其實點解日本人咁高碳水飲食都唔肥又長命

717 回覆
633 Like 29 Dislike
因為要返工供樓,所以先長命。香港都係
少食為妙
碳水根本近年比人嚴重妖魔化
咪信咁多嘩眾取寵既source

1.最健康飲食= 均衡 大約係 5碳水3蛋白2脂
2.果糖比想像中唔健康 水果都唔應該食太多
3.高脂高蛋白飲食係會有心血管問題
4.bmi 25左右 -30 比bmi 20以下既人長壽 睇你點定義健康
其他人戇鳩囉 用一般自己去旅行既認知 就覺得日本人食得多生果 果糖好傷肝架,要食低糖既生果先無咁傷肝
的確 佢地唔同大陸人咁興果盤
日本人多數係食水果類製品 但直接食水果嘅真係少見
你窮撚要揀旅行先食水果啫 你講個d 出名正,咪又係因為夠甜,傷肝傷死你啊
我都好好奇,佢地朝由食飯食到夜晚,勁多澱粉,咩都拎嚟餸飯,仲要幾多酒炸野
日本人當某d生果係甜品 唔係好似香港人咁係必須品
佢地生果本身種類少又唔平
食過一次 我真係不了

但佢哋每日步行數應該好大量
點睇都係佢個例子on9下話
食唔食水果睇Lawson 有冇賣嘅咩
日本野都叫油同肥?
咁香港茶記同兩餸飯果啲係乜
究竟
1.日本人普遍係咪高碳水飲食?
2.日本人係咪平均唔肥?
3.日本人係咪有較長既健康壽命?

1.同2.同3.之間有冇因果關係?
還是有其他原因導致2.同3.?
戴眼鏡主要係90年代畀啲無backlight遊戲機+溫書玩殘眼
同做唔做運動無關
Alright let’s go
不如你問下班怪獸家長畀唔畀個細路去打波先
兩句嘢跟本就無關連
好多人一見到Lawson 個字就護主心切
唔暴飲暴食會睇住calories in/out
唔煙少酒
會做下運動

你做哂以上3點
你平時食咩都普遍長命啲架啦
空氣好
因為人地日本大天泉國天之泉水優質碳水,你就劣質碳水原材料垃柒圾,加上天氣北方同南方唔同,人地呼吸既空氣又唔會濕氣重搞到水腫,人地呼吸都減到肥點同?
佢哋無做gym文化喎。
生活習慣問題, 日本人返工返學係習慣行好多路, 半個鐘路程係等閒事, 好多香港人10分鐘路程都可能要搭車
唔好意思
其實我便秘
好想知Lawson 有咩生果係原隻新鮮賣

日本人唔會每日都食煎餃子、拉麵、壽司
更多係買便當🍱、返屋企食老婆飯

我以前香港個家庭醫生都問過我:「咁你係咪成日食壽司」

我答:「醫生咪玩啦,日日食搞唔掂喎。你都唔會日日飲茶啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞