最有價值收息股研究所 @ 17

500 回覆
8 Like 1 Dislike
meta kk 園廣告
對比香港工作環境
已經好正常
大飛係個種係咁屌人又係咁share野既同事
其實我從來唔認為佢地係仇家
雖然咁講好仆街,但對我黎講就係大家一齊考試選擇題
佢地就係同我揀唔同答案既考生
咁邊個正確得多,個分(回報)咪更高

咁呢個公開試就拉curve 既,條 curve就係 S&P 500 或者 Nasdaq 100
老實,我就長期 above curve既
咁你話我正確既機會大,定佢地正確機會大😂
再仆街d 講,你幾時見過d 成績最好既學生會話d 留級生係競爭對手 / 仇人😂

大飛字
欣賞你依個諗法
老實講 要保持返對市場有一定嘅敬畏之心
對自己個methodology 有信心係應該
但end up is a balance between what if i was right vs what if i was wrong
岩呀,你有幾確定咪買幾大注
用個倉值去反映你有幾大信心

大飛字
下個月再減一次息, 呢D高息股好難唔升
1883 續唔到約,好快會收皮
823 垃圾商場,無人行,準備執笠
1299 通左關無人買保險,可以收檔
659 係鄭家,同新世界一樣,遲早玩完
316 歐線下跌,以後都無貨運,可以轉賣爛鐵
1830 通關之後個個北上做美容,香港準備做炮灰
所以都係清倉保平安
你清咗倉仲咁多事實
要加長呢個list
暗病list
鴉片地主
又可以開始搵野
215無升過 穩陣揀唔揀佢好
215盈利質素明顯比6823,315差

加上佢有誠信問題,好耐前講過會派既特別息,而家仲未派,都幾年
glp 70了
唔通賣產有消息😛
有冇師兄睇緊1428耀才?
今日 GLP 5pm 會係 sgx 出業績

大飛字
飛哥 中信係咪可以入手小小啦 回調咗
有時都諗緊轉唔轉車
而家1883咁高回報
glp一係等26年call一係step up
而家票面得番6,7%
心大心細
我9/29 開始日日禁sgx 都未有業績 以為唔出😂 無知想問,邊度知個業績發佈日,上官網都唔見thanks
有野換 咪賣
之前我都沽黎買1883
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞