其實點解日本人咁高碳水飲食都唔肥又長命

717 回覆
633 Like 29 Dislike
dllm 幾個大站大到Pk 又多梯 rush hour JR又要bulk 住人貼人
日日番工要轉車真係唔瘦都唔得啦
新宿\東京\池袋個d
邊度有得買依d味精
日本人係好重糖
一日幾杯啤酒至少 主要日式調味料(味醂)又多糖
又鐘意食軟淋淋嘅白麵包 超市賣個堆菓子麵包蛋糕超高糖
所以搞到個人都快老d
食過京都麺屋高安個拉麵+飯set
飽到夜晚都食唔落
香港真係好多人戴眼鏡 起碼三分一人以上
過咗70無又跑又跳?
係地鐵搶位坐快過後生啦
輪米個陣仲好打呀
佢地小學開始 d營養餐已經勁健康
每日朝早又係屋企煮 食好多魚 牛奶
同埋鍾意食納豆 天然抗三高
就算係菜都唔會用炒 多數生食 保留原纖維
其實佢地成個民族都係食得勁健康
唔好用你旅行食個d野黎做比較啦大佬
咪屈,其實gym撚先食得多碳水
因為增肌要食得多飯
上台比賽要減脂個班先唔食碳水
旅行所見
其實好多日本人早餐都係食洋食
飲杯齋啡食件油多
咁就4,500yen
天然環境已經屈機
份量少
你搵d地道d嘅店食個定食好多時有半飯
入親去d local多數叫正常
但係半飯都已經係香港加大size
未計d咩燒肉set食撚到嘔都仲上緊菜
日本人根本大食到仆街
佢地先成日食炸野
https://youtu.be/81Ffr4ExkXA?si=-H5R0LJSiFypqrs-

日本人會用橄欖油炸嘢
唔識日文既你可以Google translate
日本好少大隻仔,多數瘦猛猛
喺香港地簡唔中都見到一兩個一睇就知操開嘢嘅人
我返工果度幾百人得幾個,比例算少
炸野少油係因為用個炸野鍋
窄身高身,但炸野油一定浸過件炸物
件炸物吸收既油入一樣唔會少左

*少油果啲叫煎,炸一定係浸過晒成件炸物
日本人係超級鐘意食炸物,炸豬扒,唐楊炸雞,炸串,天婦羅,可樂餅…….仲有好多
因為日本人成日做愛
之前坐uo624紅眼
5點幾入境
上到車已經見到一堆社畜同學生搭緊車返工
7點幾8點就去到啲山卡啦車站落車
落左車仲要行勁遠去學校同工場
咁早起身又長途車個能量消耗都好勁
其實一般日本人屋企炸野都係用米油 芥花子油
而家日本嘅橄欖油貴撚到仆街 用唔起黎炸野 有錢人除外
架仔係咪餐餐都高碳水先?
忍唔住留言

其實成件事唔洗諗到咁複雜
講到尾就係飲食習慣同運動既分別
香港習慣食餐廳野 幾乎可以一日三餐都食
而香港餐廳 煮食用太多油鹽調味料
因為唔落咁多,整出黎唔好食

而日本好多女人結婚之後都全職做家庭主婦,會整便當比老公
屋企整既野同餐廳既野肥膩程度無得比
有人講到天婦羅,日本人都唔係餐餐食啦
但香港人可以餐餐食

其次運動,唔洗講
香港人連行步路都懶
香港交通太方便,連行路機會都無乜

同埋你講到話香港人長命
梗係長命啦
香港醫療係世界級
好多人40歲開始已經要食血壓藥膽固醇藥食到80歲
靠醫療吊命咋
好多70-80歲老人家 係屋企幾乎呆呆濟濟
有時都諗咁樣吊住條命有咩意思?
日本啲生果咁出名 係到9up啲乜?
咩研究講食碳水會早死?
由頭到尾都係啲生酮L妖魔化碳水
冇碳水連力都冇做gym都bulk唔起
個d係你見到姐
好多家庭一早就煮飯煎條魚整件豆腐做早餐

d死鬼佬早期就peanut butter jelly sandwich +cereal
已經甜到仆街
食完返office整杯咖啡 加拿大佬整杯double double 已經叫健康
美國肥婆已經整返杯cameral macchiato with extra pump cameral
秋葉原~御徒町=花墟到油麻地站,櫻桃街到旺角東站咁上下範圍
仲要成個area都係食肆同毒撚野
齋行都行到斷腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞