其實點解日本人咁高碳水飲食都唔肥又長命

717 回覆
633 Like 29 Dislike
日本好多節目都有講

https://pansci.asia/archives/30352

如果說「能」是指炒出來的菜不危害健康的話,橄欖油炒菜當然沒有什麼不可以。說橄欖油「不適合」炒菜,是因為以下原因:

首先,「好的橄欖油」應該是冷榨未精煉的,含有的其他成分比較多,煙點在190~200°C。跟其他未經精煉的植物油相比,這個煙點還算比較高。這 也是許多廣告宣稱「橄欖油煙點高,不易冒煙」的依據。通常炒菜的溫度「七八成熱」,溫度在200°C以上。冒煙會產生一些有害物質,雖然量不見得到明顯危害健康的地步,但是它畢竟不是什麼好事。實際上,不僅是橄欖油,各種未經精煉的油,都不適合炒菜。精煉後的植物油,有更高的煙點,比如花生油,大豆油煙點 在230°C以上,芥花油的煙點在220°C以上。

條友講既橄欖油同肥根本無關

天婦羅係180度用芝麻油炸個面
再用大豆油210度炸

根本就唔會到煙點
唔識重係到兜同人身攻擊屌人之前學下Google先

食又唔識煮又唔識
同人講因為乜野日本人用橄欖油炸

根本180度乜油都無關係
9up到呢
喺日本日日屙幾轉大舊硬啡屎
個人好精神
成日都勁舒服
返到香港
無乜點出去食
都要隔2,3日先屙到爛屎
根據《自然》雜誌給出的調查結果,全世界每人每天平均步行數為4961步。而在統計的共111個地區中,香港以每人每天6880步的數據遙遙領先。

行路之都係香港
好心班崇日撚 睇下數據先
sor崇日撚上左身
唔記得左香港代表何伯
日本野食冇可能低鹽 睇返數據
日本人納攝取量比起歐美同香港都要高
糖攝取量都係東亞黎講算高
屌 呢個po個個印象流 已經連覆咗3個用數據反駁
好多單車撚
所以日本有人發明野菜生活

東京通勤時間三個鐘內都係正常
距離車站15分鐘內都算合理地近
唔係單車就行路
上落地鐵站行咁多路 好少扶手電梯
單身佬食到好撚頹
唔係壽司,超市便當就拉麵
因為醫療水平都世界級
不過大部分都唔夠香港日本韓國長命
仲要有啲香港唔會有得買
都係2,300yen個

之前去和歌山紀伊勝浦
一大袋県產橙先200yen
食物原材料夠高質,而且日本人其實食好少,份量恰到好處咪冇問題
Var 你老母咩弱智
新宿銀座上野咪一樣
七十幾仲咁有活力,唔係易
可惜沉咗落隻河馬
美國平均預期壽命76年
但加州紐約州嘅亞裔有87年 仲多過香港日本人
研究咁多飲食都係哂氣 知識係改變唔到習慣
成個亞洲對抗肥胖嘅秘密武器就係fat shaming
醫院有好多醫生
律師樓有好多律師
農村個啲應該全部倒返轉
啤酒應該一樣有飲
不過仲會飲下燒酎清酒梅酒
仲有會食漬物酸梅,食魚菜同酸野多
亞裔係計埋印度菲律賓人
係喎唔記得左
香港老野連屌河馬都勁過後生

我錯我錯
應該係因為太多唔同人種拉抵咗
Lawson啲菠蘿勁撚好食
日本人好多都係踩單車去鐵路站

踩單車都係運動量
佢地好多時淨係食一餐 算拉番平衡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞