最有價值收息股研究所 @ 17

499 回覆
8 Like 1 Dislike
台積電屈機

佢 guide Q4 26.1 ~ 26.9b usd revenue
即係大概 12吋晶圓係 3.836m 產出
每季 max capacity 應該係 16m 除 4 = 4m
即係 Q4 capacity usage 係 3.836/4 = 95.9%

2025 max capacity 16m
乘番 Q4 guidance imply 既 capacity usage > 90%
即係 2025 如果全年 90% = 14.4m 產出
佢 24 Q1 每 12吋晶圓單價係 172243 TWD,Q2 升到去 190767,但 Q3 已經 > 203000 TWD
當佢Q4 同 2025 唔加價 :
203000 × 14.4m = 全年 Revenue 2923b TWD
2923b twd 除 32 = 91.35b USD
呢個係 Wafer Revenue,再加番佢一年 10b usd other revenue
即 Total revenue 101.35b USD
當 37% net margin
thats 37.5b net income

EPS = $7.23

fwd P/E 26.3x for $190 stock price

但佢講明黎緊會再加價,2025再有 2nm 推出
如無意下年 tsm revenue 都應該 > 20% 增長
除非忽然 Nvda GPU 賣唔出,或者成熟製程冷卻
但cc wei 都有講 mature node stablised and growing slowly

有人 qa 問 cc wei 點解 capex無大升
cc wei話呢三年係無既,但預計下年 capex 會多過今年,但唔會大幅上升
即係台積電都唔想再承受風險擴產
情願由得佢爆產能加鳩你價
kind of 改左策略
tsm 合約負債雖然比上季跌左
但依然係 history high
重高過 2022年當時唔夠晶片果時
我諗 tsm 依家係睇住 ***黎食
你 *** 良率低到咁,我唔擴產加價,班客都焗硬食
除非 *** 良率提升到過半
咁 TSM 先要加快擴產同唔敢加價
睇大地主多,恆隆冇點睇

我印象中恆隆係咪喺杭州有個場起緊?CAPEX 好似係呢一兩年先到頂峰,另外賣樓嗰邊睇落去一般,佢哋又唔肯減價,武漢嗰度好似淨係賣到一兩間出去

有錯請指正,冇點睇呢間公司
其實唔係成熟製程最賺錢咩
成日話gf落後但做到爆晒廠
成熟製程點會最賺錢,無做先進製程既 Foundry 根本無任何競爭力
聯電毛利率得 34%
台積電 53%
GFS重低得 27%

聯電同GFS 產能利用率得 66%
但台積電先進製程係超過 100%
就算比成熟製程拉低,整體利用率 Q4 預期都超過 90%
因為台積電既成熟製程係特殊製程黎
唔係聯電同 GFS 既普通成熟製程黎

依家三星3nm 良率得 20% ~ 30%,台積電 60% ~ 70%
即係話全球 3nm 以下,係台積電壟斷左
大飛好似之前講過港股會係你未來一兩年個prefile增長既key
你覺得成因同板塊會係大概係點?
基本上就只係等堆股價值回歸 (如果我睇得岩)
呢隻預全年派0.52息
現價買都有8厘

同埋佢收入係收租多過賣樓
債務又冇內房/新世界咁惡劣
正路應該穩陣好多
估唔到都跌到咁
制程越落後就越多人做到,越多人做到就越commoditized,就會越似普通代工廠,無特別pricing power同越跟cycle
tsm200
我岩岩見到有條友重好笑
話 ASML Net booking 跌,但 TSM / NVDA 又話晶片好賣,兩者矛盾
呢d真係典型講野唔用腦
A include B & C
唔代表 B = A

ASML 既客唔係淨係得 TSM,
但 NVDA 晶片就淨係 TSM 生產
所以 TSM,NVDA賣得好滿載,但只要其他客 INTC SAMSUNG 減少 capex, ASML 整體訂單一樣會跌
再者 TSM 咪講左 2025會加 capex

重有,三餸飯賣得好到滿載都唔代表一定要開分店
都可以透過加價去賺更多

弱智
淨係睇下asml依家個shipment region 比例都知唔關事啦都未去到要睇semi technical野
鎖匠?
已經太遲
因為看見所以相信
佢笑鳩你地 見到tsm升先相信
唔似佢 跌都要繼續信
記得達哥TSM跌破100個時牙痛咁聲
由岩岩睇到大飛659個時跌到仆街到私有化
我都係跌到仆街個時問佢點睇
佢都係話正呀
又真係次次佢都贏SO FAR
大飛其實輸得最甘試過邊隻
19 ~ 20年有堆 cigar butt 港股同遠東 perp
我買果d 好少輸好高 %
依家重持有既就 MBLY囉 in terms of % 輸 30%
tbh, 我覺得 GLP perp 先係真正最體現 alpha 既一役
市場上面有幾多個講過GLP bond?
又邊個敢係 $30 $40,S&P, Fitch 都降 rating
然後同你講大手買,同你講張野錯價,Fair value 應該係 $70 樓上?
一張 Subordinate, 母企無上市既永續債,Market yield 最高果時 14%,個個都將佢同恒大,碧桂園比
邊個敢講佢根本無事,然後買幾球落去?
btw 果時重有d so call 分析師係到笑鳩我地
依家死左去邊?聽朝記得起身番工慢慢做喇
個堆cigar butt仲有無係手
定realize左
可唔可以講下係乜
mbly唔計啦
你都未realize
你點睇未來既glp
佢賣左海外野又發新債
會唔會大幅影響到佢現有價值同派息還債既能力
定係單純增值能力唔夠強先賣
如果唔call
你覺得得佢去到2031會點?
真係每年加一次派息?
一早無晒啦
其中一隻你應該講過
創興
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞