最有價值收息股研究所 @ 17

500 回覆
8 Like 1 Dislike
有D想再入D 薄餅 你點睇
薄餅係咪好多分店,仲有炸雞賣嗰間
瑞銀發表報告指,領展(00823.HK)舉行2025財年上半年的靜默期前電話會議。管理層強調,香港零售業銷售在結構性調整中面臨逆境,其香港租戶銷售在2025財年第一季錄得5.9%的按年跌幅,表現疲弱,與2024財政年增長0.4%相比有所惡化,但管理層認為租戶銷售跌幅在2025財年第二季有穩定的跡象,因為租戶今年以來的銷售按年跌幅已收窄至4至5%。最新的租金對銷售額比例從2024財年的12.6%微升至13.4%,升幅為0.8個百分點。

該行指,到目前為止,領展仍能在2025財年第一季至第二季實現輕微的續租租金調整率回升,但預期在2025財年下半年會進一步放緩。管理層預期未來3至6個月續租租金調整率幅度不會顯著反彈。該行預期股價對會議內容反應大致中性,目標價由35.6元升至38元,評級「中性」。
賣線個間薄餅
比你考起添
將個字讀成英文就會變Broadband
我以為你真係講緊賣薄餅、炸雞嗰間

佢哋會唔會攞多啲錢去還債先?尤其是而家減息週期
1929點睇
派番足0.55有6厘幾

EBIT 係 Firm level 或者叫 Enterprise level 數
咁你份母都要留意係咪 Firm level invested capital,同埋個 balance sheet有無古怪

如果一間公司將子公司由 consolidated變成Equity investment,咁佢表面上個Invested capital 咪細左,ROIC咪提升左
因為你照拍 formula 係唔洗計 Long term investment 做 Invested capital
但實際上呢舊 LT investment 係 operating 黎

舉個例,假設我有間公司賣衫既,假設我無咩 intangible, receivable, payable,淨係得 PPE 同 Right of use asset (to simplify, no tax)
本身我一年 Ebit $100, PPE $1000, Right of use asset $500
咁 ROIC = $100/($1000+$500) = 6.67%

但有一日我將 PPE 入面 $500 既其中70% 權益賣左出去,但我依然生產上係用緊果d 機
咁我 balance sheet就變, PPE $500, Equity investment $500× 30% = $150, $500 right of use asset
表面上 invested capital = $500 + $500
因為 equity investment 唔計
但實際上果 $150 equity investment 其實都係你 daily operations 上需要既investment 黎

唔知講到咁複雜你明唔明

大飛字
明白晒,唔該飛哥
轉頭再研究下佢d long term investment係點
唔係月供,但買8仔半年前開始,果時高過9厘息近10厘,Richard果時都增持
月供咪就攞平均價咩?擔心上落做乜
我冇月供,覺得彈性唔夠或我花心

8仔外,之前659新創建都高息有買

仲有隻536,穩穩定定,9厘息左右

另一筆注碼就專炒勳力股

完全唔理股息率,Pe唔太離譜就入
Lm
見到郭思治就知嘥鬼氣。另外蔡嘉民樣樣都掂啲,佢以前個老死錢琛包裝得好佢好多
得咁少成交到時買都買唔出
都係,但如果目的係收息都唔少股仔係買賣兩閒,因買入既都係收息為主

但間中除淨前有班C9或私慕基金會搶高,好膠

但流動性高肯定好過低啦,買賣差價都窄d
新手想問下 遲D定期完左有40萬左右 想入收息股 係咪應該分2-3注入一隻定ALL IN
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞