【無定向甜甜地】一百個斷尾故(3)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
小新晚

上回講到Zero啲同事叫佢一齊食飯~
但Zero話唔啦~約咗監製傾嘢~
唔好咁孤僻啦~
Zero都唔知自己幾時變到咁孤僻...
明明讀書嗰陣仲好熱鬧~勁多Friend齊上齊落~
可能人大咗啦...可能出咗嚟做嘢係會改變啦...
同監製傾完嘢,就自己一個落Canteen食飯~
點知咁夜都撞到Asuka自己一個食喎~
Zero就話孤僻姐~Asuka大明星嚟㗎嘛~點會孤僻呢?
都係唔好理人咁多喇~食啦~
食飽又自己一個開工~
點知Asuka嚟咗話有啲片想剪剪~
Zero好樂意啦~
Asuka話一個人剪片都幾舒服~
Zero可以同女神過咗一段時光都好滿足~
又過咗幾晚,Zero又做到勁夜自己一個食飯~
又俾佢遇到Asuka!今次仲見到佢喊添!
Zero就走去關心吓人啦~
「因為...」Asuka諗一諗,「攰喇...」
攰?
「我發現...呢行唔係我初初所諗咁...」
咁都...正常掛?
「我已經再冇氣力支持落去...」
當夢想成真...就會成為另一個現實...
「我想離開...我想做啲...我真係想做嘅嘢...」
『想離開就離開...』
Asuka呆咗咁望住Zero...
『想做自己想做嘅嘢...就盡情咁去做...』
其實Zero自己又何嘗唔係?
起初Zero係因為鍾意睇戲,所會讀電影呢一科。
但出到嚟搵工,先發現要做電影好難...就只好入電視台做吓剪片...播吓嘢咁...
做吓做吓又發現做電視台同做電影又差好遠...
『我哋都應該要勇敢啲...』Zero眼定定望實Asuka,『跳出Comfort Zone!』
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 46-隨心而攝]

一個人拎住部相機,喺一個冇人嘅沙灘上行...

回頭一望...就只留下自己嘅腳印...

左影影...右影影...踎低又影影...

沙又有影...海又有影...石又有影...舊木橋又有影...舊木船都有影...

由中午走到過嚟影,一路影到開始日落,都影咗過百張相...都係冇一張啱心水...

點解好似...總係差少少...就係唔夠有Feel㗎呢?

我坐喺岩石上,望住個海發呆...
聽住海浪聲,吹住海風,望住海水湧埋嚟...

今日都好大風呢...定係呢邊特別大風?

人跡罕至嘅沙灘,就連剛才行過嘅足印都俾風吹返平...就好似從來都冇存在過一樣...

歷史又係唔係可以被風輕輕吹走?

我望住個日落開始變金黃...就喺呢個時候,我感覺到好似有人行緊過嚟!

我回頭一望,係一個...男人?

個男人好奇咁望住我手上部相機咁行到嚟我身邊:「一個女仔嚟影相?」

『嗯...』我點點頭...

講真你咁樣問我,我應唔應該對你有戒心?
「好似...有啲迷惘咁喎...」個男人打量住我,「影得唔啱心水?」

『都係...』我睇個男人又好似冇乜嘢咁...正正常常...

「可唔可以俾我睇吓?」個男人向我攤開手。

『哦...都可以...』應該都冇乜問題嘅...

我交咗部相機俾個男人,佢碌碌咁望我影嘅相...

「嗯嗯...」個男人點點頭,再點點頭...然後就對住條爛木橋影咗一張!再交到我手。

我一睇...嘩!好有Feel呀!!!

就係要呢種Feel喇!一種勁滄桑!仲帶住淡淡然嘅悲哀!就好似呢個男人咁!

冇錯!呢個男人不論面上...甚至身上都散發住淡淡然嘅悲哀!
『你...』我打量住呢個男人,『你都係攝影師?』

「唔...都算係嘅~」個男人尷尷尬尬摸摸頭,「仲以為應該好多人都識我...原來我都唔係咁出名~」

係一個出名嘅攝影師?

『咁你可唔可以教我點先影到呢種Feel嘅相吖?』我指指手上部相機!裡面嗰張男人影嘅相!

「嗯?呢種Feel?」男人望一望張相,又望一望我,「其實你自己本身都帶住呢種Feel...」

『我?』我有咩?

「嗯...」男人點點頭,「我睇你啲相,都帶有點點哀愁嘅感覺...」

我都帶有...點點哀愁...
「我哋影相...唔單止係攝靈魂入菲林裡面...仲會反映攝影者嘅感受...」

反映攝影者嘅感受...

「當我哋按下快門嘅一刻...我哋嘅感受就會經由快門,傳達到菲林之中...與影像融合...」

我哋嘅感受...會同影像融合...

「當然啦~而家嘅數碼相機都係一樣~只要攝影者本身嘅感受夠強~」

本身嘅感受夠強...

「我睇你...」個男人打量住我,「都只係浸得唔夠耐姐~」

『吓?』浸得唔夠耐?
「嗯...」個男人點點頭,「就好似紅酒一樣...越耐越純...」

好似紅酒一樣...

「但係真係有必要?」個男人仲係打量住我。

『吓?』真係有必要?

「有時候...」男人雙手插褲袋,望住個大海,「放低會更好...」

放低...

「唔好浸到入晒骨...靈魂都被侵蝕透...返唔到轉頭...」男人一面哀愁咁望住個大海...

入晒骨...侵蝕透...返唔到轉頭...
竟然俾我撞破阿Dick同個Model搞埋一齊...

仲要真係捉姦在床嗰隻!一上到佢Studio就見到佢同個Model搞緊!

好傷心...真係好傷心!

縱使呢段時間都有人氹返我...但心傷咗始終都係心傷咗...喺我深心處總係留下一份傷痛...

「你仲有機會嘅...」男人望我一眼...點點頭...

我仲有機會...

「俾個心好好咁埋口...」

俾個心好好咁埋口...
『呃...係呢!點稱呼吖?有冇聯絡方法?我Send返張相俾你...』話晒張相嘅藝術成份咁高!

「我?我姓岳~張相就唔使Send返俾我喇~當係...我送俾你啦~」呢個姓岳嘅男人就背住我揮揮手,向前行。

『哦...Bye...』望住呢個姓岳嘅男人越行越遠...越行越遠...喺沙灘上留下足跡...

我再望住手上部相機...帶住淡淡然悲哀又勁滄桑嘅爛木橋...

『到底你經過什麼事?』又過咗幾耐幾耐呢?

假如我唔放低...過多十年...廿年...我又會唔會變到好似佢咁?

永遠帶住點點哀愁咁活下去...

我拎部電話出嚟睇睇...睇返阿Roy Send俾我嘅Message...

佢話鍾意咗我...可唔可以俾次機會佢...
岳飛揚?
都已經成半個月,我都唔知點俾答覆佢...只係話俾啲時間我諗諗...

同樣都係大我差唔多十年,都係廿幾歲嘅男人...會唔會只會再一次受傷呢?

要放低...或者唔止係放低個人...感情...

要做到真正嘅放低...趁住仲未入晒骨...仲未侵蝕透...仲有機會!

喺日落黃昏到盡頭...個天開始變藍之時,我就袋返好部電話!拎埋部相機去搭車!

我有啲心急!喺一段漫長嘅車程!

一到站落車,我立即拔足狂奔!

一路跑!一路跑!然後就俾我跑到嚟Salon!

咁啱阿Roy行到出嚟,帶點驚訝咁打量住我:「Elle?」

『Roy...嗄!嗄...』我抖晒大氣!『我哋...一齊啦!』

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 47-性別對錯]

「阿Sze...其實我鍾意咗你。」阿Tim突然向我表白。

雖然我知佢係同性戀者...但都係有啲錯愕!
已經將[Story 46-隨心而攝] Upload上Penana
俾你發現咗添

你點整的
睇到啲段落熟口熟面就知啦
懷疑哥基patpat係肥絲大隻泥
https://lih.kg/3669301
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞