其實點解日本人咁高碳水飲食都唔肥又長命

717 回覆
633 Like 29 Dislike
公平咩
點解香港啲便利店咁少嘢賣
日本先最多毒撚既國家喎
食煙死全家
火車頭除咗死全家仲要不舉性冷感
之前日本譚仔有日本人投訴冇飯食
而家真係有得加飯
我不嬲都係你老豆
香港大把70歲仲可以落街場踢波
只係跑唔得快,但係傳控果類唔算論盡
陳百祥條撚樣先岩岩踢完人,佢都70幾

醫療香港更加係好方便
大部分地方15分鐘車程就到醫院
同埋香港公立醫院淨係以吊命黎講係好勁
日本人運動量其實大 佢地唔興揸車興行路/踩單車,好多人每日都行/踩到半個鐘。一日既運動量頂美國office肥佬一星期
根據《自然》雜誌給出的調查結果,全世界每人每天平均步行數為4961步。而在統計的共111個地區中,香港以每人每天6880步的數據遙遙領先。
咁個問題就係廣東菜乜都用豬油落鑊
尤其出面茶餐廳要減成本
成桶成桶咁買
為求快手邊會特登買唔同食油
結果咪食到啲人出晒事

日本人用油方面真係有講究過
就咁google已經有4種

香港一般家庭自己煮
落油都係求其用死一,兩款
邊會特登去配唔同種類既油
一黎健康教育好強調要少油走油
二黎食用油唔平
三黎地方細無位擺
求其啦是旦食飽又一餐早啲訓聽朝仲要返工
睇落同大西北班人差唔多姐
根據《自然》雜誌給出的調查結果,全世界每人每天平均步行數為4961步。而在統計的共111個地區中,香港以每人每天6880步的數據遙遙領先。
周圍都有草地
香港人未享受踢波既樂趣已經唔撚玩
擦到周身損哂
依家香港平均壽命高過日本

證明日本仔做完運動都追唔上港仔
芝麻油真係勁健康又有益
好補腦
睇ut啲飲食片
有啲講究啲既百名店會加埋亞麻籽油幾款油去整炸物同天婦羅
所以日韓啲人食咁多油都咁鬼長命
個個都笑你 但係睇數據的確日本人係比較少食水果
係已發展世界入面算per capita fruit consumption rate好低
連非洲好多國家都多過日本
https://ourworldindata.org/grapher/fruit-consumption-per-capita
但少食水果會長命啲?
香港人都好長命,一日未供完層樓,一日都未可以斷氣
日本先撚狗喎
好似你去江之島,雷門寺,東京鐵塔
落車之後行到仆街先到
全世界文明都係食碳水大去發展
橄欖油低溫用係好適合同健康

整aglio e oilo evol 都係最後整汁先落啦煎蒜油嗰時就用係嘥錢嘥心機
數據上日本係已發展國家中運動量最少果幾個
日本女人甚至係最少
同埋日本人做gym率又係好低
https://www.weforum.org/agenda/2021/08/exercise-sport-fitness-world/
日本人炸野好似係低溫油炸?
其實可能真正減少肥胖嘅係歧視肥人
我成日都覺得亞洲人對抗肥胖嘅方式就係fat shaming
鄉下地區既lawson直頭成間超市咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞