最有價值收息股研究所 @ 17

500 回覆
8 Like 1 Dislike
最高興見到大飛哥返嚟,一係唔出聲,一出聲全部都係堅料真心分享真分析,冇咗大飛哥嘅時候,只係得返啲曲線撚喺度亂鳩咁講嘢,又扮高深又扮高人,而家大飛哥返嚟成版都正氣晒
但大陸始終市差,小左人買
PE 又跌到21.5 , 算唔算見底?
你覺得入唔入得過?
邊有話見唔見底valuation係估唔到升跌嫁wo
平嘅可以更平
ching 最簡單PE 你同historical 同industry比左未先?
堆alt manager 升到好q貴
0116尾市個棍咩事?
係,at least 用1
未夠 35歲

係,呢個 point 唔係我諗的
之前早一兩個月 WSJ 同 Baron都有出專題講luxury
我都係轉述番果兩篇新聞既 point only
fsm 分析咗好多好嘢
麗新都係佢哋講完我先留意
合理,我知 high na 應該係 3.5億 eur唔係美金
即大概 3.8 3.9億 usd
至於 Hyper Na 就一早係路線圖入面係咪真係 2030出就到時至知
多重曝光做 3nm以下,曲博個yt都有討論過
以前用 DUV 多重曝光做 7nm 5nm,台積電都試過
所以理論上可行
又識多一個YouTuber
啱啱sub咗 今晚睇
intel
行得太前
不過好似大陸都用緊
想突破個限制
glp
山泥傾瀉
做到唔代表良率夠高,多重曝光個問題就係你要做多幾層光罩,個成本會大幅上升同時良率會插水
你無 EUV 係無可能做到 5納米以下,就算你不計成本用多重曝光最多都係 5nm
重要良率低到仆街

呢個限制係無可能突破
央行今日出左3招
1. 證券、基金、保險互換, 唔洗被迫賣去換現金
2. 央行低息借俾上市公司回購
3. 再降利率, 5年去到1.55%

第二招係幾有趣, 不過作用最大都係降息. 3年1.5%, 5年1.55%. 都好難再降落去,
Thanks 大飛巴
intel有版你睇
有冇巴打研究3618同1963
under呢個互換可以唔計quota同capital
政策面都算瘋狂出招
但一份公告毀掉一個行業呢個因素仲起到, 入手都唔可以入太多
bti盤前$34 8里
有冇師兄玩開煙股
mo, bti,pm
其實係monetary果邊算有料到,有具體數字同行動同有新工具,溝通都算市場受落,有前瞻下同引導下預期

fiscal個邊so far仲係幾流下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞