最有價值收息股研究所 @ 17

500 回覆
8 Like 1 Dislike
quoted from牛牛

特許權談判便是卡在2013年後所建的資產如何處置及對價,2013年後資產主要是5G 及光纖網絡,如果政府收回特許權便要同時收購13年後的資產,否則只有4G及固定電話線就是雞肋冇意思,中信又不會賤價賣給政府,就算政府肯以DCF計價去收購也是一筆大數目,之後有冇人願意高價接手做?如果只是年年續一年,中信會停投資食老本,質素冇提升,政府陷兩難。
維他奶爭氣啊
12號仔下年其實係唔係會唔派息
鐵塔都差唔多 1.1
美容院快上
上埋仲可以買啲咩
澳門電訊仲係到
同埋想入玩具
真係冇咪推落去SPY算 唔洗睇
唔派息四叔點借錢俾0012?
點解
Bti有無手足部署入番?
做緊8.4厘
就快全部都上去
港股特性, 急上完, 橫行一排就跌番
返返32元 會all in
我慢慢分注草下 32蚊即係9厘
對比美債的確吸引
冇緊要啦,都係收下息
短時間去到目標價我會食嫁
飛哥, 學緊你之前教ROIC既方法
一般既 ROIC 分子係 Ebit × (1- Tax rate)
你亦可以用 Ebitda × (1-tax rate) - Capex 或者用 FCF都得

至於Invested capital 就係Inventory+ Recievable+ PPE + Intangible asset - Payable - capital lease

呢個其實就相當於 Cash return on invested capital
一間企業真正既營運回報率或者效率

拎左JD黎練習下
計到ROIC有成40.25%
好似好誇張
數據我用seeking alpha TTM
https://seekingalpha.com/symbol/JD/income-statement
想問下我有冇野搞錯左
我有2個concerns想問下大家睇法
1. 特許合約照趨勢續多1-2次就完,同其他電訊商打價格戰競爭對於收入或者現金流壓力預計有幾大?
2. 合約有附加講某啲資產會歸入政府,損失冇講幾多,但會唔會變常態
好多都係升咗少少
首先你要有網絡先有得入嚟打價格戰。2014年到舊年,CTM駛咗超過50億CapEx。你要起網絡又要打價格戰,個return係咪justify到
唔知開心定唔開心好 隻野唔識行
SMT 都敗走左
驚澳門比人插旗打價格戰, 不如驚佢其他企業business 比人打價格戰多D
美容院都差唔多21%
比多20%我就夠了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞