最有價值收息股研究所 @ 17

500 回覆
8 Like 1 Dislike
老母奶咁貴
網左好了解國內銷費行程

345估值真係天價黎,220,322呢d雖然業務唔係相同有杯麵,但個估值差距
網友
好奇一問,從乜嘢角度覺得個估值係天價?PE?
PE ,Yield
有同啲內地朋友討論過,有一個都同我講返,去到上海,維他奶產品連入雪櫃嘅資格都冇
會唔會有機會佢哋有錢,但係冇派?FCF
btw 我自己睇股票唔睇PE
網友研究完再分享下
間公司 FCF 還好吧,佢哋應該要留錢去重建深圳廠房,嗰塊地都唔平啦… 但之前市值得 50億…

用地產價值去幫一間飲料公司估值,其實都幾無奈
睇PE,睇Yield,睇PB呢d,可以同同業或同板塊既公司做比較

當然估值既野同藝術一樣係主觀,鑒賞方法五花百門
呢啲 Multiples 背後反映咗好多因素,如果直接攞嚟對比,好難直接比較

例如話,點解個 Yield 低,可能人哋要錢發展呢。但係第二間唔需要太多留存利潤,咁咪分出去益街坊。

PB 又係一個迷思,呢個指公司清算價值,但係我哋小股東買入股權有冇清算公司權利先
剛好奇睇下345 ,220,同322 既YTD return

220 大概+50%
322 +40%
345 -20%

大概9個月時間約3季,短期例如幾日到幾星期或幾個月難作準,股價有波動

但誇越3季相對係一個可以比較表現既時間,如市場買賣拉据得出既結果係理性或正確,咁就顯得220同322係比345更級引或更平,潛力更好

當然市場係可以錯,345確有優勝之處都唔出奇
個人認為,市場唔係永遠都有效
飲食真係唔識
有無人識點睇
可能飲飲食食先最好搵

地主都冇咁好生意
感謝大飛哥解釋
數簿老師有介紹下維他奶
同用過dcf做估值

https://lookitsmathbook.blogspot.com/2021/07/deal-or-not-deal.html?m=1
都有望過幾眼,嗰陣時都仲有 $25,之前買$5 都唔夠
>PB 又係一個迷思,呢個指公司清算價值,但係我哋小股東買入股權有冇清算公司權利先
說話不能咁講喎
咁公司賺錢 (不論你睇 sales ebit ebitda net income fcf) 小股東又有無份先
唯一可以掛鉤既真係得股息/buyback
如果啲錢唔分出嚟,只可以期待佢每一蚊能夠產生大過一蚊嘅價值 我個人理解係咁,如果唔係留喺嗰度都係得個睇字
請教巴打維他奶ocf 係咪真係好?我無跟開,岩岩睇下,2022年開始佢revenue都係6.5b咁上下, 但ocf 由120m升到2024年790m。2022至2023都仲見到cut 左cost,但2023至2024既increase in ocf係咪只係change in working capital?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞