其實點解日本人咁高碳水飲食都唔肥又長命

717 回覆
633 Like 30 Dislike
你睇清楚你自己打乜啦
又係你叫人睇下lawson得蕉
點樣兩句野冇關係
不過你鍾意啦
你都係想引戰
你知唔知自己講緊咩
會唔會因為食得魚多?
邊個話你聽做gym先係運動
人地會打棒球同跑步
帶氧運動先可以改善心血管
gym應該係無氧
人地識呼吸法
一碗拉麵+碗飯
咁日本人個胃應該係常人嘅1.5倍先8分飽
source?
人地中學生大多數人參加至少一個運動社團,日日放學練
日本足球可以踢到去世界盃8強,棒球有大谷翔平係美國拎獎無數
你點睇得出日本運動量最少?
日本體育廳2月27日公佈的2017年度輿論調查結果顯示,1周運動1次以上的成年人佔51.5%,首次超過半數。這一比例比上年度提高9個百分點,其中20~49歲年齡層增長明顯。很多人出於「保持健康」等理由,選擇走步運動。

我再係你條政府link搵返
佢係引用民建聯既調查

調查目的:為了解市民的運動習慣及對香港進一步發展體育政策的意見,我們在7月底進行了一項電話問卷調查,結果成功訪問了1187位12歲或以上的香港居民。

訪問日期: 2021年7月23日至2021年8月4日

抽取調查樣本及調查方式: 電話隨機抽樣訪問

訪問對象: 12歲或以上的香港居民

有效被訪人數: 1187人 (樣本按2019年統計署人口分佈加權調整)

2. 調查結果摘要

過去一年,超過8成(83.6%)受訪市民每星期都會做1次或以上運動
係唔係最少唔知
但跟據今年4月日本SHUFUFU調查200人中33.5%人無做運動, 另外個37.5%係答行路當運動
https://shufufu.net/13218/
人地返工返學近會踩單車/行好遠 始終地方大 點都行多啲
係香港真係相對行兩步有車到 又冇野睇
係外國返工平均一日行兩萬步
香港返工日子唔係特登出去行可以5000步唔到
咁lawson始終只係便利店 緊係擺平又唔洗切嘅生果賣
去得便利店就係唔想煩 要原個就去超市買
睇你第一句都已經知你係on9,
竟敢同日本人黎鬥工時
成日行路
佢地好似會倒多碗飯落去變湯飯
香港而家勝在冇飲酒文化
(雖然以前有
出嚟玩出嚟做嘢最基本要識玩猜枚玩骰盅)

日本人先飲兩杯生ビール🍺
再飲lemon sora
再飲high ball
最後開始飲燒酒sake

韓國人仲撚癲
收工先飲啤酒再飲真露
一個人最少飲5-6支….真係隨時冇命
但韓國人都唔算多肥人
可能因為食泡菜多益生菌
痾返哂出黎
記得之前又係喺連登見過有人repost一篇study研究全世界嘅飲食習慣,其中一個表就見到日本人都食好多魚,所以長壽
你淨係睇到一面無睇另一面
不過一時間揾唔返篇野
你知唔知佢哋日日飲嘅味噌湯有幾多鹽係入面
日本人個食量唔多就真,又少油。
你去左大陸果間?
人類癌症殺手主要係大腸 肝同肺癌
同高温致癌飲食加環境污染有關
好多肥人
但好兩極
一係好肥 一係好健康
因為我發現飯嘅澱粉質,
係好過小麥製成澱粉質(杯麵麵包即食麵)

小麥嘅麩質食咗會手軟腳軟身體發炎敏感,反而食飯係唔會。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞