最有價值收息股研究所 @ 17

500 回覆
8 Like 1 Dislike

本身費事交待,但諗諗下費事又比人屈我唱高散貨
7/10 賣左 20萬股 1830 @ $3 換做 398

但依然重有70萬股 1830 係手

睇住佢慢慢由role player 零自主進攻能力成長到DPOY ,再成長到best two-way player ,superstar實力完美接到TD 班延續Spurs競爭力落去

跟住一下就收晒皮連個人都唔同哂咁
1830覺得仲有肉食?
798又有新玩具?
咁人把時間啦仲有成年
講真要走都唔好懶傷病,佢根本做衰哂,想打養生波,懶醫療隊想佢死咁,依家睇見佢咁,真係心都涼哂
睇開既channel 講汽水了
邊個
1830 valuation 應該最少都 $3.5 以上
果日去到 $3.1 開始佔我太多咪開始慢慢減
由 fair value最低值 9成左右開始減,再上咪再減
通常我都係咁做
呢類型 Value stock 其實好少會去到overvalued
market 通常唔會比 price premium 呢類無增長既生意
要去到 overvalued 都係market sentiment 做成
但問題就係無人知d人幾時癲,有幾癲
我地只能夠控制好自己
其實大飛點睇而家既港股
佔左三成半倉既你係點理解
everything funny
你見我買全部 deep value, high yield stock
全部淨現金,除左 1883
對我黎講就係邊 parking收息,邊等機會
除左1883
即係除左1883大部分持股係parking
有較好機會就會轉車
但1883係會長期持有?
我知1883係好實淨
但1883對比其他你既持股又有乜特別優勝之處?
定係我理解錯左
飛哥除左買deep value, 會唔會買一d有護城河但估值冇咁平既公司(以合理價錢買入好公司)?
呢d股其實點樣先identify到同埋點先算有安全邊際
應該除左1883 唔係淨現金,1883 d cash 唔夠還債
飛哥有隻淨現金股2219
21億市值,有16億cash, 9厘幾息
不過大陸野,可能唔岩你心水
當然會,我大部份資產都係呢d
得3成幾 deep value
1883 都kind of只係 parking, 不過由於業務穩定風險低,所以要換既時侯都未必輪到賣佢
永遠唔會賣既只有 goog msft tsm asml
大飛哥點睇今晚ASML
佢連2025年net sales都cut
諗唔到點解會減
明明TSM產能都唔夠要買新機
asml 明明聽日先業績,依家流出既唔知真假
以為已經公佈左
如果係假 咁樣跌法都幾癲
係咪goog msft tsm asml呢d?
你覺得港股有冇呢d股票
同埋你會點計佢價錢合唔合理
老實講
nvda係唔係曾經其中一隻
ys, btw i bought back nvda @ $104
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞