最有價值收息股研究所 @ 17

500 回覆
8 Like 1 Dislike
ASML Holding NV Says Due To Technical Error, Information On Q3 Results Was Erroneously Published Earlier Today On Part Of Our Website

費事又話無圖
其實合理,呢一兩年大陸front loading左好多單,依家佔成接近5成

當然係成條value chain佢地方仲係屈機呢樣野就未有改變過
之後就會話係Intern 做錯野
如果條數係真
Q3 net booking only 2.6b
即係 accrued backlog 由 39b 下滑到 37.5b ~ 38b
按佢 duv delivery schedule 6個月
euv 18個月計
影響緊既唔係下季,而係 6 ~ 18個月後既增長
佢比出黎既 30b ~ 35b guidance 其實係附合佢上次 investor day low demand 既guidance

不過,ASML 點都係貴
基本上無咩時間 undervalued
唔會加,都唔會賣
ASML 七到因為無啦啦 leak左
搞到要 officially 提早出數

https://www.asml.com/en/investors/financial-results/q3-2024-572fba47762609d4
反而呢啲價錢,諗緊入唔入啲周生生

前排掃咗啲維他奶就由佢了
11:22 優化「新資本投資者入境計劃」
李家超指,本港已有 2,700 間單一家族辦公室。

政府為優化「新資本投資者入境計劃」,即日起容許投資住宅物業,該物業成交價須為 5,000 萬元或以上,投資於房地產獲計算入投資總額上限為1,000萬元。另外,明年3月1日起,透過申請人全資擁有的合資格私人公司的投資可計入合資格投資金額內。

另外,政府政府將諮詢業界,增加基金及單一家族辦公室享有稅務寬減的合資格交易種類。
-----------------------------

超哥呢招學到野呀
學到大陸d虛招
地產界叫救命屌你加樓做投資移民,但阿爺又未叫你郁
兩邊不是人咁你點做呀?
就係做個樣,出虛招

一邊配合阿爺以前房住不炒,一邊安慰地產界

到時上面屌你做咩偷步,我都未叫你托樓市
你都可以話 “哦,虛招黎窒住下面把口,5000萬以上樓有幾多成交丫,做個樣姐“

如果上面認同你,你就 ”係呀,好彩我醒目見到個市唔對路,早著先機,大局為重,黎緊會慢慢加大力度架“
你講起周生生,其實疫情後呢幾年大陸人咁鐘意買金係有一個原因
係香港金銀業貿易場既行員既客戶係可以即日買賣實金,或者落訂再取消交易
中間差價輸 7.5% 左右

理唔理解到我想講咩?
有趣

純 FF :
假如你人在大陸,忽然可以係大陸用人仔付款係香港金銀貿易所買實金
咁既然實金,梗無要真身落黎香港拎貨啦
咁你去到香港,但又忽然後悔
咁你唯有即日賣出 / 取消交易啦,輸少少都無計
咁係香港,無理由叫人地屈就退人仔比你
咪唯有蝕底d收港紙
咁你假如想做投資 / 買保險,咁岩問你資金來源
你唯有答係黃金買賣
講到咁白
咁睇黎個位巴打有眼光
純粹好似變咗 Cigar Butt
我全倉港股,玩左6年收益係6%度
疫情後資金來源要求先咁嚴格架?
我今日詳細再做多次條數
最後都係略略加左少少 ASML @ $689
佢 valuation 計出番下年 fwd P/E around 23 ~ 25x
如果佢做到 high demand 2030個 scenario,675 係新既 fair value
LM
好有用 多謝哂
我開個倉先
* GLPSP/GLPCHI: [Reorg] GLP Pte. Ltd. told investors that it is weighing a new bond issue of US$500m to partly repay its 2025s, with the rest to be funded with internal cash resources.

之前既新世界 Moment 有機會再現,不過係反向

之前 NWD 發生咩事呢,當時 market NWD bond yield 12%+
但NWD 成功發行一張 8.625%
最終市面上既 NWD bond 都升左一格由 12% 變 10%
先唔好討論新世界借高息還低息呢個行為有幾戇鳩

依家 GLP 打算發行新債, perp holder們就要留意幾樣野
1)2026 Reset coupon 應該係 6.735% ~ 7% 之間,以 $66 計 Reset yield = 10%, $70 = 9.6%
2)按現時 Market yield 計 Refinance yield 大概 8.5% ~ 9%

咁你地就要考慮假如 new issue coupon > 7% or even 8.5% +
咁基本上 GLP 就無任何誘因會去 call perp
咁 perp 基本上就有個 Price ceiling @ 6.735/8.5% = $79 or $74 for 9% new issue coupon

但如果 new issue coupon < 7%, 咁張 Perp 就會即時升值

以上都係假設佢 new issue 係 USD
當然佢都可以發生其他currency
如果on shore CNY,就要考慮到底筆錢因為係 GLP chi 借可唔可以出境還 off shore GLP Pte既債
(我認為係出唔到境)
所以就算借人仔都應該係 HKEX issue CNH
而發行其他貨幣既話反而 SGD 會較大機會,因為本身 GLP pte 就係 SGX 發債

但我認為最大機會都係發 USD,而且 new issue coupon > 7%, close to 8.5%
呢個係最大機會發生既情形
glp issue 4.5%個時個息口係1%到
而家息口係3.84%
而張prep既實際息口係66蚊 7%到
但到是如果真係reset 6.75%
即係講緊當時5yr ust 3%息口到
佢到時其實會唔會真係出張bond 去到8,9%
咁咪好吸引
定因為內房單野同佢賣走左海外properties 之後會有改變
大家覺得兩星期後老美大選會唔會令個市好波動
我尋日都忍唔住加咗,不過俾你貴幾蚊,佢始終都係優質股
有冇人知道點解101仲係跌緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞