其實點解日本人咁高碳水飲食都唔肥又長命

717 回覆
633 Like 30 Dislike
卡路里盈餘先係導致脂肪增加嘅原因
你每日食一千舊雞胸都係會肥
亞裔屌打白仔就係人都知
依家講緊 美國亞裔屌打東亞亞裔 你個91數
佢個日本同我地去個日本應該唔一樣
佢地仲要飲凍水,唔洗中國咁講養生濕氣
周大福唔賣水果
在青少年中,在過去3 個月有做運動的比率為92.3%,較成年人 (75.5%)及長者(80.4%)為高。 但表示每星期做運動3 次或以上,而每次 平均30 分鐘以上的青少年只有24.6%,成年人更只有21.6%。

政府統計處做假?
https://www.hkpl.gov.hk/tc/thematic/sfi/resources/fitness.html
日本人係社畜的天花板
日本 SHINGEN 株式會社經營的家庭主婦資訊媒體「SHUFUFU」針對「運動」進行了問卷調查,以下為調查結果。

◎ 調查概覽

調查方式:網路調查

調查人數:200 名男性和女性

調查對象:成人

調查性別:男性 75 人,女性 125 人

對象年齡:20~29 歲:41 人、30~39 歲:66 人、40~49 歲:64 人、50 歲及以上:29 人

調查期間:2024 年 4 月

平常的運動頻率?
當受訪者被問及鍛煉身體的頻率,最常見的答案是「幾乎沒有(33.5%)」,其次是「每週 1~2 次(24.5%)」和「每週 3 天或以上(18.5%)」,「每天」運動的人也不少(16.5%)。整體來說,每週至少運動一次的總人數達到了 59.5%,運動與不運動的人群幾乎算是涇渭分明,不可否認的是,每週有固定在運動的人不在少數。

重要個訪問行路都計
立法會全撚部崇日撚黎既屌

香港有高效率的運輸系統,市民亦安於相對靜態的生活方式,因此本港難免與其他現代化都市一樣,面對民眾體能活動不足的問題。根據衞生防護中心的資料,15歲或以上人士之中,約有五分之一表示每天維持坐着或躺着的時間長達10小時或以上。
https://www.legco.gov.hk/research-publications/chinese/essentials-2021ise17-promoting-physical-activity.htm

調查結果又顯示,逾半市民的體能活動量仍然不足,有53.8%成年人未達世衞要求每星期累積至少150分鐘中等或以上強度之體能活動的指標,而66.3%兒童和50.7%青少年沒有達到世衞建議、每星期平均每天進行60分鐘或以上中度至高強度的體能活動的水平。
https://www.news.gov.hk/chi/2023/06/20230616/20230616_182723_840.html
2000卡飯 2000卡雞胸 邊個肥啲 再利申唔識
飲輻射水補身
香港密集, 反而容易令人覺得短距離不如行去仲快仲方便
相反外國地方大, 起點同目的地可能都要一段距離, 會選擇搭鐵路或者巴士
加上外國D車無咁貴 (香港好重稅), 泊車又唔洗咁麻煩, 好多人點都有部車
雖然都係2000但食到入去 身體消化蛋白質會燒多啲卡
所以最後係2000卡飯相對地 "肥"
咁非洲定印度第一?
日本體育廳2月27日公佈的2017年度輿論調查結果顯示,1周運動1次以上的成年人佔51.5%,首次超過半數。這一比例比上年度提高9個百分點,其中20~49歲年齡層增長明顯。很多人出於「保持健康」等理由,選擇走步運動。

我再係你條政府link搵
佢係引用民建聯既調查

調查目的:為了解市民的運動習慣及對香港進一步發展體育政策的意見,我們在7月底進行了一項電話問卷調查,結果成功訪問了1187位12歲或以上的香港居民。

訪問日期: 2021年7月23日至2021年8月4日

抽取調查樣本及調查方式: 電話隨機抽樣訪問

訪問對象: 12歲或以上的香港居民

有效被訪人數: 1187人 (樣本按2019年統計署人口分佈加權調整)

2. 調查結果摘要

過去一年,超過8成(83.6%)受訪市民每星期都會做1次或以上運動

屌 不如你搵左日本數據 同香港數據先啦

我幫你對比完 香港直頭屌打左日本
大城市cbd
鄉郊地方
已經爭好遠
但佢地初中就破處的數字都唔少

處男處女可能係指小學果D
18歲至39歲男女無性行為經驗比例,女性從1992年的21.7%上升至2015年的24.6%,男性則由20.0%上升至25.8%。而最近2015年的資料中,35至39歲無性經驗比例,女性為8.9%,男性則高達9.5%。可以說,每10個30幾歲成年人當中,就有1人無性經驗。
處比率呢啲數據準唔準㗎
文化原因有啲鐘意鳩吹扮現充好多性伴
有啲驚俾人誤會以為佢濫交
咩是四眼細狗
你覆返我 運動次數個到先
我咁辛苦對比埋比你
梅田,新宿個商場迷宮陣
次次都行到斷腳都搵唔到出口
一定關事
香港人唔係地鐵站上蓋就屌到仆街
行兩步都唔撚得
其實上面啲數據都可以論證返91呢個數字嘅validity
1.亞洲人比白人長命8年 去到86.3年
2.華裔係亞洲人入面最長命 冇睇哂research唔知長幾多
3.女人比平均壽命長命 呢個我諗係公認? 我見女人壽命都可以大約高平均2-3年 唔知華裔會唔會多啲/少啲

所以如果上面3個數據係岩嘅 華裔女人有91歲 高過美國平均(不分性別)嘅77歲14年 其實都有可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞