【無定向甜甜地】一百個斷尾故(3)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

上回講到CoCo知道Ka姐要畢業,勁唔捨得咁攬住佢嚟喊!
成團人都好唔捨得!話過要一齊努力㗎嘛!
但係Ka姐仲有夢想要實現...
咁大家就喺呢兩個月好好咁為Ka姐送行啦!
成團人都好齊心!好努力咁練!
就算期間仲有好多Job要做,都全力以赴!
然後就到咗Ka姐重要宣布!
Ka姐喺記者招待會交代一切之後,草哥叫CoCo入佢房傾啲嘢喎!
原來係想CoCo接Ka姐手做團長!企C位!
機會難得!不過竟然要CoCo陪老細!
其實CoCo男朋友阿K都好有潛質!係差一個機會姐~
當俾自己一個機會又好~幫男朋友搵機會都好啦~
然後...CoCo一路諗...諗到返到嚟屋企...
「返嚟喇?」阿K坐喺度,拎住支結他睇緊啲譜。
『係...係吖...你都返咗嚟喇?』望住阿K嘅背影...
「係吖...」阿K好專心咁,「Ka姐今日宣布咗喎...我有睇吖...忙唔忙吖?」
『都係咁啦...』CoCo坐到阿K身邊,『你呢?』
「忙吖今日...」阿K點點頭,睇住份譜彈,「喺琴行教完又要去學校...去完學校又返琴行...走嚟走去咁...」
『係吖...』CoCo都係望實阿K,『咁而家呢?唔抖陣?』
「唔啦...」阿K擰擰頭,繼續彈,「啱啱有啲靈感寫咗少少...想試吓囉...」
CoCo聽住阿K彈...彈得好好聽...
不論係旋律定感覺...都好到...直穿我心一樣...
阿K...係有天份...
「不過...都冇乜機會寫晒成首...」阿K帶住無奈嘅微笑擰擰頭...
『點解吖?點會冇機會吖?』
「邊有時間吖~況且...」阿K摸摸支結他,「都冇人會聽...」
『我會㗎!我會聽㗎!你嘅歌好好聽㗎!』CoCo摸住阿K隻手!
「多謝你~」阿K帶住苦笑望實CoCo...
只係差一個機會...就只係差一個機會...
就算唔係幫CoCo自己...都一定要幫阿K攞個機會!
下個故事又會係點呢?

準備出文

[Story 57-全能老公]

「老公我返嚟喇...」老婆又死吓死吓咁...

『返嚟喇?點吖你今日?』我就喺個開放式廚房邊煮飯,邊問候老婆。

「唉...攰死我喇今日...」老婆坐喺Bar檯托住個頭,「今日又要勁出去跑數囉...」

我就斟杯水俾老婆:『飲啖水先啦~』

「唔該老公...」老婆飲啖水,「唉你知唔知吖...今日一朝早個癲婆Florence姐又發癲喇!」

『係吖?點癲法吖?』我又繼續煮飯。

「我話而家好難搵客...你知唔知佢同我講咩吖?」

『講咩吖?』
男攝影師涉學校內四摸女生臀部 事主供稱被摸力度明顯 「feel到壓落去」
https://lih.kg/3681109

啲劇情咁熟嘅
「佢話喎~咁梗係難搵啦!而家就係要你難搵咋嘛!你重喺度駁嘴,你以為真係有料呀?有料你企喺度插我唔係我企喺度插你啦!你啲咁嘅死蠢!你俾著我兩年前唔好老脾,我一腳伸你落下面花園道呀,再掛喺皇后像廣場嗰度嚟鞭屍呀!」

『你又真係記得晒佢講乜㗎喎~仲要扮埋佢把聲扮得咁似~』

「好難唔記得囉佢講嘢咁難聽!仲話我哋仲成碌撚咁棟喺度做乜呀?我冇撚㗎囉好唔好?!」

『哈哈~咁樣同佢講吖?』

「梗係冇啦...點敢吖?條癲婆癲㗎!癲起上嚟全世界都驚呀!」

『哈哈~咁跟住呢?』

「跟住?跟住咪出去搵客囉!講起搵客真係...」
我就一路煮飯,一路聽老婆呻~

我諗被收服嘅小精靈(結咗婚嘅男人)都有相同嘅日常㗎喇~

咩日常?就係聽老婆呻囉~

由佢朝早一同你分開,唔好話返到公司,假如佢係自己搭車返工吖,喺架車遇到嘅事就已經要開始同你講起啦~

架車有幾多人吖~有幾多男幾多女吖~點解嗰個鐘數仲有學生㗎~個阿婆望住佢個位吖~點解塞車吖~原來撞車吖都有排講啦~

返到公司就仲大鑊~個上司點點點~個同事點點點~個客又點點點~

總之就係將你唔喺佢身邊嘅時間所發生過嘅所有事都講一次俾你聽~

等你就算全日都唔喺佢身邊,都可以好似重溫一次~

所以話老婆係幾咁貼心呢~
而要將全日嘅經過復述一次,煮一餐飯嘅時間又點夠吖?

「你知唔知吖,個客痴線㗎!」

食飯又繼續聽~

「都話冇得賠!佢分保單唔包!佢都係要鬧!」

『咁麻煩吖?閪客嚟㗎喎~』當然我係有俾返啲反應啦~

「咪係囉...真係閪到...然後又俾Florence姐話喇!」

當然食飽都仲未講晒~到執晒嘢入廚房,老婆洗緊碗都仲繼續講緊。
「唉我到坐車返嚟都仲俾Florence姐個癲婆喺電話鬧!」老婆一邊洗碗...

『咁辛苦不如唔好做啦~我養你啦~』我望住老婆都未過水...

「咁又唔好...我都係想搵啲錢幫輕下個家...」就將啲碗碗碟碟放喺個架...

『辛苦你喇老婆~快啲去沖涼先啦~』

「唔得~今日到我做家務~要拖地~」

『得啦~等我拖啦~』

「唔得吖唔得吖~我去拖~」

我就等到老婆拖完地去沖涼,先幫佢執手尾...
執咩手尾?首先係啲碗碗碟碟過返水先啦~

然後就係放返好支地拖同個盤啦~

其實我呢個老婆阿晴好大頭蝦㗎~搭車見客睇住個App都可以企錯站搭錯車~

好多時都要我幫佢執手尾添~

不過我又唔會兜口兜面同佢講啦~

夫妻相處之道,有陣時唔係乜都講清講楚坦誠相對先係好嘅~

有時喺佢背後默默支持咪仲開心~
不過講真吖,我返工都好忙㗎...

「喂伍仔!份嘢呢?搞掂未吖?」

一早就俾阿頭催...

『搞掂咗放咗喺你檯面。』

「搞掂咗講聲吖要我問冇嚟醒目!」

係唔係都俾上司話...

「伍仔伍仔救命吖!搞唔掂吖!」

又要幫同事拖...
喺工作上我都係忙到癲嗰隻...上司又好同事又好都係麻煩友...

其實我都好想搵人呻...之但係...

「老公老公...個癲婆Florence姐又發癲喇!」

老婆有咁多嘢呻,幾時輪到我吖?

每日都係咁...返工就算幾攰幾辛苦...帶住疲憊嘅身軀返到嚟屋企都要扮到充滿精神~

為老婆做好準備~做佢背後嘅支柱~

然後有一晚...

「老公你電話響吖~」

『哦哦...』我行去拎電話...
「咁等我洗碗啦~」

『辛苦你喇~』我拎部電部出嚟睇一眼,係阿渣?我滑動接聽,『阿渣?』

「喂三伍~」聽筒傳嚟阿渣把聲,「好耐冇見喇~」

『係咯係咯...都差唔多...十年喇呵?』十年...

「有十年喇...喂~阻唔阻你吖?」

『唔阻嘅~』我望一望老婆喺開放式廚房洗緊碗,『做咩吖?結婚吖?』

「痴線邊有婚結...」我冇等阿渣講落去...

『吓?唔係仲等緊人吖?』咁長情?
「今次打嚟唔係講呢啲...」阿渣好似唔想提起咁,「我想搵你一齊組團打比賽!」

『打比賽?』打咩比賽?

「係吖!我想組團打今年嘅高達比賽!」阿渣非常堅定!

『吓?』唔係吖化?

「我哋已經好耐冇一齊打過高達喇!」

『係咯...好耐冇打我唔識打啦...』

「唔識咪打到識囉!距離比賽仲有成半年!仲有時間俾我哋操!」

『時間?』
就喺呢個時候...

“砰磞!”

「呀!」老婆大嗌一聲!

『點吖老婆?』我望過去老婆嗰邊,見佢好似想踎低,『喂唔好執啦!等我執啦!』

「唔使啦...呀!」老婆又大嗌一聲!

『喂你唔好...』唉實整損手!『喂阿渣唔講住...』

「喂唔係呢...」
『喂唔係呢我要睇睇我老婆先再講啦...』

「喂...喂...」

我冇理就Cut咗線!立即走過去睇睇老婆先:『點吖老婆?』

「流血...流血...」

『咁唔小心吖...都話等我嚟啦...幫你止咗血先...』

我幫老婆止完血,再幫佢黐埋塊膠布...再去清理埋啲玻璃碎...

一路執...一路諗...

『打比賽?』我擰擰頭,倒晒啲玻璃碎落垃圾桶。

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Story 58-我的主角]

搬住一箱二箱上樓...

『家姐!』我一放低啲箱,『係唔係最後一箱㗎喇?』
已經將[Story 57-全能老公] Upload上Penana
一定係睇甜故睇上腦
你做得出先講
你都係道德大愛撚黎
話去青衣叫幻幻 結果上去傾計喎
M還M 但係咁樣鬧 仲要keep住鬧兩個星期 真係有啲唔舒服

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞