其實點解日本人咁高碳水飲食都唔肥又長命

717 回覆
633 Like 30 Dislike
韓國人都係咁
日本人一碗飯係香港人半碗咁,
一般一餐都係一碗飯,邊忽有50-60%

同埋本身健康飲食比例就係321,
3份碳水、2份菜、1份肉,再少油少納少糖,
一般家庭的日本料理係完全做足呢樣
拉麵+飯係地盤佬菜式離,
廠佬、地盤佬個工作係要咁高碳水

你明個歷史就知咩事,拉麵係二戰後開始發明,
因為要d平靚正同高熱量的野比藍領,
當時適逢日本經濟爆炸式增長。

日本人早餐食飯亦係ok的,
一般日本人7-8點就要番到公司,
好多仲4-5點就開始番工,12-1點先食晏,
早餐嗰餐高d碳水係無問題

同埋最健康食野的方法,
就係早餐食最多、午餐食最少然後晚餐6分飽咁
納豆超級食物黎
有大量益生菌
有納豆激酶/維他命k2 強化心血管

血管好=身體好
菜入面主要macros咪係碳水
你識唔識架

呢家youtube 好多人信白兵同冰水佬架
https://youtu.be/YvQORZ5AmuY?si=GEPtFtTAVtincR9y

研究顯示50%碳水最長壽
真係唔高
ratio上咪高囉
多過fat + protein 喎
我google 極健康飲食都係碳水佔50%

我廢,你搵其他比率比我
數字上咪高囉on9
高過另外兩項加埋都未算高?
拉麵嘅興起係俾上班族解酒喎
正餐以外再攝入額外
日本人冇我地咁喪食 比較適可而止
香港人就鍾意間中放縱下
健康飲食就係整體食物碳水佔50-60%最健康
蛋白質+脂肪佔另外40-50%
你就一味話高高高
我唔理解
我無話過高=唔健康
數學上 其中一項多過其他項目加埋
就係算高
我覺得文化同經濟問題
生果係日本人來講係高檔野, 日本生果樣樣野都高成本高品質無得平
所以日本人對於生果既印象係用來當送禮睇齊
最平既生果好似係得蕉, 因為蕉係靠入口
我地去日本買生果就緊係好開心 用香港份糧+ 5算日日去買去食食食
但人地渣住份糧少過我地好多

唔好意思打攪晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞