其實點解日本人咁高碳水飲食都唔肥又長命

717 回覆
633 Like 30 Dislike
咪玩啦
一樣咁多油

食落油唔油 同有冇用多油 係唔關事
手細問題
係高級地方先用白芝麻油

白芝麻油仲貴過普通麻油兩倍
有冇聽過福岡士多啤梨 青森縣蘋果
高碳水食得乾淨係唔會肥
碳水唔會致肥
運動有助減肥
係班生銅傻鳩先話走碳水係健康
其實要知點解佢地咁長命,係應該要研究佢地幾十年前既飲食,而唔係現代飲食
我懷疑係佢地鍾意浸溫泉導致
佢地就算間房再細間都要整浴缸
可能長期浸熱水令血液循環好D?
優良基因無得解
有無睇過冰水佬
一陣佢就屌7你 唔識野
好脂肪不知幾正咁 佢日日飲油都係咁
你睇唔到畫面嘅全部
水果咪一樣係碳水

食夠蛋白質就得啦
上面Po嗰個阿淇博士
佢quote嘅研究係1990-2017年呢幾十年嘅研究,比較咗195個國家

其實成份嘢主要都係講高鈉仲衰過高糖,同埋不同國家嘅trend

現代人係比以前食多好多加工食品,所以多咗好多疾病

至於日本,雖然佢個conclusion無明確咁解釋,但佢哋食嘅omega 3都比好多國家高

香港人其實近海 我哋都算食得多海鮮
好多其他海鮮都好平好accessible,新鮮急凍嘅都有

平時成日講升糖,但係我哋食飯會有菜有肉,變相係拉返低個GI

係唔知邊條粉腸作啲農場文出嚟斷章取義講到白飯十惡不赦咁
香港球場都有得炒啦,細個中學練波要早一年book先有草場
啲麵包係衰喺反式脂肪,班友就賴落碳水度
最緊要係做多啲運動
近年香港好咗,周圍都係gym room,武肺之後又多咗人行山跑步
但係仲係好多死肥仔死肥婆
應該開徵肥胖稅,超重要俾稅
可能因為佢地地鐵站少d 扶手電梯,做多咗運動
市售麵包多添加劑

基本上而家買乜鳩都有添加劑 用大豆油 棕櫚油 人造牛油呢啲劣嘢

麵粉好多都有漂過, 唔好信咩全麥包會健康啲呃人的
除非間麵包舖自己磨麵粉

個老人同年輕人飲食分類係咪你自己FF
咁健美同健康又冇關係嘅
中華料理啫
日式料理都好多種嘅
老百姓 父母官只係奴化人民/市民的代名詞
父乜嘢母官
出糧係用納稅人嘅錢
邊個先係老闆
以前係叫公僕

老乜撚嘢百姓? 呢啲係帝制用詞
應該叫人民/市民/公民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞