其實點解日本人咁高碳水飲食都唔肥又長命

717 回覆
633 Like 30 Dislike
香港好多喺老人院吊住條命, 好撚慘. 淨係以前民建聯要人投票先出一次街, 而家無得出添.
基因問題
食嘅野唔過tdee 咪唔會肥,同高碳水冇關係
不過反而食得多脂肪,就算唔過tdee,都會增加內臟脂肪
https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/soy-sauce#:~:text=Studies%20suggest%20that%20soy%20sauce,enzyme%20(Murooka%20and%20Yamashita%2C%202008

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36514754/

仲有麵豉
但唔知係咪真係關事
係純粹見日本人 或者亞洲人食得多 又少肥閪過西方國家先有人去研究
可以有其他原因 即係基因 鬼佬本身多快餐 serving 又大份啲之類
日本人好行得wo
但係樓主講緊嗰幾樣,係日本當地人習慣嘅食法,唔係遊客食法喎
香港7仔都係得蕉,會有其他水果?
無關係 多碳水同低糖低鹽低油係無衝突
日本人啲水果一般都好貴 用嚟送禮多
平時食菜食得多 沙律係非常常食
個個都咁食同餐餐食咩 日本人d小學餐都幾健康
量少
日本食野食唔飽
晚晚半夜個肚係咁叫
留學4年
叫阿爺戒煙嗰個醫生仲早死過阿爺
水果糖份高 食菜長命啲
重碳水飲食既,多數係體力勞動大果班
office其實食野唔多
因為佢哋要返工
日本人糖尿病都好似好高
on9先污名碳水
日本野食又油又肥
旅行就好 長住真係不了
老個班撞正收成期,又唔洗做社畜,chill到仆街,梗係長命

中年個班,尤其係大城市個啲,咪三高樣樣齊
少油係既
但如果你識煮野食同煮過日本餸,日式三大調味料味醂 豉油 出汁絕對唔係低糖低鹽,啲食譜個量仲要幾重手
下,日本好多set lunch都係面加飯加炸雞餃子之類,我就食唔哂啦
重有日本啲和菓子都好撚甜,所以日本無咩肥人同埋長壽,應該係關日本人種既基因問題
納豆係SUPER FOOD
唔少日本人會踩單車去地鐵站
西裝都可以係跑業務既salesman
佢地一日可以去好多地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞