[最後一集]GOT權力的遊戲第七季討論區7

1001 回覆
16 Like 3 Dislike
呢度討論既人一係冇留心睇電𧠪
一係見左少少書以為自己咩都識哂

十有八九講既野前提都係錯
其實今季不過不失啦
CG武打場面一流,但係人物之間對話同以前差好遠

Sansa喺今季進步好大,由一個智障進化到可以設計玩返LF轉頭
佢果句I am a slow learner,but I still learn(咁上下)真係好有意思

書入邊Rhaegar同Elia都生左個叫Aegon
劇入邊完全無交代,唔知係咪將佢同Jon Snow嘅Aegon合併左

最後都係果句,死肥佬快啲出書啦

今季偏差啦,仲不過不失...兩姐妹贏if唔係佢地醒,係if戇鳩,成季得火燒獅子軍有睇頭
其實今季不過不失啦

Sansa喺今季進步好大,由一個智障進化到可以設計玩返LF轉頭
佢果句I am a slow learner,but I still learn(咁上下)真係好有意思

劇入邊完全無交代,唔知係咪將佢同Jon Snow嘅Aegon合併左

今季偏差啦,仲不過不失...兩姐妹贏if唔係佢地醒,係if戇鳩,成季得火燒獅子軍有睇頭

咁係上季太好啫
七季黎講唔算差

上季都係hodor同最後兩三集先黎料
真正最正既係第三季同第四季
其實今季不過不失啦

咁係上季太好啫
七季黎講唔算差

其實上季完果時都有人話差
其實今季不過不失啦

咁係上季太好啫
七季黎講唔算差

咁上季五條主線都有大事件係正既
arya打痴線師姐
jon 反cup ramsey
龍后隊員大集結
西后西死high sparraw
bran 同hold hold the door

下面四個同意,arya打痴線師姐...唔覺有幾正
一出世就死左啦
劇入面一早講左喎
You raped her
You killed her
You murdered her children

書入邊唔係咁寫
入面話Aegon死係煙幕
詳細睇返書,唔劇透喇

而家劇唔係書丫嘛
得返一季,對劇情影響又唔大,仲點會出你講啲情節
而且劇都講到明jon係lyanna同rhaegar個仔,仲點會係elia 個仔呀
其實今季不過不失啦

Jamie好似都講過咁上下既野
其實今季不過不失啦

咁係上季太好啫
七季黎講唔算差

算把啦有d人季季都差但睇晒

我應該係果啲人
第六七季明顯比之前差
人物對話明顯少左好多張力
即係好似Lady Olenna同Lord Tywin果種一句說話後面好有意思果種
呢個係非戰之罪,始終肥佬未出書,要靠編劇自己寫
如果佢地寫到,不如佢地轉行做作家啦

但呢兩季係即使差左,都係比好多電視劇為好
[等到2019]GOT權力的遊戲第七季討論區8
https://lihkg.com/thread/380582/page/1?ref=web

開左新post
其實今季不過不失啦

咁係上季太好啫
七季黎講唔算差

arya打痴線師姐
龍后隊員大集結

arya 條線根本係比D&D搞到冇野好睇
去完faceless men 學師番到黎對ww 根本咩用都冇 今季得一開頭frey pie 個度好睇
書入面faceless men勁神秘 劇入面純粹教下arya跟住吹到佢學完師報到仇
屌 睇到stannis燒左自己個女 好撚戇鳩女巫
屌 睇到stannis燒左自己個女 好撚戇鳩女巫

雖然老母平時咁憎個女 但最後都跑出去
老豆食撚屎
其實今季不過不失啦

咁係上季太好啫
七季黎講唔算差

arya打痴線師姐
龍后隊員大集結

arya 條線根本係比D&D搞到冇野好睇
去完faceless men 學師番到黎對ww 根本咩用都冇 今季得一開頭frey pie 個度好睇
書入面faceless men勁神秘 劇入面純粹教下arya跟住吹到佢學完師報到仇

十分同意,我睇果時未睇書
完全唔明佢點解係咁who are you, I am no one
之後睇返書先知佢講乜
不過的確係難做返出黎嘅
其實今季不過不失啦

咁係上季太好啫
七季黎講唔算差

算把啦有d人季季都差但睇晒

我應該係果啲人
第六七季明顯比之前差
人物對話明顯少左好多張力
即係好似Lady Olenna同Lord Tywin果種一句說話後面好有意思果種
呢個係非戰之罪,始終肥佬未出書,要靠編劇自己寫
如果佢地寫到,不如佢地轉行做作家啦

但呢兩季係即使差左,都係比好多電視劇為好

睇多啲其他高質劇啦
大把劇屌打got s5-s7

今集Jaime仔真係

呢條友
由第1季第1集起開始憎佢

第2季做左cat階下囚講佢對oath 呢樣野係睇化哂
個價值觀同一般中世界騎士好唔同
睇完佢獨白之後叫做見到佢唔會即刻想佢死

第3季遇到Brienne 極重honor嘅人條角色線開始著哂火
Bear and the maiden跳落Pit去救人
估唔到一個咁仆街嘅人都咁有義氣
開始有少少支持條友

澡堂表白果幕經典到J咗唔知幾多次
聽完呢個KingslayerJaime嘅解釋真係明哂
Jaime真係全個show最感性嘅人
Stark重honor, 但係Lannister就重family
而Jaime就重family之外
佢第一季以來嘅所做嘅嘢已經由一句可以總括哂
"things I do for love"

偷襲Ned Stark第一次睇我地已經先入為主咗
套劇好醒將Jaime拍到好似我地成日睇嘅大奸角
好輕挑好撚茅
但係你代入番Jaime個角度
果陣你無啦啦捉撚咗我細佬,睇咗咁耐都知佢同tyrion嘅感情
所以果時Jaime梗係乜都唔理大街大巷做低Ned Stark
就係呢場戲豐富哂前幾季同埋之後Jaime咁多場戲嘅角色

好喇洗咗少少白
第4季Joffrey問佢做咗Knight咁耐做咩咁廢
the white book淨係講你係一個oathbreaker
Jaime仔就答遲早有一日我會名留青史
呢度都仲係當佢講下
係果時Jaime已經對西后冇咗果種會為佢赴湯蹈火個熱情
佢個角色開始冇咗推動力
所以Tywin問佢what do you want
佢好hea咁答一句"supper would be nice"
到而家嘅Jaime已經係一個可以relate到角色

https://www.youtube.com/watch?v=G0AE2OPE9Kw
咁多季Jaime同Brienne有好多深情對望
但係最深刻一定當Jaime送劍比佢問佢改名
Brienne好肯定答番佢:
"Oathkeeper"
呢個名唔單止體現咗Brienne 同Jaime兩個患難見真情、落花流水果種關係
仲係Brienne對Jaime嘅認同,全世界指責佢係oathbreaker但係係知道真相嘅Brienne眼中佢係岩岩相反嘅oathkeeper
呢對真係好撚正

到咗今季雖然劇情去得快
亦都不忙為Jaime仔繼續洗底
單騎突擊Drogon,賜死Olenna就唔洗講啦
而今集仲要反對西后堅持兌現自己誓言 - "I made a promise."
Jaime已經真正轉化成一位騎士、oathkeeper、魅力王子

我宣佈Jaime >>>>>Jon Sand+龍姨+Tyrion

終於搵到手足迷Jaime
Jaime 騎士世界第一 永遠男神
但迎住佢最後會死....肥佬最鐘意就係令你愛上角色最後做瓜佢(主角光環護體除外)

我都好迷jaime
上網睇到有篇文 講jaime第一季一路走來既變化
https://www.zhihu.com/question/21163693
殘體字來的
第六集到底個jon囧囧做咩死都唔走
一心諗住打蛇隨棍上殺埋王?其實臨尾睇幾兄妹處理手法好大不同
肯合作真係無敵

今集Jaime仔真係

呢條友
由第1季第1集起開始憎佢

第2季做左cat階下囚講佢對oath 呢樣野係睇化哂
個價值觀同一般中世界騎士好唔同
睇完佢獨白之後叫做見到佢唔會即刻想佢死

第3季遇到Brienne 極重honor嘅人條角色線開始著哂火
Bear and the maiden跳落Pit去救人
估唔到一個咁仆街嘅人都咁有義氣
開始有少少支持條友

澡堂表白果幕經典到J咗唔知幾多次
聽完呢個KingslayerJaime嘅解釋真係明哂
Jaime真係全個show最感性嘅人
Stark重honor, 但係Lannister就重family
而Jaime就重family之外
佢第一季以來嘅所做嘅嘢已經由一句可以總括哂
"things I do for love"

偷襲Ned Stark第一次睇我地已經先入為主咗
套劇好醒將Jaime拍到好似我地成日睇嘅大奸角
好輕挑好撚茅
但係你代入番Jaime個角度
果陣你無啦啦捉撚咗我細佬,睇咗咁耐都知佢同tyrion嘅感情
所以果時Jaime梗係乜都唔理大街大巷做低Ned Stark
就係呢場戲豐富哂前幾季同埋之後Jaime咁多場戲嘅角色

好喇洗咗少少白
第4季Joffrey問佢做咗Knight咁耐做咩咁廢
the white book淨係講你係一個oathbreaker
Jaime仔就答遲早有一日我會名留青史
呢度都仲係當佢講下
係果時Jaime已經對西后冇咗果種會為佢赴湯蹈火個熱情
佢個角色開始冇咗推動力
所以Tywin問佢what do you want
佢好hea咁答一句"supper would be nice"
到而家嘅Jaime已經係一個可以relate到角色

https://www.youtube.com/watch?v=G0AE2OPE9Kw
咁多季Jaime同Brienne有好多深情對望
但係最深刻一定當Jaime送劍比佢問佢改名
Brienne好肯定答番佢:
"Oathkeeper"
呢個名唔單止體現咗Brienne 同Jaime兩個患難見真情、落花流水果種關係
仲係Brienne對Jaime嘅認同,全世界指責佢係oathbreaker但係係知道真相嘅Brienne眼中佢係岩岩相反嘅oathkeeper
呢對真係好撚正

到咗今季雖然劇情去得快
亦都不忙為Jaime仔繼續洗底
單騎突擊Drogon,賜死Olenna就唔洗講啦
而今集仲要反對西后堅持兌現自己誓言 - "I made a promise."
Jaime已經真正轉化成一位騎士、oathkeeper、魅力王子

我宣佈Jaime >>>>>Jon Sand+龍姨+Tyrion

終於搵到手足迷Jaime
Jaime 騎士世界第一 永遠男神
但迎住佢最後會死....肥佬最鐘意就係令你愛上角色最後做瓜佢(主角光環護體除外)

我都好迷jaime
上網睇到有篇文 講jaime第一季一路走來既變化
https://www.zhihu.com/question/21163693
殘體字來的

但他心中仍然殘留著正義、勇敢、保護弱小這些騎士信條,這些信條像一顆顆種子,暫時沈寂著,但在一個合適的機會下就會重新生根、發芽。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞