其實點解日本人咁高碳水飲食都唔肥又長命

717 回覆
633 Like 29 Dislike
睇卡路里姐,你生酮飲食日日5000卡都好快肥
1g carbs = 4 kcal
1g fat = 9 kcal
1g protein = 4 kcal

100 grams Cooked Rice = 135 kcal
100 grams Cooked Chicken breast = 165 kcal

唔好再問埋啲on9野
自己Google下咩係caloric deficit / caloric surplus

屌你老母臭閪依個月經幾時先完
因為成日要行路/踩單車?
食完碗油泡拉面就要日行三萬步搭電車,再企足兩個鐘練腰力。啲卡路里快過倒水
戒煙即死
你講咩研究?
有研究指出carbs佔55%-60%嘅飲食
死亡風險最低
其實係
日本明明係運動量最少嘅國家
如果assume 東亞人係亞洲人入面較長壽嘅話
美國華日韓裔會唔會壽命仲高
不過美國藍州好多普遍亞裔都預85壽命以上
可唔可以得出結論係亞洲人習慣+美國醫療係最屈機
上台前都要充碳
cut carbs只係好短period
人哋返工放工返學放學每程行半粒鐘左右先到車站再搭車,一係就踩單車。
運動量一定好過香港人先。
姐係香港人行路又唔計?
根據《自然》雜誌給出的調查結果,全世界每人每天平均步行數為4961步。而在統計的共111個地區中,香港以每人每天6880步的數據遙遙領先。

屌奶星
咁高fat/protein得唔得?
請你用數字答我
其實香港中菜都係碳水飲食為主
對於老人家嚟講少肉係好
主要係無廣泛教學同生酮飲食撚不停同人講唔食碳水會瘦
食肉減肥其實卡路里多過正常食飯
所以食唔食碳水無關
用乜油都無關
香港女性86.8 好心收返埋啦
見架仔都鐘意隊啡
見啲社畜個個拎住一罐仔boss/asahi/日本本地牌子啡/starbucks返工
不過佢地飲齋啡多
齋啡有通血管降壓提神作用
同鬼佬又好唔同
根據Worldometer報導指出,2023年全球男女平均壽命中,香港人無論是男或女均排行全球第一,女性平均壽命是88.66歲,男性平均壽命是83歲。

88.66

點鬥呀
「重」係指ratio
最健康嘅飲食法 carbs係佔55-60%

你轉食fat只會食到更多calories
數據上日本係最least sexually active果幾個國家
呢個po 班友係咁印象流又唔睇數據
蕎麥麵/烏冬都可以
但香港肥人多都係事實

根據衞生署2020-22年度人口健康調查報告,本港15至84歲人士之中,32.6%屬肥胖,22%超重,37.8%屬中央肥胖。調查亦發現一些不健康的生活方式在香港十分普遍。接近四分之一的18歲或以上人士參與體能活動量不足,而近98%的15歲或以上人士表示每天進食水果及蔬菜量不足(即平均每日少於五份)。
https://www.info.gov.hk/gia/general/202403/04/P2024030400226.htm

定係班崇日aco故意造假數據引人踩港
just a math game about calories
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞