其實點解日本人咁高碳水飲食都唔肥又長命

717 回覆
633 Like 29 Dislike
但有巴打話平均步數香港仲高
我真係頭都大埋 諗唔通

但香港長壽係因為醫院會吊住條命 我諗都真既
係囉 明明啤酒好肥 佢地又成日食宵夜
喂喂喂 我知巴打你意思係中國呢個國家既不可分裂一部分-香港
你條on9仔想拋書包
人哋每日返工放工都要係露天行十幾鐘以上
香港人樓下無巴士站、地鐵站已經要生要死
腸胃好消化晒邊會有事
香港bmi低過25佔7成
美國4成
Bmi高》行得少(佢report有寫)
同埋城市間差距都好大
Walkabilty score NY同NC 差好遠
我做既野地方都係walkability score 前10…
所以覺得多人行
唔係有巴打

係「自然」雜誌有排名

同埋香港行得多有幾奇?
公共交通工具發達 所以大家會去搭
要行去個站到

歐美大部份人有車 一出自己門口 部車就係到

另外「自然」係計 111個地區(有日本)

肯定班非洲佬 行得多過香港人既
我去親日本每日都行25000步,平日返工都只係10000步,所以健康左
姐係你依家又認為香港人行得多?

「香港返工日子唔係特登出去行可以5000步唔到
喂我冇話香港少 但個人係walkability 高既地方見啲人都係行+坐交通工具多 渣車都有
但唔係個個都揸
住suburb冇鐵會渣
有鐵到既同事都係鐵+行
加上地方大 行既需求大好多
城市入面等巴士同行過去既時間唔差多少
除左步數 人地重興月卡租單車 活動量上比香港多啲
當然都有堆人真係食到好肥
同埋係香港返工又真係樓下搭車 公司樓下落車 假設唔行街 一日返放工計埋落街拎lunch 5-6千步
要儲2萬步都要周末行太子到尖沙咀 再行下街先有
聽講跳舞係中小學必修科
大陸目測60%以上
老友 我唔識煮飯都知炸野既油要高過件炸物浸撚住佢先叫炸 唔係果d叫煎啦
歐洲人普通性係健康啲,佢哋歐盟標準都係嚴格啲。你見法國人都當面包/法包係主食,同意大利一樣都係碳水多,佢哋咪又係瘦。地中海飲食文化亦都係世界上數一數二最健康嘅

點解美國人咁撚肥,係因為佢哋食太多加工食品,越窮嘅美國人越難買到新鮮原形食品,一嚟貴,2嚟細舖頭都係包裝食品為主,窮嘅地方直情係入間舖頭淨得監倉入面買到嘅嘢(即係即食麵同罐頭)。基本上長壽健康嘅人都係最原形嘅食物為主,歐洲同日本嗰啲全部瘦同健康嘅人都係食緊原形食品,但無乜人鍾意同商家佬作對,所以你見50、60年代美國都好少見到痴肥嘅人

就正如當今嘅中國咁,佢哋之前唔係因為乜反物反時間玩到食樹皮外,都係瘦人多,但依家啲小朋友無一半都接近1/3超重,根本上就無咩碳水唔碳水,完全係啲人生活習慣同節奏唔同咗,好多人為貪快貪平貪方便解決咗食就算,遲吓睇怕想搵啲要自己由零開始切同洗嘅菜都無埋咁濟,但正常人都知呢種為方便嘅切好洗好嘅包裝原形食物,其實都已經叫加工過,因為正常都知蘋果切件切皮咁整出嚟,唔加嘢落去會氧化變色
啲肥人一夜間死晒

你睇果d係咁咋?
佢地仲放工就啤一啤佢
真條毛,你個topic 高碳水,唔肥,長命,無一個有數據支持,開口就得個up字。

見到你comment 好撚難受,乜data都冇就鳩up。你係嗰睇開日劇日動漫之類嘅四眼唔做運動毒撚,當全香港都係你咁
毒撚國喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞