(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區238新手問嘢睇#1

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
Hi
有冇ching 覺得hammer strength bench 推胸嗰陣會勁唔舒服
覺 特別係lying chest press同seated incline
handle(可能窄同斜) 要揸闊啲先舒服啲
但角度幾好的
邊度
lying chest press幾正喎
通常做完4 set db incline pb就直接嚟多4set做呢部

seated incline我都覺得麻麻哋
做咗一段時間gym 最近加插大重量 1-3rm咁
感受度低咗 但力量勁咗 玩返平時十下輕鬆咗
不過就好似冇大隻到 重量相若
係咪應該咁繼續玩
當十下玩得重咗 應該增到肌?
新手想請問如果一個禮拜練三日
Push Pull Leg 定係 Upper Lower Upper 好啲?
因為見人地講一個部位最好一個禮拜要練到兩次
所以一個禮拜操6日
冰水佬飲油?
做shoulder press 手踭條筋會好痛,有冇師兄有同一情況
我都有同樣問題,條筋移位
Kayan個屎忽,一般港女操唔操到?
推多少?
有無方法搞?睇physio?
https://www.instagram.com/reel/C6JCzPBJFwm/?igsh=MXNpMzNlcjU0aG9zeA==
未join gym既快d join efx24
247雖然有呢d機但係人多到你唔會有機會用
戀少d童就得
我upper lower upper rest
佢都有5間喎
應該唔驚
Incline 好唔順,較極張凳都係麻麻
好似有人講過背後金主係jpex related
有冇ching可以介紹下香港唔同健美比賽?
我見hkfbf 話自己係唯一ifbb 認可
Global classic 又話自己係ifbb 認可?
Hknbf又係邊個搞? 同wnbf有咩唔同?
而家好似又多咗個anbc?
比賽太多
有冇ching可以系統地講解下?
ifbb=/= ifbb pro
而家係npc 既pro qualified show 先可以有卡上ifbb pro
ifbb pro 姐係職業聯盟
wnbf 係另一個職業聯盟for natural
nbf 同anbc 都係唔關上面事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞