asset,再加上現價 已經 $70 已經係時侯食糊

利申 : 全數賣晒

大飛字
債主果度 當然賣咩都無所謂 還到錢就得

但asset light 既GCP 先係高ROIC果舊業務

而且GLP一直都係話賣重資產留輕資產 同埋減中國exposure

依家完全調轉晒
你你覺得有更好投資機會定乜
我見你之前好似賣淨一張?
楊協成入股維他奶,呢個有趣
再持有落去既回報不及其他,
亦唔認為佢大機會 call
張bond fair value大概都係 $75 咁上下
After reset in 2026, 或者可以將 fair value提升到 $80+

但依家 under valued 30% 40%+,同時可以提供到 10% yield 以上既都有唔少野
就決定換馬

最高峰有 6張 (有d 4.5 有d 4.6 coupon),依家賣晒
平均成本 $40 樓下🙊

大飛字
理解
睇到唔錯又岩自己習慣既得1883同地產
但心入面又覺得相對glp佢的確有另一種risk
又有種賭仔心態搏佢26 call
但其實如果真係call實際係年半 40%回報加6.5%息
的確轉馬係有機會都achieve 到
如果唔call就只可以搏佢6%繼續收息
心大心細
Reset後真係得6%咁少
我覺得應該都有6.5%嘛?
Fed唔似會減長債息落3%以下
趁呢幾日回番入左百威
未必有咁理想
睇吓間嘢之後會唔會有啲咩收購
大飛當日推過既BAM原來都升得好好
所有alt manager
bxp
大飛一講完賣
glp個價就好似山泥傾瀉咁
有幾多個呢個post既兄弟今日出左貨
Asset manager我係連登都講過好多次
香港基本上無人研究佢地,就算有好多人其實都係一知半解😂

呢堆 AM dry powder 同 fund raise 今年依然好強勁
黎緊當個 Rf 滑落,應該個 capital flow會由 Private credit 轉番去 Leverage buyout
同埋早年加息果堆 Private equity 應該會係 2025 2026開始 ipo exit
即係話 2025 2026 2027 應該會收到大量Carried interest

係加息前我一路講最 hit係 private credit & infrastructure 既 alt manager,最大就係 BX,apo, bam, ares 等等
但之後減息如果真係玩番 LBO 同 PE,咁 KKR, BX, CG 就應該 fund flow 會相對大過其他

如果講估值依家所有 AM 都貴到仆街,即使 BAM相對其他平d
但都有少少溢價

要平就睇英國 AM 股,但大部分主要業務都係保險主力,AM副

利申 :賣晒 GLP 後對中美 AM 完全無 exposure

大飛字
大飛而家好似港倉同美倉一半半?
記得你講過bxp bam唔算平唔算貴又無乜溢價
當時你無入bam係因為掃google個渣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞