最有價值收息股研究所 @ 17

500 回覆
8 Like 1 Dislike
大飛上次講完1830 2.5 升到3
下個月又出業績
轉左會佢兄弟,miss左
1161?
大股東買緊
不是
講緊no.
講開周大福保險
之前睇佢個記者會有d位唔係好明
想請教飛哥layman應該點理解APE同CSM?
APE 係咪呢個FY既保險revenue?
CSM 係咪embedded value expected 會賺到既profit? 呢粒數有咩用?
鐵塔都炒…
APE 應該係年化保費,如果regular pay 就計一年既保費,single pay 就計10分1
CSM 係17 basis 既新 balance sheet item, 當佢係 unearned future profit
Thank you!
想請教下Regular pay同single pay係咩
點解single pay計10分1
保費有唔同payment terms, 有d 一炮過比灑就係single pay,有d 每年比就係regular pay

計10分1,係想加起條數fair d
想請教下1883

1. 香港業務收入大約佔4成,但又好少聽到有人會用呢個電訊商。客戶嚟講係咪絕大部份客都係大公司?

2. 業務嘅話諗到係大公司會用嚟send SMS ,但想知道香港咁多電訊商,點解會揀中1883,而唔係其他?譬如話HKT/HKBN

3. 其實而家大部份公司都轉用software去通訊,咁其實仲有咩大客(除咗中信集團旗下)會用佢哋業務?

新手學習中
唔太建議掂呢隻

經營現金流近幾期業績大幅轉差,雖然派息仲勉強維持

澳門本黎佢係獨大,而家澳門政府要引入競爭者,佢既毛利率會受壓,你見佢好多通告都係同澳門當局𨒂長,短期合終方式,以前一簽就簽多年
合約
香港唔係做電話
應該係做data center, b2b生意
ching, 咁點算呀
我揸住左 145萬股 1883,有咩部署好?
係咪應該清倉保平安?

大飛字
連登應該接納到多元意見,我分享睇法o者
一直想問大飛
買呢隻股係單純因為佢財務穩健又股息高,定係咩其他原因?
啱啱就一直等緊大飛哥出嚟講嘢
千其唔好誤會
我係見ching 咁有諗法,觀點精辟獨到,想學下野
請教下你有咩高見呢

大飛字
1)短訊業務因為疫情爆升,然後疫情完結退卻
呢件事幾年前已經預計到
即使因為咁top line revenue 去番 2019年既 94億
佢維持派息 $0.25 每股,FCF payout 只有 70%
Ebitda - capex payout 更係低至 50%

同樣既電訊股你可以望下,無論中港定海外
有佢咁高股息率既,派息比率一定遠比佢高,大部分派到 100%
假如佢學其他電訊股派足 100%,佢現價係 15% ~ 20% 股息率

2)澳門由頭到尾只係佔 1883 30% 業務
但市場就將件事放大到 100%,做成完全既錯價

再者,根本就無可能唔續約比 1883
澳門既人口根本就承受唔到咁多電訊商
澳門電訊貴係因為澳門人口 in absolute terms 少
但 cell tower同 cable 唔會因為你人少就平左
你人少除番cost per sq ft 自然就貴左
你要平既一係就政府補貼
依家連 SMT 係澳門都做唔住要將淨低既合約交比 1883做埋佢

3)FCFOIC 長年 > 10%,Payout 當佢 70%,
Organic growth (1+70%)×10% = 3%

FCF per share保守d 當佢 $0.33
呢刻 FCF yield 13.75%
Risk free rate 5%, Growth 3%
即係 1883既 Equity risk premium 現價係 11.75%

你搵唔搵到估值比佢平,負債比佢低,營運比佢好,高股息率之餘又派息率比佢低既電訊股?
我就真係搵唔到

大飛字
Yes
太令人心傷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞