最有價值收息股研究所 @ 17

500 回覆
8 Like 1 Dislike
唔會 default,但都唔會 call
依家呢口價,呢個yield 大把野揀
你個陣點發現glp?
呢隻野真係冇乜人講,最多係fsm
Luxury brand business strategy 分兩邊
Luxury 都要分 high end luxury 定 light luxury

Hermes, Chanel, Dior, LV 呢d 就 high end 永遠唔會減價
我肯定之後都唔會,亦無可能會減價 / 開 outlet
佢地每年都要加價去反向 Target 最有錢既幾 % 人

light luxury 係專做 outlet store,專門店用黎做show room
Outlet store 可以佔全集團Revenue 20% ~ 50%
舉例,Coach, Gucci, Burberry

咁 Hermes, Chanel, Dior, LV 最近又點樣渡過呢關?
就係靠design,佢地呢幾季會推好多細代, Mini bag, wallet on chain
呢d 價錢比 regular size 袋低既袋款,去吸引 middle class 去買
佢地係絕不可能減價,只會透過出細袋去代替
睇 Brookfield 同 GLP原本個老母 Prologis

FSM 個 analyst 我都有睇,幾欣賞佢,寫得幾好好專業
大哥到底點做到一日消化咁多資料
無返工多時間研究過好多打工仔
飛哥有講過佢番工睇書睇財報研報扮做野
最難係知要睇d乜先岩同去邊度睇
而家資訊太多
我以前有番工果時每日朝9晚6入面
扣番食飯一個鐘,8個鐘 “工作時間”
大概得 2個鐘係做緊公司野
其餘都係做緊自己野,每日最少都4 ~ 5個鐘做緊分析,睇新聞,睇年報

依家退左休懶左,除左旅行既日子外
只要係香港我每星期都最少做4日,每日4 ~ 5個鐘分析
工作時間外,我連洗碗,煮飯,餵狗都開住 youtube 聽新聞 / 專題 / 人地既分析片
其實你係因為真係當工作咁
定係好享受成個過程?
即係當左本身興趣咁
both
大飛哥好,各位好,之前係度聽各位分析,供股事件後$3x蚊買左領展收息,覺得價位低殘,但個業務應該算係比較穩健,想知係咪值得一直持有到賺息賺價,返返上60蚊個啲位。謝謝~
飛哥 有冇youtube channel 推薦下
偷懶拎今年股息計

Div: 1.325x2 =2.65
R = 4% + 5.5% =9.5%

DDM:
3% 永續: 40.7
2% : 35.3

現價imply緊領展未來長期增長2.5%,自己睇下收唔收貨/合唔合理

如果減息 ,當risk free 去到3厘

R= 8.5

DDM:
3%: 48.2
2%: 40.8

如果60蚊係減息到3厘嗰陣imply緊啲咩?

60 * (8.5%-x) = 2.65

x = 5.2 %
Risk premium 5.5%係點定?
都係google 唔記得邊個大佬分享過

country default spread and risk premium by NYU

同埋以上823都係hea計,要計得再準啲要睇

sales to rent ratio (依家~ 12%)
零售增長 (依家跌~-4%)
翻新資產captain
未來新項目 (anderson road shopping mall at ~2027)

今年最新份ppt話support到香港renew contract 租金增長, (上半年7%) 咁下半年希望都唔會太差 (期望有~5%

有嘢講錯/錯concept 請屌下我
R入面beta粒數 一路都有個疑惑
如果細過1係咪用返1比較合理?
我自己2樣都計 ,但通常跟番1個數嚟買

始終自己學藝未精,啲數計咁盡好易瀨嘢
請教一下
我一search 有lvmuy 同埋lvmhf
邊個先岩??
飛哥應該好後生退休
飛哥覺得130 入唔入得過?
可唔可以講係受經濟環境影響,奢侈品消費嘅sweet spots都低咗?所以高檔品牌唔想減價,就唯有出細啲,等消費者仍然肯買單
你咁問佢應該唔睬你。你最少都做啲功課先問
我好好禮貌又跪又成架啦

換過方法問先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞