最有價值收息股研究所 @ 17

500 回覆
8 Like 1 Dislike
All in 啦 收得息就唔想煩 咪鬼買咁多隻
除非你打算占個倉勁大啫,否則用每日成交額平均數睇,一日走得哂啦
Cashflow statement 948m 再加Note 32 代替現金股息所發行之股份 3,846m
=4,794m
再除8,171,882,803 shares 7大約等於0.58即係上年全年股息
收息股最重要係派息往績平穩同現價股息率高低

有心水可能較佳做法係先買入一注,待股價如回調股息率更高時再入多注,let say 8厘時先入一注,9厘時再一注如此累推

但呢d野各花入各眼,同場股價可能唔跌仲升,be flexible
入得呢個Post既網友應該都行o岩方向

部份資全可能炒美股成香港動力股賺快錢,但仲分筆錢出黎買收息股係好好既做法,有守有攻

港股有幾多缺點都唔駛多講,但造就左多隻高息股

Fed而家個點利率陣圖係年底4.4%,下年底3.4%

當然事實係會有唔同同預期,但個勢如果係減既話,高息股同無風險債卷既息率差就會拉遠,具體就係更吸引
我都一樣有6823, 8同659,諗緊659繼唔繼續入,宜家高位回落少少唔知會唔會繼續落
又會咁o岩既,哈哈同好

我買659果時佢只係61仙息,周大褔成功收購佢後無啦啦狂跌就入黎收下息,果時以為佢有機會減派息唔係股價唔應該咁弱,即之前101咁

但跌幅太大入黎坐下,點知派埋特別息179仙TA係好有用,反映到市場資金既判斷,但有時都可以錯到離譜

8仔就跟Richard入既,6823我就冇貨因低息過8仔
659負債比率係大升左,業績報告財務資料果度有講,因動用左資金派特別息

同埋佢既權益總額長期向下跌,呢兩樣野係佢既弱點,但同時市場覺得佢保險業務有潛力,例如再賺多d高增長或直接分析出黎,釋放價值

好壞平貴呢d就仁見智,但經驗話比大家知新世界系唔好太大注
就係因為新世界咁,所以我都唔敢重貨係度都只係入咗幾手
人地太古系就有溢價,佢就discount

唔係冇道理,短期Discount可以係市場錯價,長期就係共識但佢而家去由61仙加到65仙,都有心做好既,控制注碼就ok
點睇1929?都係鄭家
8我反而少貨過6823,因為覺得6823穩定過8,有3間流動網絡+1間固網,雖然8係老母但過往暴跌股價有疑慮
呢隻好似唔係收息股黎係零售股

唔識分析等其他網友解答
現價有6厘幾
不過市道唔好唔知派唔派得番55仙
我都冇留意開1929,但覺得零售股唔睇好
有冇人有揸87疫情解封後入咗幾手
659 負債無增加,一樣都係 340億
你睇果d係保險負債黎,富通每賣一張保單個理賠債任就會用負債入帳
唔係真實債務黎架 ching😂😂😂
如果你唔識保險業盤數點睇,咁建議你唔應該買 659

減升對估值提升同派唔派息完全無關
一間公司唔派息,唔回購都一樣會因為減息而估值提升
詳情可以參考 capital market line

1929 就係近三年大陸人瘋狂買金
佢係國內wholesale sales大幅增長,整體 revenue 呢幾年升左 40%
1929 近一年向銀行借左大量 Gold loan 用黎鎖死高金價對沖
如果未來幾年金價下跌,呢部份 hedging 就會幫佢對沖左金價下跌
呢一步係非常聰明既一步

大飛字
Ching可以分析多少少1929?
如果金價繼續升呢
佢係咪受惠唔到金價升幅
反而d貨難賣左
咁咪死多兩錢重
金價再升因為佢對沖鎖定左部份原料成本,的確係無以前咁受惠

我講解下咩叫對沖金價
佢入貨既原料金係用現時高金價入
賣貨就係用做成製品既當下金價賣
假如無對沖,如果佢賣貨時金價下跌
就變左佢原料成本係高價,賣出係低價
變相佢margin 就會收窄左
但依家佢係高金價時借左gold loan,當日後金價下跌,佢既 gold loan in $ 都會跌
變相對沖左金價波動帶黎既風險
現時佢對沖比率係 69%,即係重有 31% 存貨係無對沖
其實就同當年國泰對沖油價原理類似,
不過當時國泰係用 swap 同 future
1929係用 Gold loan

大飛字
6823算係run得幾好,年年加派但又年年派盡,quick ratio極高,但又捱得過呢幾年高息時期
隻隻升隻領展倒跌
講親零售數據都借啲意跌,已轉會
重注左,個倉紅色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞