最有價值收息股研究所 @ 17

500 回覆
8 Like 1 Dislike
呢隻有興趣,因之前公司主席連日減持,比佢影響左判斷大升市時冇追入佢,失策
我傾向佢未必會call
因為減息幅度高過本身預期,
依家佢 reset coupon 應該大概 6.735% 對於一張 subordinate 黎講呢口價可圈可點
除非佢有 refinance 計劃或者賣中國資產成功,然後全面瘦身

本身預佢有機會call係因為預佢重新上番市,咁就要執靚盤數
但由於佢海外業務比 ares買起,變相“借殼“上左市
咁既話就無必要再搞 ipo同 call perp

依一刻佢重未重新拎番 credit rating,應該暫無打算 bond issue
當然2 年後既事無人知,但呢刻我認為佢唔 call機會較大

大飛字
真心26年唔call
票面息未必有6%
公屋停車場真係最屈
無聽q&a,有冇講呃到錢開fund未
可以望下NWD
佢有幾張RESET+STEP UP
CALL既機會大好多
近排都回左D
呢兩星期個價好似升左double
但一直好好奇香港仲有人用耀才咩?
一係銀行
劵商就牛牛ib
佢賣點唔係Market share ,係派高息

Market share增長必定Futu
耀才 revenue 有一半係黎自 margin interest
非利息收入,即係經紀佣金比上年跌左 25%
客戶戶口數只係增長 2%

即係話用佢既人多左,但入面d 人無乜交易
如果唔係因為息口上升令佢孖展利息上升,佢盤數今年係應該大幅下跌
孖展利息同佣金邊樣先係佢恒常業務,你自己諗

至於利息未來係點你就自己諗
當然呢個幾星期應該吸左好多傻散去開戶既🙊

大飛字
不再重覆了
659又有位入
一齊加油
終於回返有平供
不過GLP賣GCP 就好似路勁賣印尼咁
有啲Sad , 最靚既野留唔住
竟然接收一半consideration用增發嚟俾
你點搵呢D新聞嫁
間野咁冷門
如去翻9厘邊,就更吸引,股民近年對佢有好感,畢竟係up trend 大家都賺到
GLP都冷門
佢姐係 Prologis Asia黎
有暗病所以當睇唔到,繼續清倉保平安
你將ARES放返入watchlist就會見到
其實冇諗過佢上年派完特別息,今年仲可以加派
細佬睇659,佢應該搏緊表現,大哥收皮
得返雯姐同埋鄭志亮
基巴點解咁講
睇公告話影響EBITDA <10%
係咪賣左佢GLP本身冇咁易賣自己D資產比佢?
呢隻野而家係周大福地位好似仲高過新世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞