(2023-24 暑假III 選秀日) 金州勇士球迷討論區(280)Golden State Warriors

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
佢射波都唔掂啦
3分 罰球 都未到水準
認同 一人一城賣飛都賣多一段長時間
連一人一城都無埋 勇就真係等執笠
勇根本無第2得分點
見頂高光都係得18分一場
而家要搵過場均有20+既出嚟,搵唔到就等收皮
其實佢罰球上季已經穩咗好多,係有差唔多80%
都仲差超過5%先到80

古仔:
3分 32.1%
罰球 74.6%
你可以睇吓佢明星賽前同明星賽後既數據分別
佢明星賽後既罰球係好穩定地有80%左右
打左3季2百幾場波,淨係睇2024年明星賽後果22場

就算明星賽後古仔打左22場,
有罰球射既既比賽有19場,得9場超過80%命中.
一半比賽都無 點樣穩定
講緊佢既進步,射波開始穩定
你對比返佢係發展聯盟時啲射波,上身同下身啲動作係斷開無聯繫,動作疆硬唔穩定,可以用呢幾年時間執返好其實已經唔容易
已經冇得揀, 除非未來24小時內做到咩trade, 佢係Curry以外陣中唯一有機會做到場均廿分以上嘅人
佢哋係咁㗎啦對住pg就追撚含, 自己球隊年輕球員就嫌三嫌四
的確係,古仔未識判斷幾時應該射同剷。不過由第一季垃圾射波進步到上季開始見得下人,的確令人幾期待
lavine岩ker心水啦
頂到klay個球權
橫掂佢地都係狂射3
lavine切入仲勁過klay
係無defense +貴
古仔當初個賣點就係身體無技術可言,如果唔係都唔會第7順位執到佢,比多啲時間後生仔啦
你可以話佢有進步,
但純粹我認為嚟個水準想做superstar仍未足夠

nba始終係一個睇數據地方

佢始終未到穩定80%罰球命中,
除非你再縮細佢個sample size去睇

而3分今季更係3年來最低命中率32.1%
咁你應該放低個期望, 邊有咁多superstar, 佢離波塞JB個level樂觀啲睇都最少要多三四年
咁勇未來幾年 可以收皮了
除非見頂回光返照
Trade 見頂換仆
古上季增產但FG%冇跌到,仲要今年進攻空間差過上年,如果今季搵到似樣嘅空間型中鋒,古仔場均20分真係唔難
Rmbj都好似為咗補強重新簽人工
3年superstar又太誇張個個當值咩
做好籃板防守同定點3分先啦
根本期待見頂回勇好過啦

原因:
1,硬件仍在
2,平撚到笑
3,乖仔唔跳草裙舞

唔明點解啲人咁想佢走

就算佢回勇可能失敗,我就睇唔出換到返嚟嘅"嘢"(如pg) 包贏
rmbj 有機會為左補強考慮減人工
補唔到強先索頂薪
但古仔連allstar 都未到
佢要練既野太多,而家仲係靠天賦吃飯
上季要開到聲先有多啲出場機會
睇下今季打成點先
但今季再練唔出射波 繼續靠剷籃 就真係等收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞