點睇依十幾廿年嘅女神標準同以前已經唔同咗

624 回覆
45 Like 169 Dislike
如果唔特別,應該唔會咁多人追就上神枱啦,正所謂事出必有因仲有屌打中等嘅Ivy so do都夠資格封神啦其實你講嗰啲人我都大部份認同,系朱茵格格不入其他人係冇資格同佢相提並論
有咗social media 明星個神秘感細好多 反而d貼地嘅樣d人會buy d
On9

大把新一代中意張國榮
可能你淨係睇到idol或者由idol出身成為演員嗰啲先覺得佢哋嗰種係Hot girl
正職演員好多都唔係呢啲,以你嘅標準係「妹仔樣」(例如:金高銀、金泰梨..)
有啲直頭係「女生男相」,比較好少少嘅可能喺你眼中係中下樣,唔化妝出街同路人無分別
Anya Taylor Joy
未至於話好女神
連登實話佢對眼好開
但我覺得佢好靚
做戲好有一種吸引力

佢應該係講緊童顏
我覺得後生嘅氣質不嬲係天生遺傳多過後天,後天最多去到中產嘅程度,好似吳美珩或者陳慧珊依啲咁,朱千雪都係依類

Kelly其實睇得出嗰種高貴只係有錢嘅中產重點培養嘅氣質,佢其實冇嗰種權貴階級嘅貴氣,一開口甚至唔掂

嘉欣王菲依啲家境好咩,但事實佢哋後生正常女人look就係有權貴後代嘅氣場,即使係睡衣casual look都係咁嘅feel,甚至佢哋認真講嘢嗰陣嘅天生語調語氣都係依種feel,嘉欣就似財閥千金,王菲就似高官後代,好有禮貌得體得嚟,甚至好嫵媚好溫柔,但同時帶有比女強人強勁得多嘅壓迫感
啲人成日話嘉欣把聲唔好聽似男人
我覺得雖然唔係好聽,但係把聲襯佢佢本身都係啲高高在上,好似不食人間煙火對所有嘢都不屑一顧嘅女神冰山 財閥千金feel唔通要佢把聲嬌滴滴好似朱茵ivy so嗰啲咁嗲嘅聲咩

佢同王菲都係有一種令人有壓迫感嘅氣場甚至可以 話 個 氣場係不輸林青霞,不過林青霞再多一份英氣甚至係軍閥世家嘅公子哥兒的桀傲不馴嘅氣質,女人嚟講好少何有呢一份英氣
佢個樣鬼食泥咁款就有
鬼鬼地鬼佢條毛咩
希哥就真係鬼鬼地啦,都冇呢條友咁多整色整水,俾啲PR講兩講真係以為自己係鬼仔咩
佢係local MK仔fuckboy樣

一開口成個弱智仔咁,希哥同佢完全唔同級數啦,唔講樣齋講談吐口吻都係
係呀,嘉欣把聲同佢外型係好襯,如果俾佢配彭羚把聲會變成災難,一開口會嚇倒陳慧琳老實講真係冇嗰種上流社會權貴階層嗰種貴氣,不過因為咁係令到佢冇乜距離感有親和力,係好易入口有觀眾緣

朱茵把聲好煩有種八婆feel楊恭如把聲就太嗲,真係頂唔順,又係會覺得好煩好難頂

林青霞依家有啲人話佢似男人覺得唔掂,如果以純女人嗰種靚嘅角度去睇,咁我其實認同佢嚟咗香港一段時間後係跌咗落嚟,唔再係典型意義上嘅女神,甚至嗰陣短髮其實某程度上幫佢拖延衰退期令佢可以以中性化嗰種靚同埋大方得體嘅氣場嚟掩飾,嗰陣佢以女性化造型示人其實已經感覺力不從心,直到老咗眉眼退化英氣大減溫和咗先變返做雍容華貴嘅貴婦

但唔代表佢後生唔係仙女咁靚,佢後生同佢香港嗰陣變化得咁大,就係因為佢陰柔同青春嘅氣息大減,佢嘅陰柔再壓唔住佢嘅英氣先令佢由仙女/軍閥千金嘅女神變成軍閥公子嘅男神或好靚嘅中性化女強人

林青霞後生其實唔係英氣為主,而係陰柔帶倔強為主,陰陰沉沉柔中帶剛嗰類型,英氣只係次要,而佢嘅英氣幫佢嘅陰柔昇華到另一個級別,係一個具有極強爆發力攻擊力桀傲不馴嘅陰柔女神,同時嗰英氣成功抵消陰柔帶嚟嘅邪氣,而佢嘅陰柔同時令佢笑起上嚟有種溶化人嘅感覺,佢笑嗰陣係大方得體嘅陽光女神,佢後生絕對係仙女下凡嘅女神,係極少數好正氣嘅大美人
泡菜其實連孫藝珍都唔係女神,佢後生係小家碧玉嗰種,不過係幾討好討人喜歡嘅
全智賢,佢其實唔係靚女更加唔係女神,不過係有型格有主角相
不過依家孫藝珍後生啲相係唔係執過嚟,印象中佢後生唔係好白
Jeffrey 真係路人咁,依家都叫做男神
我睇過林青霞以前喺台灣早期嗰啲真係好sweet好靚好仙女
嗰種嘅sweet 唔同朱茵嗰啲,真係高級好多可以話冇得比
係仙女feel
但佢嘅英氣真係好正,佢嗰種桀傲不馴嘅軍閥公子真係得佢先有
王祖賢嗰種桀傲不馴都冇佢咁有氣勢或者軍閥feel
而家係追求呢啲
脂粉味太重講嘢似戇鳩
咁都吹到上天真係唔知想點
仲有嗰個咩劉俊謙柒到最多叫做好樣少少但都係成個戇鳩仔咁,咁都吹到張國榮2.0
佢講閪女人不知幾好聽
本尊出現?
你冇諗住捧佢你簽佢返嚟把撚呀?
費事嘈
咁多聯絡㗎?唔使講嘢啦我哋
我同邊個好呀而家?
林青霞堅真好正氣佢唔係好似嘉欣嗰種有少少邪氣冷艷feel
佢真係好頂級嘅sweet正氣靚樣 仙女feel
但佢嘅sweet又唔會好cheap好低級好煩,佢係仙女級嘅甜美
但佢身上嗰種軍閥公子哥兒嘅桀傲不馴真係好正,王祖賢嗰種英氣都唔夠佢嚟王祖賢嗰種係倔強得來有一種陰柔,林青霞嗰種真係冰山 軍閥公子嘅傲氣 桀傲不馴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞