最有價值收息股研究所 @ 17

500 回覆
8 Like 1 Dislike
我覺得買823除左係為左收租仲要係為左佢3.0個plan
轉型做Real Estate AM做GP賺fee
不過呢part未見有太多聲氣
3110長期月供中
但同恆指一比覺得貴貴地
21年恆指25XXX佢先24左右
我老過你啦
多謝飛哥share 跟你開左倉
升到720啦
Do your own research
唔好因為人地買你就買
research 埋你既分析,就開啦
想買asml 長渣好耐,但一直都覺得好貴
你咁樣
asml跌落600 就會上黎屌大飛
我渣到退休 多謝飛哥
大飛係 22 年已經揸緊 ASML,果陣只有 370 左右
如果跌返去呢個價格,係唔係等於有暗病
你又係唔係繼續持有定係 panic sell 先
Allin 滙豐收息,大家點睇
飛哥有冇書推介,之前講個d睇到7788
其實我 asml 係 2019年買, 22年係再加注
咁快,我呢幾個月都睇少左書,我都應該要分多d時間睇番多d書

其實我唔記得我係到講過邊d書
但我 assume係會計書 + Aswarth damodaran + Howard marks 既書

咁今次我講其他
1)Annie Duke - 高勝率決策
2)劉潤 - 底層邏輯
3)森岡毅 - 機率思考的策略論

呢三本都係講點樣如做Decision making
1)就係用Texas Holdem 既理論或者一d 博弈理論去教你應該點樣去做好一個理性既決定
2)就係講解一d 思考柜架
3)呢本係一本用數學同統計學去解構行銷同產品定位既書,入面d 數唔識唔緊要
佢會解釋個思考邏輯比你知

邏輯書如果未睇 Thinking fast and slow可以睇
不過就舊d,想新d可以睇一本叫 Think again 逆思維

投資書就可以睇下
Jeremy Miller -巴菲特的投資原則
複利的喜悅
Mark低先,感謝
賺左錢又拜又跪
一蝕錢就掉轉槍頭
基本上分享野既人都經歷過

革sir
格爾依家去左邊
加拿大
我其實無叫人買任何野,賣任何野,無比任何建議
我只係講出我既諗法

對我黎講無 Quantitative, fundamental analysis,淨係同你講夢想,講Destructive,講話“新”價值投資既都係自大而且坐井觀天既垃圾

佢地認為要跑贏個市,就只有承受更大風險
認為舊行業既企業同投資,就一定低回報
因為 Fundamental支持唔到所謂既破壞性創新既估值就認為估值無用
所以自創市夢率,講到尾就係賭一鋪
賭中咪自稱新股神,七左咪潛

而事實係長期而言所有野都係回歸 Fundamental,無一例外
你可以睇下 Ark invest 依家點

估值模型不能應用係因為隻股 overvalued,根本個價無 fundamental 支持
而唔係反向認為價格 = 正確,存在即合理
依家水退咪就係見到邊個無褲着

所以麻煩唔好將我同呢d垃圾比較,Thanks
作為行內人,佢個3.0喺我眼中係嘥氣,你無喺一個地方賺同輪過錢,無足夠嘅關係攞到好deal,人哋LP點解要交舊錢俾你
我都有諗過師兄你呢個問題,如果講淨係喺香港,係咪真係咁易攞到好deal…
完全同意 「估值模型不能應用係因為隻股 overvalued,根本個價無 fundamental 支持」

講真,你覺得隻股有咁有夢想,我都唔mind你chok個200% growth rate落DCF比我睇下你覺得個fair value係幾多 之後再解釋點解你覺得有呢個growth

好過你同我講一堆所謂前景但係數字都冇隻
尋日上LinkedIn見佢請緊fund finance manager
如果無把握開到fund應該唔會貿然請人
esr 好似8月issue左張6.2 %prep
其實大飛點睇esr對比glp
點解會相差咁遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞